SELİM BOSTANCI - Bartın'ın, resmi kazı yapılmamasına karşın tesadüfen bulunmuş eserlerle Türkiye'nin en zengin müzelerinden birine sahip olan Amasra ilçesindeki Bedestende kazılara başlanacak.
Sesemos adıyla MÖ 12. yüzyılda Fenikeliler'in kıyılar boyunca oluşturduğu kolonilerle kurulan ve İranlı Prenses Amastrist'in yönetimi döneminde en parlak zamanını yaşayan Amasra, 3 bin yıllık tarihi geçmişin izlerini taşıyor.
Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu bildirilen ilçede, Amasra Müze Müdürlüğünün başkanlığında kazı yapılması planlanıyor.
Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun kazıya izin verdiği ilçede, çalışmalara başlanabilmesi için Devlet Planlama Teşkilatı Kültür Yatırımları Fonu'ndan talep edilen ödenek gönderilmesi arkeologları heyecanlandırıyor.
Pişmiş toprak ve cam, gözyaşı şişeleri, altın ve bronz süs eşyaları ile inşaat temel kazılarında bulunan heykelcikler, bilezikler, olta iğneleri, haçlar, silahlar, kandiller ve kaplarla dolu müzenin, Bedesten mevkisinde çıkacak eserlerle daha da zenginleşmesi amaçlanıyor.
Sahile 1,5 kilometre uzaklıkta olan ve Roma Eyalet Meclis Sarayı olarak yapıldığı sanılan Bedesten'de gerçekleştirilecek kazılarda, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılara ulaşılacağı tahmin ediliyor.
"UNESCO için önemli argüman"
Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amasra'nın doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi birikimiyle kültür turizmi açısından da önem taşıyan merkez olduğunu söyledi.
Bedesten mevkisindeki 1. Derece Arkeoloji Sit Alanı'nda kalan kısımda kurtarma kazısı taleplerinin uygun görüldüğünü anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Ödeneği hazır olan kazı çalışmalarına nisan veya mayıs ayında başlanacağını öngörüyoruz. Şu anda Bedesten ve akropol içerisi ve çevresindeki bütün temizlik çalışmaları bitirildi. Uzun yıllar sürecek kazı çalışmaları ilçe turizmine de büyük katkı sağlayacak. Zaten burada en önemli amacımız, ilçemize gelen yerli ve yabancı turistlerin bir görünürlük faaliyeti olarak ilgisini çekebilmek. Bugüne kadar da gelen turistler bizi 'Bu kadar zengin tarihi olan bir yerde bir kazı çalışması olmuyor' diye hep sorguladılar. Burada antik tiyatromuz, akropol var. Amasra'nın görünür kalesi ve diğer unsurlarını da sayarsak yer altından neler çıkabileceğini hep birlikte hayal edebiliriz."
Yıldız, kazılarda çıkabilecek eserler ve yapılar konusunda ciddi beklentilere sahip olduklarını ifade ederek, "Kazı çalışması Amasra'da yıllardır planlanan bir durum. İnşallah bu dönemde gerçekleşecek ve biz de ilk kazmayı vurmayı heyecanla bekliyoruz. Kazı alanı yerli ve yabancı turistlere açık olacak ve kazı alanında gezi yapılmasına izin verilecek. Bu sayede turistler bu önemli çalışmaya tanıklık edebilecekler" diye konuştu.
Amasra'nın "Ceneviz Ticaret yolunda Akdeniz'den Karadeniz'e kadar Kale ve Suru Yerleşimleri" başlığı altında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne de eklendiğini anımsatan Yıldız, kazı çalışmalarının ilçenin kalıcı listeye girebilmesi adına önemli bir argüman olacağını da kaydetti. - Bartın
Son Dakika › Güncel › Amasra'da Medeniyetlerin İzleri Aranacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?