Amerikalı Profesör Adell Brown'dan Başkan Sargın Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Amerikalı Profesör Adell Brown'dan Başkan Sargın Ziyareti

Amerikalı Profesör Adell Brown\'dan Başkan Sargın Ziyareti

Gürsu 1.Uluslararası Tarım Paneli öncesi Belediye Başkanı Osman Sargın'ı ziyaret etti.

25.09.2014 16:40  Güncelleme: 16:43

Amerika Southern Tarım Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Adell Brown, Southern öğretim üyesi senato başkanı Prof. Dr. Thomas Miller, Southern Üniversitesi Türkiye Organizasyon Başkanı Prof. Dr. Osman Kandıra, Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez ile İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu Belediye Başkanı Osman Sargın'ı makamında ziyaret etti.

26 Eylül 2014 günü yapılacak olan Gürsu 1.Uluslararası Tarım Paneli öncesi Belediye Başkanı Osman Sargın'ı ziyaret eden heyet, aynı zamanda panele davet etti. Birinci dereceden tarım bölgesi olan İznik'te de tarım üzerine çalışma ve gelişmeler kaydetmek istediler.

Başkan Sargın; Çiftçilerimiz İçin Bölgesel Çalışma Düzenlenmeli

Ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Belediye Başkanı Osman Sargın"İznik, İstanbul ve çevresinin tarım ambarının merkezidir. İlçe halkının yüzde 80'ni tarımla geçiniyor. Bizde sanayi yok, bunun için tarımla ilgili neler yapılabilir. Bunları tek tek gözden geçirmek gerekir. İlçemiz de tarım çeşitliliğimiz çok fazla, tropikal iklim meyveleri hariç her şey yetişiyor. Yılın 11 ayında çeşitli meyveler yetişmektedir. Ürün çeşitliliğini biraz daha artırabilmek, geliştirebilmek için neler yapabiliriz. Toprağımız çok verimlidir. Bu verimli toprağa bilim ve teknolojik veri ve teknikler uygulanarak 1 yerine 3 alabilmeliyiz. 6 yıl önce Tarım Bakanlığı programına katılmıştım. Tarım üzerine birçok şeyler konuşuldu. Bu gün yine gidiyoruz yine aynı şeyleri konuşuyoruz. Artık biz diyoruz ki bölgesel çalışalım. Ben İznik Belediye Başkanı olarak İznik bölgesinden sorumluyum. Bölgemin ekonomik gelirlerini arttırmam lazım.Tarım maliyetlerinin düşürülmesi için neler yapılabilir onu konuşulması gerekir. Çiftçilerimizin para kazanabilmesi için hem maliyetin düşmesi, hem de ihracatın artması lazım. Hocamız Kamil Dönmezin sayesinde belki de Kasım veya Aralık aylarına doğru bir uluslar arası sempozyum düzenleme imkanımız olabilir" dedi.

İki Ülke Arasında Ortak Proje Üretiyoruz
Southern Üniversitesi Türkiye Organizasyon Başkanı Prof. Dr. Osman Kandıra"Sayın Başkanım sizleri Gürsu 1.Uluslararası Tarım Paneline davet ediyorum. Panele Amerikalı Prof. Dr. Erdoğan Gürmen hocamız ve Ak saçlı, Ak sakallı onlar misafirimiz olacaklar. Aslında Tarımı biz köprü sanayi olarak tanımlıyoruz , sanayinin köklenmiş hali bu sanayiye nasıl baktığınıza göre değişir. Biz Southern Üniversitesi olarak Türkiye'de 7 -8 tane üniversite de ortak işlediğimiz konularımız var. Bursa Teknik Üniversitesi ve Southern Üniversitesindeki öğrencilerimiz okullarını bitirdiği taktirde çifte diploma alma imkanları buluyor. 2015' te İnşallah ÖSYM katalogların da yer alacak. Makine Mühendisliğinde pilot olarak başlayacağız ona göre diğer alanlara da geçeceğiz. Siirt Üniversitemizde de kardeş üniversite anlaşmamız var. Ortak konferansımızı birlikte yaptık. Kırıkkale'de kardeş anlaşmamız var 11 tane hocamızı Kırıkkale'den götürdük. Şuanda Southern'da 50 öğretim üyesi hocamızı 3 aydan 1 yıla kadar götürdük. Southern ' den buraya 20 tane öğretim üyemiz hocalarımızı 3 tane Rektörümüzü buraya getirdik. 5 Medeniyete başkentlik yapmış ve tarım bölgesi olan İznik'te böyle bir panel arzu ederseniz İznik'te de yapmayı düşünürüz. Yani bizim de bu çorbada katkımız olursa biz çok memnun oluruz"dedi.

Zararlı Böcekler İçin Tarla Kenarlarına Onların Yiyeceği Bitkiler Yetiştiriyoruz

Amerika Southern Tarım Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Adell Brown yaptığı konuşmada"Biz Amerika'da şöyle yapıyoruz , aynı yıl içerisinde tarla üzerinde farklı ürünler ekeriz. Bunun getirisi şu oluyor bir bitki topraktan ne alıyorsa sonrasında ki bitki de onu veriyor birbirini tamamlıyorlar. Amerika'da mümkün olduğunca doğal tarıma başladık, ilaç kullanmadan doğal yollarla bakterilerden kurtulma yoluna giriyoruz . Bu yörede böceklerin sevdiği ne varsa artık o bitkileri tarlanın etrafına dikiyoruz. Böceklere yiyebilecekleri bir şeyler temin ediyoruz. Şimdi bu hastalıklara ve böceklere karşılıklı dayanıklı türler yetiştirilmesi ile ilgili araştırmalar yapılıyor" dedi.

Görüşmelerin ardından Belediye Başkanı Osman Sargın Prof. Dr. Adell Brown ve heyete İznik çini fincan takımı hediye etti. Başkan Sargın Kopuk Restaurant'ta misafirlere İznik gölü balıklarından yapılan balık kıskısı ikram ettikten sonra ilçenin tarihi yerlerini ve Ayasofya (Orhan Camini) gezdikten sonra ilçeden ayrıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Amerikalı Profesör Adell Brown'dan Başkan Sargın Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement