Anadolu Adalet Sarayı İnşaatı Davalık Oldu - Son Dakika
Güncel

Anadolu Adalet Sarayı İnşaatı Davalık Oldu

Anadolu Adalet Sarayı İnşaatı Davalık Oldu

Adalet Sarayı'nın inşaatında eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle 7 kişi hakkında, 3 yıldan 7'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı İddianameden: "Başsavcılık teknik ekibi taraf...

06.11.2013 15:09

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Adalet Sarayı'nın inşaatında eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle 7 kişi hakkında yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame kabul edildi.

Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, Anadolu Adalet Sarayı inşaatının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün 12 Haziran 2006 'da açtığı ihaleyi kazanan firma Şira Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi'nin taahhüdü altında tamamlandığı ve geçici kabul aşamasına getirildiği anlatıldı.

Geçici kabul işlemlerinin, Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce oluşturulan komisyon tarafından kontrol edildiği belirtilen iddianamede, kontroller sonucunda inşaat işlerinde 280 kalem, mekanik tesisat işlerinde 202 kalem ve elektrik tesisat işlerinde de 328 kalem olmak üzere toplam 810 kalem eksik imalatın tespit edildiği bildirildi.

Bu hususların kayıt altına alındığı belirtilen iddianamede, yüklenici firmanın, verilen sürede eksiklikleri tamamladığını bildirmesi üzerine Yapı Denetim Heyeti tarafından yapılan incelemede, kusurlu ve noksan işlerin giderilmediğinin belirlendiği aktarıldı.

İddianamede, geçici kabulün ardından binayı teslim alan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı teknik kadrosunun da çok sayıda proje hatası, imalat kusuru ve imalat eksiklikleri tespit ettiği vurgulandı.

"850 yangın kapısı ters bağlanmış"

Başsavcılık ekipleri tarafından hazırlanan 4 farklı raporda, eksik ve kusurları içeren 22 maddeye yer verildiği anlatılan iddianamede, raporda, bina içinde 800 noktada akıntı bulunduğu, yangın testlerinin tamamlanmadığı, tesisata su verilemediği ve yangın hidroforlarının aktif hale getirilemediği, 480 tuvalette izolasyon sorunu olduğu, tuvaletlerde ters eğim olması nedeniyle pis suyun koridorlara aktığı, B blok 2. kattaki Fransız balkonlardaki yağmur suyu tahliyelerinin yapılamaması nedeniyle bazı hakim ve savcı odalarına su girdiği, mobilya ve duvarlarının tahrip olduğunun belirtildiği kaydedildi.

Elektrik aksamı ve panoların ciddi tehlike doğurduğu belirtilen iddianamede, bina genelinde işçilik ve imalat hatalarının yaygın olduğu ve büyük sorunların oluşacağının tahmin edildiği aktarıldı.

İddianamede, bu çerçevede B-4 asma kattaki elektrik panosunda yangın çıktığı, yapılan tespitte yangının pano bağlantılarındaki işçilik hatasından kaynaklandığı, bir çok elektrik tesisatında topraklama ve kaçak akım bulunduğu, panolarda nedeni anlaşılamayan aşırı ısınmaların meydana geldiği, klima santrallerinde ısı ayarlarının kontrol edilemediği ve yaklaşık 850 yangın kapısının ters bağlandığı vurgulandı.

"Yangın alarm sistemi aktif değil"

İddianamede, yangın alarm sisteminin aktif olmadığı, akıllı yangın alarm sistemi ve yangın senaryosunun çalıştırılıp, test edilmediği belirtilerek, sulu söndürme sistemindeki sorunların 17 Mayıs'taki yangın sırasında daha net ortaya çıktığı aktarıldı.

Binanın bu haliyle yangına karşı tamamen korunaksız hale geldiği vurgulanan iddianamede, 146 yangın vanasının kapalı olduğu, yangın ihbar santrallerindeki 46 çevrimde tesisat hatalarının bulunduğu, kazan dairesinde gazlı söndürme çözümü sistemi uygulanmışken, elektrik projesinde bunun yer almadığı, mutfak ve kazan dairesindeki doğalgaz kaçağını algılayıp, ana vana akışını kesecek sistemin çalışmadığı kaydedildi.

"Yangından kaçış noktası duruşma salonu"

G blok ve H blok üzerinde izolasyon olmaması nedeniyle oluşan akıntıların taşıyıcı kolonlarda korozyona yol açacağı ve müdahale olmaması halinde bu bölümlerin 10 yıl dayanacağı vurgulanan iddianamede, asansörlerin bir çoğunun arızalı olduğu, yangın kaçış senaryosunda A ve B bloktaki kaçış noktalarının duruşma salonlarından planlandığı anlatıldı.

İddianamede, B blok ve H blok arasında yer alan perde betonun yanlış uygulanması nedeniyle zemine bası yaptığı ve bu durumun da H blok taşıyıcı kolonlarını yukarı çıkmaya zorladığı ve ciddi tehlike oluşturduğu dile getirildi.

"810 kalem noksan ve kusurlu iş"

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Yapı Denetim Heyeti'nde görevli yetkililer Mehmet Emin Birpınar, Eray Angı, Emrah Tolu, Reşat Hamutçu ve Haluk Kemal Can'ın, adliye inşaatındaki 810 kalem noksan ve kusurlu işlerin giderildiğine dair düzenledikleri tutanağı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdikleri belirtilen iddianamede, bu kişilerin böylece yüklenici firmanın çok sayıda kusur ve eksiğine rağmen hakedişlerinin ödenmesini sağladıkları kaydedildi.

Yüklenici firma Şira Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi'nin yetkilisi Muharrem İlkar'ın, yüklendiği işi sözleşmeye aykırı şekilde noksan ve kusurlu teslim edip haksız hakediş bedelleri aldığı belirtilen iddianamede, mimar Burhanettin Haldun Erdoğan'ın tespit edilen mimari eksiklikleri kontrol etmeyip, görevi ve yükümlülükleri yönünden gerekli dikkat ve özeni göstermediği anlatıldı.

İddianamede, 7 şüphelinin, Türk Ceza Kanunu'nun "edimin ifasına fesat karıştırmak" suçunu düzenleyen 236. maddesi uyarınca 3 yıldan 7'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Sanıkların yargılanmalarına Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Aralık ayında başlanacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anadolu Adalet Sarayı İnşaatı Davalık Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement