Anadolu Ajansı'nın hisse sorunu, Meclis'te kabul edilen kanunun ardından çözüme kavuştu. Ajansın tespit edilemeyen hissedarlarına ait hisselerin şirket tüzel kişiliği tarafından geri alınabilmesine imkan tanıyan düzenlemenin ardından 90 yıldır çözülemeyen kayıp hisse sorunu da ortadan kalktı. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından imzalanan sözleşmeyle, Anadolu Ajansı'nda, Genel Müdürlük üzerine alınan hisseler kurumun tüzel kişiliğine geçti. Devir sözleşmesiyle AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk yasal nedenlerle üzerine aldığı ve 12 bin 850 liralık bedelini bizzat ödediği hisseleri, bedelsiz olarak devretti.
Meclis'te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun içinde Anadolu Ajansı'na ait maddeler de görüşülerek kabul edilmişti. 19 Şubat 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü giren kanunla Anadolu Ajansı'nın tespit edilemeyen hissedarlarına ait hisselerin şirket tüzel kişiliği tarafından geriye alınabilmesine imkan tanıyan hukuki altyapı sağlandı. Düzenlemeyle AA'nın mevcut hukuki statüsü ve özerkliği korundu.
Kanunun ardından Anadolu Ajansı'nda hisse devir sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeyle Anadolu Ajansı'nda, Genel Müdürlük üzerine alınan hisseler kurumun tüzel kişiliğine geçti. 26 Şubat 2014 tarihli devir sözleşmesiyle AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk yasal nedenlerle üzerine aldığı ve 12 bin 850 liralık bedelini bizzat ödediği hisseleri, bedelsiz olarak devretti.
Anadolu Ajansının Malları ve Personeli Hakkındaki Kanun ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun ilgili maddesine göre yapılan sözleşmede, Genel Müdürlük üzerindeki hisseler bedelsiz olarak verildi.
Devir sözleşmesinde "Anadolu Ajansı Türk Anonim şirketinin 50 bin lira sermayesi 5 milyon adet hisseye bölünmüştür. Ajans pay defterine kayıtlı, yüzde 25,65 oranında paya sahip olan Kemal Öztürk, sahibi olduğu 1 milyon 282 bin 500 adet hisseyi bedelsiz olarak Anadolu Ajansı tüzel kişiliğine devretmiştir. Devredilen hisseler, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu'nun onayına müteakip pay defterine tescil edilecektir" ifadeleri yer aldı.
-Artırılan hisseler Genel Müdürlük makamı üzerine alınmıştı-
Anadolu Ajansı A.Ş hisseleri 1920 yılından beri karmaşık ve dağınık halde bulunuyordu. Şirketin çoğunluk hissesi Hazine Müsteşarlığı'na aitken sahibi belli olmayan hissedarların bulunması için yapılan tüm çalışmalar sonuçsuz kalıyordu. Hissedarların önemli bir kısmının bilinmemesi bazen ajansın olağan genel kurulunu toplayamama riskini doğuruyordu. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesi nedeniyle şirkette sermaye miktarının 50 bin Türk Lirasına çıkartılması zorunlu hale gelmiş, kurulduğu günden itibaren hisselerinin yüzde ellisinden fazlası doğrudan devlette ait olmamasına özen gösterildiğinden sermaye artırımında hisseler Hazine Müsteşarlığı tarafından alınmamıştı.
Arttırılan hisseler Anadolu Ajansı A.Ş tüzel kişiliği üzerine alınmak istenmiş ancak kanunen bu mümkün olmamıştı. Bunun üzerine arttırılan hisseler Genel Müdürlük makamı üzerine alınmış ancak hisselerin üzerindeki tüm kullanma, oy ve kar payı hakları, her türlü idari ve mali haklar, Hazine Müsteşarlığı'na devredilmişti. Ayrıca hisselerin her Genel Müdür değişiminde yeni Genel Müdürlük makamına devredilmesi taahhüt altına alınmıştı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Anadolu Ajansında Hisse Devri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?