Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Güncel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün organizasyonuyla 20'ncisi gerçekleşen 'Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde, '20'nci Yıl Konseri'nin ardından, Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, festivalin ilk gösterimi olan...

06.06.2013 09:54

Foto: Açılış kurdelesi kesilirken, sanatçılar eser önünde ve toplu görüntü

===

Aspendos'ta tarihe yolculuk

DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün organizasyonuyla 20'ncisi gerçekleşen 'Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde, '20'nci Yıl Konseri'nin ardından, Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, festivalin ilk gösterimi olan 'Aspendos Yüzyıllın Aşkı' adlı bale eserini sahneledi. Müziklerini Hasan Niyazi Tura'nın, koreografisini Nugzar Magalashwili'nin, librettosunu ise Şefik Kahramankaptan'ın hazırladığı eserde, mimar Zeno'nun Aspendos Tiyatrosu'nu inşa ettiği dönemde, kralların adına düzenlenen temsili yarışmalar, şenlikler, kutlamalar, dövüş oyunları canlandırıldı. Tarihi sahne, göz alıcı muhteşem dekor, kostüm, ışık ve ses efektleriyle renklendi.

SAHNEYE 'AİDA' ÇIKACAK

Festival, Çek Cumhuriyeti Ulusal Brno Tiyatrosu'nun sahneleyeceği, Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nın da eşlik edeceği İtalyan opera ekolünün usta bestecisi Giuseppe Verdi'nin ölümsüzleşen opera eseri 'Aida' ile devam edecek. Eserin renkli melodik yapısı, görsel zenginliği ve canlı sahne trafiği eşliğinde, Etiyopyalı Prenses Aida ile Mısırlı genç savaşçı Ramades'in hüzünlü aşkları, opera sever Antalyalılarla buluşacak. Festival, 'Aida'nın ardından 'Rigoletto' adlı opera, 'Kuğu Gölü Balesi' ile sürecek. Festival, Recep Ayyılmaz'ın sahneye koyduğu, konusunu ise Fransız yazar Prosper Merimee'in aynı adlı kısa romanından alan 'Carmen' operasıyla sona erecek.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, Çek Cumhuriyeti Ulusal Brno Tiyatrosu, Ankara Devlet Opera ve Balesi Ankara Devlet Opera ve Balesi İstanbul Devlet Opera ve Balesi Mersin Devlet Opera ve Balesi

Foto: Ertekin Özcan şiir okurken, konuşma yaparken ve izleyicilerden görüntü

===

Miniklerden şaşırtan eserler

LİDER Sevgi Dünyası Anaokulu'nun 3-6 yaş grubu öğrencileri, okulda uygulanan 'geri dönüşüm projesiyle' yaratıcılıklarını dışa vurup, hayal dünyalarıyla da birleştirince, atık maddeleri tekrar kullanıma kazandırdı. Hepsi birer sanat eserine dönüşen materyaller, Antalya Sanatçılar Derneği

Foto: Açılış kurdelesi kesilirken, minik öğrencilerin sergi önünde toplu ve eserleri önünde

===

Masal kahramanları sergisi

RESSAM Feyza Gürleşen, Antalya'daki Artpark Gallery'de farklı bir sergiye imza attı. Çocuk masallarından yola çıkıp Avrupa ve Anadolu masallarının kahramanlarını resmeden Gürleşen, resim sergisine 'Masal İçinde Masal' adını verdi. Gürleşen'in ilginç sergisi, Antalyalı sanatseverlerin beğenisini topladı. Sergide, Gülşen'in 50'den fazla suluboya ve akrilik boya tekniğiyle çalışılmış birbirinden güzel resimleri yer aldı.

Çocuk masalları serisi resimlerinin sayısını artırıp, ikinci bir sergi açmayı da hedeflediğini aktaran Gürleşen, "Resimlerimdeki figürleri, masallardaki karakterler oluşturdu. Resimleri yaparken 'Dokumacılar Kralı', 'Tilki ile Horoz', 'Yalnız Prens', 'Sevdalı Bulut', 'Karınca ve Karabasan', 'Mavi Saçlı Cüce' adlı çocuk masallarından etkilendim" dedi. Gülşen, geçen yıl da İnşaat Mühendisleri Odası Fuayesi'nde, kadına ve çocuklara yönelik şiddeti konu alan çalışmalarını sergilemişti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, bahçesinde sergiledi. Kursiyerlerin boncuk, doğal taş, yarı değerli taş, keçe, kumaş, iğne oyası, metal, boncuk, ipek kumaş, ipek kozası gibi malzemeler kullanarak ürettiği kolye, küpe ve bileklik gibi aksesuar takılar göz kamaştırdı. Kursiyerler, bir yandan da satış yaptı.

Kurs öğretmeni Zekiye Kabadayı, aksesuar takı üretiminde boncuk dokuma tekniğini kullandıklarını, Türk örf, adet ve geleneklerini yansıtan kıyafet üstü takılar çalıştıklarını belirtti. Kabadayı, "8 ay süren takı tasarımında kullandığımız doğal keçeleri doğal boyalarla renklendirdik. Çalışmalarımızı geleneksel iğne oyalarıyla da modernize ettik. Kursiyerler, evlerinde üretecekleri takıları satışa sunup, aile bütçelerine katkıda bulunacak" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, Fuayesi'nde sergilendi. 'Doğadan Sanata' ve 'En Büyük Sanatçı Doğadır' adları verilen sergi, ilgiyle izlendi.

İsmet Yüce, doğadaki canlı ve cansız her nesnenin mutlaka bir değeri ve anlamı olduğuna, doğaya bu açıdan bakılması ve doğa ile dost olunması gerektiğine inandığını söyledi. Yüce, "Görev yaptığım illerde, doğadan topladığım birçok doğa objesini biriktirdim. Ağaç dalı ve köklerinden oluşan objeleri, boş vakitlerimde üzerlerinde küçük çalışmalar yaparak anlaşılır hale getirdim" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA,

Foto: Öğrenciler sahnede enstrüman çalarken, toplu ve izleyenlerden görüntü

===

Şenlikte son oyunlar

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 20'ncisi gerçekleşen 'Liselerarası Ulusal Tiyatro Şenliği'nde sona gelindi. İzmir, İstanbul, Hatay, Diyarbakır, Konya, Eskişehir, Adana, Kocaeli, Bursa, Batman, Sivas illerinden, Manavgat ve Alanya ilçelerinden 32 lisenin katıldığı şenlikte, profesyonel tiyatro sanatçılarını aratmayan öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu sahnesinde birbirinden güzel oyunlar sahneledi.

İzmir'in Mehmet Seyfi Eratalay Lisesi, 7 Haziran Cuma akşamı 'Bana Bir Şeyler Oluyor', Hatay'ın Payas Nursan Anadolu Lisesi, 8 Haziran Cumartesi akşamı 'Albay Kuş' oyunlarını sahneleyecek. 30 Nisan'da başlayan şenlik, İstanbul'un Kabataş Lisesi'nin 10 Haziran Pazartesi akşamı sahneleyeceği 'Babaannem Yüz Yaşında' adlı oyunla sona erecek. 14 Haziran Cuma akşamı da AKM Aspendos Salonu'nda kapanış töreni gerçekleşecek.

Yusuf DEMİR/ANTALYA,

- AIDA ………………………………..15 Haziran

- KUĞU GÖLÜ …………………………………...22 Haziran

=======

TİYATRO

=======

20. LİSELERARASI ULUSAL TİYATRO FESTİVALİ

- 3.Sayfa……………………………………………………………..……..

- Dolunay'da Şiir ve Müzik Gecesi…………………………………………….22 Haziran - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement