Antalya'da Kepez Belediyesi ve Antalya Yörükler Derneği'nin işbirliğinde düzenlenen etkinlikte, 'Yörük Göçü' canlandırıldı.
Kepez Belediyesi, Yörük kültürünün yaşatılması ve geleceğe taşınması amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. Yörüklerin, İlkbahar'ın gelmesiyle birlikte deve, keçi, koyun sürüleriyle Toroslar'a yaptığı göç, Akkuyu ve Hacı Mestan iki sarnıç arasında canlandırıldı. Akkuyu sarnıcının yanına kurulan kıl çadıra gelen Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, siyah kasket takıp Yörüklerle sohbet etti.
Yapılan duanın ardından Yörük Göçü başladı. Kaymakam Özyiğit ve Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de göç kafilesinde yer aldı. Yaklaşık 800 kişi, koyun, keçi ve develerin yer aldığı göç, görsel bir şölene dönüştü. Canlandırılan Yörük Göçü, vatandaşların büyük beğenisini topladı.
Eski Varsak Belediye binası karşısındaki Hacı Mestan Sarnıcı'nın çevresinde kız evi, oğlan evi ve protokol olmak üzere üç kıl çadır kuruldu. Protokol, kıl çadırda ikram edilen yayık ayranını içti.
Burada konuşan Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, Yörük Göçü'nün birincisini canlandırdıklarını belirterek, Anadolu'da Yörük kültürünün önemli kültürlerden biri olduğunun altını çizdi. Tütüncü, bu tür etkinlikleri unutulmaya yüz tutmuş kültürlerin gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli bulduklarını ifade etti.
Kepez Belediyesi olarak kültürel faaliyetlere ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Başkan Tütüncü, "Yörük kültür parkı inşası, tarihi su sarnıçlarının çevre düzenlemesi çalışmasının ardından, Yörüklerin yaşamında önemli bir yeri olan göç kültürünü de bugün canlandırdık. Umarım bu göç etkinliği de Altın Portakal Film Festivali gibi uluslararası bir boyut kazanır, Anadolu'daki tüm Yörükleri kentimizde ağırlarız" dedi.
Göç Başkanı Hasan Tez de, Yörüklerin göç hikayesini anlattı. Havaların ısınmasıyla birlikte Yörük göçünün başladığını ifade eden Tez, "Bizde göç için takvim falan yoktu. Yaz ne zaman gelirse o zaman göçerdik. Artık göç kültürü unutulmaya başlandı.
Bugünde bu göç olayını canlandırdık. Umarım güzel bir örnek olmuştur" diye konuştu.
Yörük kültürüne halen devam eden 72 yaşındaki Gülsüm Nizam ise, "Ben, Yörüklerin halası, büyüklerin bacısı, küçüklerin halası, Yeni Osmanlının gelini bir Yörük kızı, kara çadırın kızıyım. Kirman ile ip eğerip dokuma yaptık. Yörüklerin adeti budur. Eskiden hep beraber bir çadırın içinde huzur içinde yaşıyorduk. Anne baba ne isterse onu yapardık. Şimdi o, eski dönemleri az da olsa özlüyoruz" ifadelerini kullandı.
Etkinlikte, Yörük kültürüne uygun şekilde kız isteme, kına ve düğün töreni yapıldı. Halk Ozanı Kerimoğlu İsmail'in verdiği konser ile etkinlik sona erdi. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Antalya'da 'Yörük Göçü' Canlandırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?