Antalya - İhbarların Yüzde 80'i Asılsız - Son Dakika
Güncel

Antalya - İhbarların Yüzde 80'i Asılsız

Antalya - İhbarların Yüzde 80\'i Asılsız

İhbarların yüzde 80'i asılsız Antalya'da Salı Grubu'nun toplantısına katılan İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, kentte 112'ye yapılan asılsız ihbarlardan ve hastanelerde muayene olmak için randevu alıp gelmeyenlerden yakındı.

05.08.2015 14:36

İhbarların yüzde 80'i asılsız

Antalya'da Salı Grubu'nun toplantısına katılan İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, kentte 112'ye yapılan asılsız ihbarlardan ve hastanelerde muayene olmak için randevu alıp gelmeyenlerden yakındı. İnsanların randevu alıp hastaneye gitmediğini söyleyen Hülür, 112'ye yapılan aramaların yüzde 80'inin asılsız ihbarlardan oluştuğunu açıkladı.

Antalya'nın önde gelen işadamlarını bir araya getiren Salı Grubu'nun bu haftaki konuğu İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür oldu. Davet sahipliğini Yeliz Gül Ege'nin yaptığı toplantıya 40 kişi katıldı. Sağlık Müdürü Hülür, toplantıda ildeki sağlık yatırımları ve hizmetleri konusunda bilgi verdi. Muharrem Koç'un başkanlığını yaptığı toplantıda Ünal Hülür, Antalya'da acil çağrıların 112 çatısı altında toplandığını söyledi.

Türkiye'de ilk kez Antalya'da başlatılan uygulamayla polis, jandarma, itfaiye, ambulans arandığında çağrıların 112 üzerinden yapıldığını anlatan Hülür, 'Diğer illerde 112'yi ayrı, 155'i ayrı arıyorsunuz. Antalya'da ise bütün çağrılar 112 üzerinden yapılıyor. Antalyada başlatılan pilot uygulama şu anda 12 ile yayılmış durumda" dedi.

ASILSIZ İHBARLAR

Buna karşılık 112 acil çağrıya yapılan aramaların asılsız çıktığını, bu nedenle 112'yle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla okullarda toplatılar yaptıklarını da bildiren Hülür, şöyle devam etti:

"Bu konuda duyarlılık çok önemli. Şu anda 112'ya yapılan çağrıların yüzde 80'i asılsız çıkıyor. 112'yi arayıp 'Bana pizza söyle' diyenler çıkıyor. 'Kedimin morali bozuldu ne yapayım', 'Üst kattaki komşum gürültü yapıyor' gibi çok dramatik şeyler çıkıyor. Bazen telefonunun bozuk olup olmadığını denemek için 112'yi arayanlar oluyor. Gereksiz aramalar yüzünden birçok aramalar birikiyor. Hastane randevu sisteminde de suistimaller oluyor. Randevu alyorlar gelmiyorlar. Hekim bekliyor, hak gaspı oluyor."

112 sağlık ekiplerinin görevinin gittikleri adresten bir an önce hastayı alıp hızlıca hastanelere ulaştırmak olduğunu anlatan Ünal Hülür, Antalyada 51 sağlık istasyonu olduğunu açıkladı. Bunun 17'sinin merkezde olduğunu söyleyen Hülür, yaz aylarında iş yüklerinin arttığını da açıkldı.

ACİL İÇİN TERCİH KAMU

Antalyada bir de helikopter ambulansın hizmet ettiğini anlatan Hülür, bu ambulansın da 112 komuta merkezinden komuta edildiğini açıkladı. Antalyada 950 civarında uzman hekimin görev yaptığını açıklayan Hülür, 944 uzman hekimin de özel sektörde olduğunu söyledi. Buna karşılık acil muayenelerin yüzde 72'sinin kamu hastanelerinde yapıldığını açıklayan Ünal Hülür, poliklinik hizmetlerinde de yüzde 60'lık oranla kamu hastanelerinin ilk sırada yer aldığını söyledi. Antalya'da aile hekimliği birim sayısının 288 ve aile hekimi sayısının da 588 olduğunu kaydeden Sağlık Müdürü Hülür, kamuya ait toplam 14 hastane ve 3 ağız diş sağlığı merkezinin hizmet verdiğini kaydetti.

20 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI

Kentte 27 özel hastane bulunduğunu, 3 bin 112 eczanenin faaliyet gösterdiğini belirten İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, sağlık sektöründeki toplam çalışan sayısının 20 bini bulduğuna dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de her 10 bin kişiye 16 yatak düşerken Antalya'da bu rakamın 11 yatak olduğunu belirten Ünal Hülür, kentteki kamu hastanelerinin doluluk oranının yüzde 75, tıp fakültesinin yüzde 95, özel hastanelerin ise yüzde 60 seviyelerinde olduğuna dikkati çekti.

Toplantı sonunda Hülür'e teşekkür belgesi verildi. Salı Grubu toplantısına Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Dr. Fikret Acar ile özel hastanelerden de yetkililer de misafir olarak katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya - İhbarların Yüzde 80'i Asılsız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement