Antalya'da 5 milyon liraya mal olan ve içinde 12 türden bin 700 kelebeğin bulunduğu 'Kelebek Park' hizmete açıldı. 2016 yılında 250 bin ziyaretçinin beklendiği parka giriş ücreti ise 30 TL.
Antalya'nın Aksu ilçesi Kundu Turizm Bölgesi'nde turizmci bir girişimci tarafından 5 milyonluk yatırımla Kelebek Park hizmete açıldı. Yaşam ve uçuş alanı olarak Türkiye'nin en büyük parkı özelliğine sahip Kelebek Parkı'ında 12 ayrı türden yüzlerce kelebek yer alıyor.
Parkta, 25 ülkeden Papilio Polytes, Pachiopta Kotzebuea, Cethosia Cyane, Graphium Agamennon, Attacus Atlas, Hypolimnas Bolina, Idea Leuconea, Papilio Demoleus, Papilio Lowi, Papilio Polinurus, Papilio Rumanzoia, Parthenos Sylvia' cinsi yüzlerce kelebeğin doğal ortamlarında beslenebilmeleri için 1000 çeşit bitkiden 10 bin bitki ve çiçek dikildi. Alan içinde kelebeklerin doğal ortamlarındaki gibi rahatça yaşayabilmeleri iççin nen ve sıcaklık oranı otomatik olarak ayarlanıyor. Kelebekler için hava sıcaklığı 35- 38 derece, nem oranı yüzde 30 ile 70 arasında tutuluyor. Kelebek pupaları, özel bir cam bölmede buhar desteği ile dik olarak bir iğne yardımı ile asılıyor. Yaklaşık 5 ile 7 gün arasında burada büyüyen tırtıl ve pupa evrelerinin ardından rengarenk kelebekler dünyaya geliyor. Doğan kelebekler bir gün boyunca kanat geliştirme çalışmasının ardından, beslenmek ve çiftleşmek için doğal yaşam alanına geçiyor. Bir gün önce hizmete giren parkı şimdiden günde 150 kişi ziyaret etti. İşletme sahibi gelecek sonda 250 bin ziyaretçi beklediğini bildirdi.
Kelebek Park Genel Müdürü Barış Dursun, Türkiye'de temalı park üzerine çalışmalar yaptığını hatırlatarak, 3 yıl içinde dünyadaki 20 'den fazla kelebek parkını incelediğini söyledi.
Antalya'nın iklim şartlarına uygun olarak 8 ay gibi kısa bir sürede Kelebek Park'ı tamamladıklarını kaydeden Dursun, "Kelebeklerin yaşam ve uçuş alanı bakımından bizim parkımız en büyüğüdür. Türkiye'nin 3'ncü Kelebek Park'ı Antalya'da hizmeti girdi. Turizm kenti Antalya'da alternatif bir turizm olanı oluşturmak istedik. 1500 metrekare kurulu parkta, 1000 çeşit bitkinin 10 binden fazla farklı türü var. Bu bitkiler kelebeklerin yaşam döngüsünü sağlayan nektarlı bitkilerdir. Kelebeklerimiz Filipinler menşelidir. İlerleyen zamanlarda farklı ülke türlerini de getireceğiz" dedi.
"12 FARKLI TÜRDEN BİN 700 KELEBEK"
Parklarında 12 farklı türden bin 700 adet kelebek olduğunun altını çizen Dursun, "Şu an 400 doğum gerçekleşti. Kelebek doğumu, yumurta, tırtıl, pupa evrelerinden gelişiyor. Bize gelen pupaları özel cam bölmeli yere dik şekilde iğneler ile asıyoruz.5-7 gün arasında pupa çatlayarak kelebekler ortaya çıkıyor. Kanat çalışmasını ardından yaşam alanına bırakıyoruz. Bilindiği kelebeğin ömrü bir gün değil. Bir kelebek 2 hafta ile 4 hafta arasında yaşıyor. Daha sonra ölüyorlar. Burada yaşam döngüsünün bu parkta olmasını isteriz ama olmuyor. Çünkü kısırlaştırılmış yumurta bırakmayan kelebek türleridir. Bizim ülkemizde daha kelebek üretimi başlamadı. Bizim çalışmalarımız var. İnşallah doğal türlerimizi yetiştireceğiz" ifadelerini kullandı.
"BİR PUPA FİYATI 1 İLE 5 DOLAR"
"Kelebek türüne göre pupa fiyatının değiştiğini kaydeden Duran, "Bir pupanın fiyatı 1 dolar ile 5 dolar arasında değişiyor. Biz pupaları türlere göre 4 aylık getiriyoruz. Kelebekler azaldıkça özel bölüme pupa yerleştiriyoruz" dedi.
"DOĞAL YAŞAM ALANI"
Park içindeki bölümlerden bahseden Dursun, "Parkta botanik bahçesi, yapay şelale, yapay mağara yaptık. Bunun yanında kelebeklerin orijinal yaşam alanı sağlanması gerekir. Otomasyon sistemi ile iklimlendirme yapıyoruz. 28-30 derece arası sıcaklık tutarken, nemi ise yüzde 70'lerde sınırlıyoruz. Bilindiği gibi kelebekler nemi çok seviyor" diye konuştu.
Dursun, yaklaşık 5 milyona mal olan parka 2016 turizm sezonunda 250 bin ziyaretçi beklediklerini belirtti. Dursun, giriş ücretinin 30 TL, 7-12 yaş arası çocuklara ise yüzde 50 indirim olduğunu sözlerine ekledi. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Antalya Turizmine Kelebek Etkisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?