Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan ve meslek lisesi motor bölümünü ikinci sınıfta terk eden Abdullah Zerlen, arabaların tekerleğinden elektrik üreten sistem geliştirdi.
Solhan ilçesine bağlı Arakonak beldesindeki evinde çalışmalarını sürdüren Zerlen, AA muhabirine yaptığı açıklama, rüzgar enerjisinden ilham alarak 4 yılda geliştirdiği sistem sayesinde hareket halindeki araçların yakıt sorunu yaşamayacağını söyledi.
Meslek lisesi motor bölümünde okurken maddi imkansızlıklar nedeniyle ikinci sınıfta okulu bırakmak zorunda kalan ve belde de esnaflık yaparak geçimini sağlayan Zerlen, rüzgar enerjisinden etkilenerek faydalı bir şey üretmek için arayış içine girdiğini belirtti.
Zerlen, "tasarruf12" adını verdiği sitemin maketini tanıtarak, "Birşeyler üreteyim ülkeme faydalı olayım diye bir çalışma başlattım. Çalışmak için Karadeniz bölgesinde bir rüzgar enerjisi tesisine gittim. Buradan çok ilham aldım. Birgün yolun kenarında beklerken yanımdan bir araba geçti. Çok hızlıydı. Sanki biri kulağıma fısıldadı. Rüzgar ne kadar hızlı eserse bu araba kadar hızlı olamaz. Ondan sonra eve geldim. Çalışmaya koyuldum. 4 tane dinamo, 2 tane akü patlattım. Sonuçta çalışmamın meyvesini aldım." ifadelerini kullandı.
Petrol ürünlerinde Türkiye'nın dışa bağımlı olduğunu anımsatan Zerlen, şunları kaydetti:
"Arabanın dönen bir aksamına bu sistemi takıyorum. Bu sistem çok cimri bir sistem. İnsanlar cömertleşecek, sistem cimrileşecek. Çünkü hiçbir yakıt harcamadan araba aküyle çalışır. 1 dakika sonra tüplü-benzinli araçta olduğu gibi araç kendi sistemine geçecek. Böylece araba hareket ettikçe kendi enerjisini üretecektir. Geliştirdiğim bu sistem arabalara monte edilirse mazotlu, benzinli yani karbüratör sistemli araçlar bir gram yakıt tüketmeden hareket ettiği sürece kendi yakıtını üretecektir."
Zerlen, sistemin 6 bin liraya mal olacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Araba Tekerleğinden Elektrik Üretimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?