Anadolu'da hüküm süren soğuk hava koşulları ve kar nedeniyle, arı üreticileri hayvanların donarak ölmesine engel olmak için kovanları Muğla'ya taşıdı. Ula İlçesi Akyaka bölgesinde Ören karayolu üzerine çok sayıda kovan konuldu. 60 yıllık bal üreticisi Mehmet Kaya, " Sivas, Malatya, Erzincan gibi soğuk bölgelerdeki arıcılar, kovanlarını bu bölgeye getirerek arılarını koruma altına alıyor" dedi.
Akyaka Beldesi'nden Milas- Ören tarafına gidilirken Yerkesik ile Ören yolunun ayrıldığı noktada arazi üzerine konulmuş çok sayıda kovan dikkat çekiyor. Marmaris'te 60 yıldan bu yana arıcılık yapan 77 yaşındaki Mehmet Kaya, arıların kış boyunca aç kalmaması ve soğuktan donarak ölmemesi için her yıl arı üreticilerinin kovanları Muğla ve çevresine taşıdığını söyledi. Bu yıl daha çok kovan getirildiğini kaydeden Kaya, "Yazın yaylalardan çicek balı alındıktan sonra kovanlar kışa doğru buraya getirilir. Sivas, Malatya, Erzincan gibi soğuk bölgelerdeki arıcılar, kovanlarını bu bölgeye getirerek arılarını koruma altına alıyor. Yani burada kışlama yapıyorlar. Kovanlar, Şubat ayının ortalarında tekrar kendi yaylalarına götürülür" diye konuştu.
ARI SÜTÜ İÇİN İDEAL ZAMAN
Mehmet Kaya, özellikle arı sütü yapmak için bu ayların önemli bir fırsat olduğunu belirttı. Arı sütünü almanın zor bir iş olduğunu kaydeden Kaya şunlaürı anlattı:
"Arı sütü yapabilmek için önce kovan içinden ana arı alınır. Mumdan memeler yapılır. Bunun içine larvalar konur. Larvalar işçi arılar tarafından ana arının yiyeceği macun haline dönüştürülür. Kraliçe arı bununla beslenirken, bu macunlar 3- 5 günlük olduğu zaman da şırıngayla alınır. Yalnız süt alınırken çok dikkat etmek gerekir. Arı sütü o kadar hassas madde ki, sıcak görmeden karanlıkta alınması şart. Alınan arı sütü hemen soğuk havalı bir saklama kabına konulur. Çünkü 4 derecenin üzeri sıcaklıkta arı sütü bozulur." - Muğla
Son Dakika › Güncel › Arıcıların Kış Göçü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?