Artuklu Üniversitesi'nden Mezuniyet Töreni - Son Dakika
Güncel

Artuklu Üniversitesi'nden Mezuniyet Töreni

Artuklu Üniversitesi\'nden Mezuniyet Töreni

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde yer alan Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programını tamamlayıp mezuniyete hak kazanan 500 öğrenci; Vali Kılıçlar Konferans Salonunda düzenlenen coşkulu törenle diplomalarını aldı.

14.07.2013 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye tarihinde bir ilk olma niteliğini taşıyan "Kürtçe Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans" programının mezuniyet törenine; yurdun farklı kesimlerinden gelen yerli ve yabancı konukların yanı sıra; Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Kürdoloji Koordinatörü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erkol, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Eğitim Bakanı İsmet Halid ve eski Kültür Bakanı Felakedin Kakayi, Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, Bejan Matur, Oral Çalışlar ve çok sayıda öğrenci velisi katıldı.

Salonda yer bulmakta güçlük çeken birçok basın mensubunun ve öğrencilerin mezuniyet cübbeleriyle ayakta izlemek zorunda kaldığı törende yoğun alkışlar eşliğinde kürsüye gelen Prof. Dr. Kadri Yıldırım; Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nın mevcut yapısı ve etkinlikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdikten sonra Kürdoloji birimi olarak barış sürecinin başarıya ulaşmasına herkes gibi umut bağladıklarını ifade etti.

Başbakan ve siyasi Kürt muhalefetini temsilen BDP yetkililerinin ellerini taşın altına koyup siyasi geleceklerini riske atarak otuz yıldır akan Türk ve Kürt kanını durdurmayı başardıklarını belirten Yıldırım, Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji biriminin çatışmalı bir sürecin ürünü olduğu için birçok güçlükle baş etmek zorunda kaldığını söyledi.

"Düşünün taraflar çatışıyor, devlet bir adım atıp Kürtçe'nin akademik seviyede temsil edilmesi için önce Mardin Artuklu Üniversitesi'nde, ardından bölgenin diğer bazı üniversitelerinde enstitüler ve kürsüler kuruluyor; sonra bu enstitü ve kürsülere öğrenci alınıyor, öğretim elemanı istihdam ediliyor." sözleriyle verilen çabalara işaret eden Prof. Dr. Kadri Yıldırım,

"Milli Eğitim Bakanlığı ile geçen yıl imzalanan protokol uyarınca bizden iki ayda hazırlanması istenen 5. sınıf ders kitabını daha iki ay tamamlanmadan Kurmancî ve Zazakî olmak üzere iki yönlü hazırladık. Bu yıl 6. sınıf kitabının hazırlıklarını Eylül ayında yetiştireceğiz. 2014 yılında ise 7. ve 8. sınıfların ders kitaplarını hazırlayacağız. Böylece, ortaokul kısmına bağlı tüm sınıfların Kürtçe ders kitaplarını tamamlamış olacağız." bilgisini verdi.

Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalında eğitim ve öğretimin, Kürtçenin Türkiye'de en çok konuşulan "Kurmancî" ,"Zazakî" ve çok yönlü öneminden dolayı "Soranî" lehçeleriyle yapıldığını anlatan Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Kadri Yıldırım, üç lehçeyle ilgili Dilbilgisi, İmla, Klasik Kürt Edebiyatı, Modern Kürt Edebiyatı, Leksikoloji ve Paleografya gibi derslerin verildiğini bildirdi.

Enstitünün bu seviyeye gelmesinde Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'ın maddi ve manevi desteklerini hep yanlarında gördüklerini ısrarla vurgulayarak şükranlarını arz eden Yıldırım'ın bu sözleri, öğrenci ve konuklar tarafından büyük alkışlarla desteklendi.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan değişimin önemine değinerek barış sürecine sahip çıkılması çağrısında bulunan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Eğitim Bakanı İsmet Halid'in konuşmasından sonra Kürtçe Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Bölümü'nden başarıyla mezun olan ilk 3 öğrenciye diplomalarını Cengiz Çandar, Bejan Matur ve Oral Çalışlar verdi.

Bölüm birincisi Ömer Barasi tarafından mezuniyet kütüğüne Kürtçe plaket çakılmasının ardından sahneye çıkan 500 öğrenci keplerini havaya fırlatarak mezuniyet sevincini birlikte kutladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Artuklu Üniversitesi'nden Mezuniyet Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement