BDP milletvekili Ata, kadın cinayetlerinde faillerin ceza indiriminden yararlanması ve Suriye'den gelen sığınmacıların kaldığı çadır kent ve konteynır kentler ile ilgili sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman milletvekili Ayla Akat Ata, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle verdiği, kadın cinayetlerine ilişkin soru önergesinde, faillerin ceza indirimlerinden yararlanmalarını gündeme getirdi. Ata, kadın örgütlerinin hazırladığı raporlar ve basına yansıyan olaylar baz alındığında, 2008-2012 yılları arasındaki 5 yılda öldürülen kadın sayısının yaklaşık olarak 700 olduğunu belirtti. "2013'ün başından bugüne kadarki süreçte ise 168'den fazla sayıda kadın katliama kurban gitmiştir" diyen Ata, kadın katliamlarının %40'ının kadınların eşleri, %16'sının aile meclisi ya da akrabaların biri, geri kalanının da eski eş, sevgili gibi yine tanıdıkları tarafından yapıldığını ifade etti.
Ata, şunları kaydetti: "Kadın katliamları, yargı erkinin katillere uyguladığı ceza indirimleriyle devlet tarafından adeta teşvik edilir durumdadır. Devlet aygıtları, kadın katliamlarını önlemek için etkin bir çalışma yürütmediği gibi yargı organları da sistematik erkek şiddetinin bir tezahürü olarak dava süreçlerinde katilleri ödüllendirecek kararlara imza atmaktadır. Kadın örgütlerinin yoğun mücadelesi sonucu bazı davalarda kazanım sayılabilecek kararlar verilmişse de, hala günde ortalama 5 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü bir toplumda devletin koruyucu önlemleri en etkili biçimde alması ve yargı erkinin davalarda kadın katliamlarını önleyecek nitelikte kararlar alma gerekliliği açıkça ortadadır."
Ata, konuyla ilgili olarak Bakan Ergin'e; son 6 yılda öldürülen kadın sayısını, kadın cinayetleri kapsamında açılan dava sayısını ve yargılanan kaç kişinin olduğunu, alınan ceza oranları ve ceza indiriminden kaç kişinin yararlanmış olduğunu sordu.
SURİYELİ SIĞINMACILAR
BDP'li Ata, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ise Suriyeli sığınmacıları sordu. Ülkede yaşanan iç savaş sonucu, Nisan 2011'den beri pek çok Suriye vatandaşının ülkesinde ağırlaşan yaşam koşullardan kaçarak can güvenliği ve insanca bir yaşam için Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Ata, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) yaptığı açıklamaya göre geçici barınma merkezlerinde kalmakta olan Suriyeli sayısının 200 bine ulaştığını ve bunun dışında da 300 bin Suriyelinin Türkiye'ye sığınmış olduğunu hatırlattı. Kamuoyuna göre bu sayının çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Ata, "Yine AFAD tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin "açık kapı politikası" adı altında Nisan 2011'den beri Suriyeli sığınmacıları kabul ettiği ve şimdiye kadar uluslararası yardım almaksızın 2 milyardan fazla harcama yapıldığı belirtilmiştir. Bunlara ek olarak 6000 Suriyeli bebeğin doğduğu ve 45 bin Suriyeli öğrencinin de Türkiye'de eğitim görmekte olduğu ifade edilmiştir" dedi.
Ata, Erdoğan'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
-"2011 Nisan ayından bu yana Türkiye'ye giriş yapmış olan Suriyeli sığınmacı sayısı kaçtır?
-Türkiye-Suriye sınırından giren sığınmacıların giriş yaparken kayıtları hangi kurum tarafından ve ne şekilde yapılmaktadır?
-Bahsi geçen sığınmacılar hangi illerdeki çadır veya konteynır kentlere yerleştirilmiştir? İlgili kapsamda yer alan kaç çadır kent ve kaç konteynır kent bulunmaktadır?
-Bahsi geçen sığınmacıların yerleştirildiği kamp sayısının illere göre dağılımı nedir?
-Çadır ve konteynır kentlere yerleştirilen sığınmacı sayısı kaçtır? Bu sayının illere göre dağılımı nedir?
-Kamplarda yeterli kapasite olmadığı gerekçesiyle ya da başka bir sebeple kamplara yerleştirilmeyen sığınmacı sayısı kaçtır? Bu sığınmacıların barınma ihtiyaçları nasıl karşılanmaktadır?
-Suriyeli sığınmacıların kaldığı çadır ve konteynır kentlerde çalışan personel sayısı kaçtır?
-Çadır ve konteynır kentlerde kalan Suriyeli sığınmacıların barınma, beslenme ve sağlık ihtiyaçları için 2011 Nisan ayından beri harcanmış olan toplam para miktarı nedir?
-Çadır ve konteynır kentlerde kalmakta olan Suriyeli sığınmacıların barınma, beslenme ve sağlık ihtiyaçlarını gidermek için gerekli olan bütçe hangi kaynaklardan karşılanmaktadır? BM ya da diğer uluslararası kurumlardan bu konuda maddi yardım alınmış mıdır? Alındıysa bu yardımın miktarı nedir?"
Son Dakika › Güncel › Ata, Kadın Cinayetlerini Meclise Taşıdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.