Atatürk ile Efe'nin Zeybek Oynadığı Anıt Açıldı - Son Dakika
Güncel

Atatürk ile Efe'nin Zeybek Oynadığı Anıt Açıldı

Atatürk ile Efe\'nin Zeybek Oynadığı Anıt Açıldı

Aydın Belediyesi ve Aydın Ticaret Odası'nın işbirliği ile yaptırılan Adnan Menderes Kavşağı Anıt Heykeli'nin açılışı yapıldı.

21.06.2011 19:50

Anıt, Aydın'ın tarihinden gelen tüm değerlerini, halkının Cumhuriyet tarihi boyunca gösterdiği cesaret ve kahramanlıklarını, zeybek oyunlarını, yöresel kıyafetlerini, binlerce yıl bu topraklarda yaşamış olan medeniyetlerin bırakmış olduğu antik miraslarını sembolize ediyor.

Aydın- Denizli yolu Adnan Menderes kavşağında yapılan ve Türkiye'de ilk defa Atatürk ile bir Efe'yi zeybek oynarken gösteren anıtın açılışını yapmak üzere Aydın'a giden TOBB Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, kendisini taşıyan özel uçakla Çıldır Havaalanı'na indi. Aydın Sanayi Odası'nın Ilıcabaşı mahallesindeki yeni hizmet binasını açan Rıfat Hisarcıklıoğlu, insan emeği olmadan hiç bir şeyin başarılamayacağını söyledi.

Şehirlerin zenginleşmesi için tek bir yol bulunduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Çevremize baktığımızda doğal kaynaklar, zenginlikler ülkelerin ve halkların zenginleşmesine katkı sağlayamıyor. Katkı sağlaması için insanın emeğinin o işin içinde olması gerekir. Bu da işte sanayidir. İnsan emeği, aklı ve fikrinin katılmadığı şeyde zenginlik olmaz. Bir ülkeyi zenginleştirmek istersek o ülkenin sanayisini geliştirmek zorundayız. Üretim olmazsa problem olur. Türkiye üretmek zorunda. Yılda 750 bin kişiye istihdam sağlamak zorundayız. Sanayi olmadan bunu başaramayız. Türkiye'nin hiç bir zaman sanayiyi ihmal etme şansı yok" dedi.

KISA KES Aydın HAVASI OLSUN

Ziyaretin ardından Adnan Menderes Kavşağı Anıt Heykeli'nin açılışı yapıldı. Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kente verdiği önem çerçevesinde yaptıkları anıta emek veren herkese teşekkür etti. Havanın aşırı sıcak olması, törene katılanların bunalması üzerine kürsüye gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bu sıcağı ilk defa yaşıyorum. Bu nedenle Aydın'nın ünlü sözünü hatırlatıyorum: Kısa kes Aydın havası olsun. Ben de bu sıcakta sizleri daha fazla bekletmemek için kısa kesiyorum" dedi. Hisarcıklıoğlu'nun bu sözleri alkışlandı. Konuşmalardan sonra anıtın açılış kurdelası kesildi.

ÇERÇİOĞLU'NU ZİYARET

Açılış sonra Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu makamında ziyaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, belediye, sanayi ve ticaret odalarının işbirliğini övdü. Birlik ve beraberliğin olduğu yerde, rahmet ve bereket olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Aydın rahmet ve bereketin şehri. Aydınlılar şanslı, Allah hem tarihi hem coğrafi güzellikler vermiş. Türkiye'miz için ve Aydın'ımız için yeni bir dönem başlıyor. 12 Haziran'da halk iradesini gösterdi. Herkes söyleyeceğini söyledi, oy isteyenler nasıl hizmet etmek istediklerini söyledi. Halkımız da iradesini ortaya koydu. Halkın iradesinin üzerinde hiç bir irade yoktur. Halkın tecellisi sonucu oluşan TBMM'ye ve özellikle Aydın milletvekillerinin hepsine sahip çıkmamız lazım" diye konuştu.

ÇILDIR HAVAALANI SEMBOLİK

Özel uçağın Çıldır Havaalanı'na inmesinin sembolik bir anlamı olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Bir şehre havadan inemedikten sonra gerisi boş. Turizmde deniz ve tarih turizminde Türkiye'de eşi yok. Öteki taraftan Allah toprak zenginliği vermiş. Aydınlılar bunlara ek olarak birlikte hareket etme kültürünü geliştirmiş. Eskiden bize hep efeler yalnız oynar, bireysellik ön planda diye kandırırlardı. O anlayışların yıkıldığını hep birlikte görüyoruz. Bir tarafta efemiz, bir tarafta birlikte hareket etme kültürümüz var. Aydın'ın geleceği parlak" dedi.

-KUTU

Aydın ANITI

Anıt, Aydın'ın tarihinden gelen tüm değerlerini, halkının Cumhuriyet tarihi boyunca gösterdiği cesaret ve kahramanlıklarını, zeybek oyunlarını, yöresel kıyafetlerini, binlerce yıl bu topraklarda yaşamış olan medeniyetlerin bırakmış olduğu antik miraslarını sembolize ediyor. Aydın'ın insanlık adına kıvanç duyulacak tüm değerlerini simgeleyen kompozisyonu ile gelecek kuşaklara bırakılacak bir sanat eseri olarak tasarlanmış. Heykeli, Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Tankut Öktem'in kızı Yüksek Mimar Heykeltıraş Pınar Öktem Doğan tasarlamış. Tankut Öktem atölyesinde 6 ay gibi kısa bir sürede çok yoğun çalışmaların ardından anıtsallaştırılmıştır.

Anıt dört bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, Ulu Önder Atatürk'ün hayranlık ve gurur duyduğu efeleriyle yaptığı zeybek dansı anıtsallaştırıldı. İkinci bölümde Aydın ovasının bereketli topraklarında yetişen doğal zenginlikler (incir zeytin, pamuk ve kestane) yöresel zengin kıyafetleri içinde kadınların ikramlarıyla şehrin bereketi sembolize edildi. Üçüncü bölümde Aydın'nın tarihsel antik ve kültürel mirasların bulunduğunu vurgulamak amacıyla şehrin sembolü olmuş Tralleis'den (üç gözler) bir alıntı yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise Cumhuriyetin yükselen değerlerini temsil eden form ve onun önünde gelecek nesli temsil eden öğrenciler yer alıyor. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Atatürk ile Efe'nin Zeybek Oynadığı Anıt Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement