İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nın ödüllü oyuncusu, Açık Radyo programcısı Eraslan Sağlam tarafından Nisan 2013'te kurulan Atölye Tatavla; verdiği eğitimlerle oyuncusunu, yazarını, yönetmenini yetiştiren yeni bir tiyatro ekolü oluşturmak hedefiyle hayata geçirildi! Yazarlık, temel oyunculuk, diksiyon, çocuk ve konservatuvara hazırlık atölyeleri gerçekleştiren Atölye Tatavla'da; Eraslan Sağlam'ın yanı sıra, Nurdan Kalınağa, Aslı Tohumcu, Arda Alpkıray gibi isimler ders veriyor.
"Ölümsüz Öykü" oyunundaki rolüyle 2007'de "Sadri Alışık Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"ne layık görülen Eraslan Sağlam; 2013 yılı başında, Kurtuluş Caddesi üzerinde karşılaştığı mekanda, bir atölye ve tiyatro kurmak üzere harekete geçti. Hedeflerine ulaşmalarına olanak sağlayacak tarihsel kimliği, kültürel ve sosyolojik yapısı nedeniyle kuruluş semti olarak Kurtuluş'u seçen Atölye Tatavla; adını da Kurtuluş'un eski, Rumca adı olan ve aynı zamanda "at ahırı" anlamına gelen Tatavla'dan alıyor.
Atölye Tatavla'nın kurucusu Eraslan Sağlam; Şehir Tiyatrosu ve Devlet Tiyatroları gibi ödenekli kurumların yanında yaşama çabası gösteren özel tiyatroların, kira, prodüksiyon masrafı, oyuncu ücretleri, bürokratik, politik ve kültürel kısıtlamalar gibi sebeplerle hep tek bir alana eğilmek zorunda kaldığını belirtiyor. Özel tiyatroların, az prodüksiyonlu çocuk oyunları, aynı dekorun içinde farklı vodviller, dekor kostüm olanaksızlığından sadece avant-garde üretimler ya da drama eğitmenliğiyle kanserli bir hayat sürdürdüğünü belirten Sağlam; bunu yaparken, zorunluluktan ötürü tiyatronun temel işlevleri ve kamusal sorumluluklarının atlandığını, Atölye Tatavla'nın tam da bu nedenle bu kamusal alanı hedeflediğini vurguluyor.
Ekolü olan, oyuncusunu, yazarını, yönetmenini yetiştiren, yetiştirdikleriyle üretime ve ülkenin düşünce tarihine katkısı olan, yetişenlerin, yeni sanatçı adaylarına el verdiği bir tiyatro kurmayı amaçlayan Atölye Tatavla; tüm bunları yaparken de, yaşadığı coğrafyadan bağımsız bir cam fanusun içinde değil, bölge halkını da sosyolojik bir mesele olarak tiyatronun içine almayı hedefliyor.
Nisan 2013'teki kuruluşundan bu yana Atölye Tatavla'da dersler ve kendi ekolündeki oyuncuları yetiştirme çabası büyük bir hızla devam ederken, yeni sezon oyunlarının provaları da aralıksız sürüyor.
Atölye Tatavla'nın "çocuğu" olarak kurulan Tiyatro Tatavla'nın seyirciyle buluşacak projelerinde, İstanbul içi ve tüm Türkiye gösterimlerinin öncelikli tek amacı ise, artan gelirlerle kendi bağımsız tiyatro binalarını inşa etmek ve böylece, tiyatronun ayağına gittiği değil, tiyatroya gelen seyirci kitlesi oluşturmak.
Son Dakika › Güncel › Atölye Tatavla, Eğitimleriyle Yeni Bir Ekol Oluşturmak İçin Yola Çıktı! - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?