BERLİN (AA) – Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, "Almanca öğrenmeyi reddeden, eşi veya kızının uyum sağlamasına izin vermeyen ve iş tekliflerini geri çevirenlere 3 yıl sonra süresiz oturma izni verilmesi gibi bir durum olamaz." dedi.
Maiziere, Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD'ye verdiği demeçte, mayıs ayına kadar Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles ile yeni bir uyum yasası hazırlayacaklarını söyledi.
Topluma entegrasyon sürecinin başarılı olmasıyla Almanya'da kalabilme arasında bir bağlantının olması gerektiğini ifade eden Maiziere, "Bunu yabancılar için uyguluyoruz. Sığınmacılar için de böyle yapmamız gerekiyor. Almanca öğrenmeyi reddeden, eşi veya kızının uyum sağlamasına izin vermeyen ve iş tekliflerini geri çevirenlere, şimdiki yasal durumun ön gördüğü gibi 3 yıl sonra süresiz oturma izni verilmesi gibi bir durum olamaz." diye konuştu.
Maiziere, sığınmacılardan devlet tarafından uyum sağlamaları için sunulan tekliflerden yararlanmalarının beklenebileceğini ifade ederek, bunu kabul etmemeleri durumunda sosyal yardımların da kesilebileceği uyarısında bulundu.
Bunun için ölçünün ülkeye yasal bir şekilde gelen ve süreli oturma izini alan yabancılar olduğunu vurgulayan Maiziere, "Geçimlerini kendileri sağlayabiliyor, Almanca konuşabiliyor ve özgür demokratik düzeni kabul ediyorlarsa, süresiz oturma izni alabiliyorlar. Bir sığınmacı neden buraya yasal yollarla gelen bir yabancıdan daha iyi bir muamele görsün ki!" ifadelerini kullandı.
Maiziere, gettolaşmayı önlemek için de sosyal yardım alan sığınmacıların oturacakları bölgeyi kendilerinin değil, devletin belirlemesi gerektiğini bildirdi.
Maziere'ye eleştiri
Berlin- Brandenburg Türkiye Toplumu'ndan yapılan yazılı açıklamada Maiziere'nin bu önerileri eleştirildi.
Maziere'nin sığınmacıların nereden kaçtıklarını ve hangi yolları geride bıraktığını kabul etmek istemediği belirtilen açıklamada, "İçişleri Bakanı Maiziere ülkelerinden kaçan insanları kamçı darbeleriyle entegrasyon sağlamaya zorlamak istiyor. Sığınmacıların yaptırım tehditlerine değil, kendilerini toparlama için zamana ihtiyaçları var." ifadelerine yer verildi.
Almanya Sendikalar Birliği (DGB) de Maziere'nin açıklamalarını eleştirdi.
Bunun yanında, Avrupa Birliği Adalet Divanı, Almanya'ya gelecek Türk eşlere uygulanan dil testini yasalara ve anlaşmalara aykırı bulmuştu. Ancak Almanya'nın bu karara rağmen Türkiye'den aile birleşimiyle ülkeye gelen eşlere dil testini uygulamaya devam etmesi tepki çekiyor.
Son Dakika › Güncel › Avrupa'daki Sığınmacı Sorunu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?