Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 124. Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 124. Toplantısı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 124. Toplantısı

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz: "Ukrayna'nın istikrarlı bir ülke haline gelebilmesi için tek yol adil ve demokratik seçimlerdir.

06.05.2014 12:14

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 124'üncü Toplantısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla Viyana'da başladı.

Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'nda dönem başkanı Avusturya'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz başkanlık ediyor.

Kurz, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'da krizin her geçen gün kötüye gittiğini, yapılan bütün toplantıların krizin çözümü için bir umut olduğunu söyledi. Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin "demokratik ve adil" olmasını istediklerini belirten Kurz, "Ukrayna'nın istikrarlı bir ülke haline gelebilmesi için tek yol adil ve demokratik seçimlerdir. Bu konuda bütün devletler ve örgütler üzerine düşen görevi yerine getirmelidir" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da toplantıda Ukrayna krizinin gündeme geleceğini belirterek, Ukrayna'nın kendi devlet başkanını seçebilmesinin "demokratik ve adil seçimlere" bağlı olduğunu söyledi. Ukrayna'da demokratik seçimler yapılabilmesi için herkesin güçlü ve demokratik mesajlar vermesi gerektiğini belirten Hague, "Ancak Rusya seçimi engellemek istediği görüntüsü veriyor. Bu yanlıştır" dedi. Hague, Cenevre'de yapılan anlaşma uyarınca diplomatik kanalların açık olması ve kimsenin tek başına hareket etmemesi gerektiğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andri Deshchytsia, gazetecilerin açıklama taleplerine el sallayarak karşılık verdi.

Toplantının ana gündem maddesini "Avrupa Konseyi değerleri ve Avrupa'da istikrar: Meydan okumalar" oluşturuyor. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland tarafından hazırlanan "Avrupa'da demokrasi, insan hakları ve hukuk üstünlüğünün durumu" başlıklı raporun takdim edileceği toplantıda, "Avrupa'da mevcut krizler", "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin uzun vadeli etkinliğinin güvence altına alınması", "Avrupa Birliği ile işbirliği" ve "Avrupa Konseyi'nin komşulara yönelik politikası" konuları da görüşülecek.

Sabah oturumunun ardından bakanların katılımıyla düzenlenecek ve Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin de katılacağı öğle yemeğinde Ukrayna'daki kriz ele alınacak

Toplantı sonrasında Avusturya tarafından yürütülen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı, Azerbaycan'a devredilecek.

Avrupa'da hukuk devleti, çoğulcu demokrasi ve insan haklarının korunması amacıyla kurulan ve 47 üyesi bulunan Avrupa Konseyi'nin başlıca karar organı olan Bakanlar Komitesi, yılda bir kez toplanıyor. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 124. Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement