Karar verebileceğinin belirtildiği vurgulandı. Ayrıca yine bu kararda, parlamentoların, hükümetlerin, akademik kuruluşların 1915 olayları hakkında soykırım kararı veremeyeceği de net bir şekilde ifade edildiği de vurgulandı. Dilekçede, Alman Parlamentosu'nun aldığı kararın aykırı olduğu hukuk ilkeleri ve yasalar da şöyle sıralandı:
"EVRENSEL HUKUK İLKELERİ İHLAL EDİLDİ"
"Yasa ile evrensel hukukta, mahkeme kararı olmadan kimsenin suçlu sayılamayacağı ilkesi açıkça ihlal edildi. Yasa, Alman Anayasası'nın 3. maddesinde güvence altına alınan eşitlik ilkesine aykırı. Yasa ile yargı hakkı ve adil yargılanma hakkı ihlal edilerek Anayasa'nın 19. maddesinin 2. bendinde yer alan hakkın özüne dokunma yasağı ihlal edildi. Yasa hukuksal dayanaktan yoksun biçimde Türk ve Ermeni milletini karşı karşıya getirdiğinden ve Türk ve İslam karşıtlığı yarattığından Anayasa'nın önsözünde yer alan Alman Milletinin 'dünya barışına hizmet etmek' amacına aykırı."
"SAVUNMA BİLE ALMADILAR"
Avukat Melih Akkurt, Almanya Parlamentosu'nun sözde soykırım kararında normal bir kanun çıkarma yolunu bile izlemediğini belirtirken, "Komisyon kurup araştırma dahi yapmadan, deliller ve diğer konularda hiçbir çalışma yapmadan, Türkiye ve Türklerden en küçük bir değerlendirme ve savunma alınmadan ve Türkiye ve Türklere herhangi bir itiraz yolu veya delil sürme yolu açılmadan bu karar alındı" dedi. BM İnsan Hakları Bildirgesi'nin 11'inci Maddesi'ne göre de, hakkında bir cezai suçlama bulunan kimsenin bu iddialarla ilgili kamuya açık ve hukuki bir şekilde yargılanıp savunması yapılmadan ve hukuka uygun yargılama yapılıp kanun nezdinde suçluğu ispat edilmeden masum kabul edileceğine dikkat çeken Akkurt, şöyle devam etti:
"Hukuksal altyapımızın çok sağlam olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle de hukukçu olarak bu konudaki ilk başvuruyu yaptık. Normal şartlarda Anayasa Mahkemesine başvurmak için önce iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekir. Ancak sözde soykırım kararına karşı herhangi bir normal hukuk yolu olmadığından doğrudan Anayasal şikayet başvurusu yoluna gittik. Bu süreci yakından ve büyük bir titizlikle takip edeceğiz. Hukuki sürecin Türkiye lehine sonuçlanacağından hiç şüphem yok."
"HERKES BAŞVURABİLİR"
Avukat Akkurt, sözde soykırım kararının iptali ile ilgili her Türk vatandaşının Almanya Anayasa Mahkemesi'ne başvurabileceğini belirterek, "Alman Parlamentosu'nun aldığı bu sözde soykırım kararına karşı çıkmak isteyenler harekete geçmeli ve tüm anayasal hakları kullanmalı. Türkiye'de yaşayan her vatandaşımızın bu başvuruyu yapma hakkı var. Türkiye'ye yönelik alınan bu onur kırıcı kararı iptal ettirmek için hukuki yollarımızı kullanmalıyız" çağrısında bulundu.
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Avukat Akkurt'dan Alman Aym'ne Soykırım Kararının İptal Başvurusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.