Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adli Yargı Hakimliği Adaylığı Mülakat Kurulu üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Avukat Umut Kılıç, "Cumhurbaşkanına" ve "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçlarından toplam 3 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, bu suçlara ilişkin mahkumiyet hükmünün açıklanmasını geri bıraktı. Kılıç 5 yıl denetim süresine tabi tutulacak, bu süre içinde aynı suçu işlemezse hüküm kaldırılacak, dava hiç açılmamış sayılacak.
Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Kılıç ve avukatları ile müdahil Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı katıldı. Duruşmada Kılıç'ın avukatlığını üstlenenler arasında Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran ve Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt da yer aldı.
Sanık Kılıç'ın, talimatla Aydın'da verdiği ifadenin dosyaya ulaştığı belirtildi.
Hakim Recep Kınalı, Kılıç'ın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Cumhurbaşkanına hakaret" başlıklı 299. maddesinin, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia ederek, iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması ile mülakat kurulu üyesi şikayetçilerin huzurda dinlenmelerine ilişkin talebini reddetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu, sanığın özür veya pişmanlık belirten beyanı bulunmaması nedeniyle şikayetlerinin sürdüğünü belirtti ve cezalandırılmasını istedi.
Sanık Kılıç, avukatlarının savunmalarını tamamlamasının ardından esas hakkında savunmasını yaptı. Kılıç, suçlama konusu olayda "mülakatların şeffaf olmadığına" ve "hukukçuları, yürütmeye bağlı kişilerin seçmesine" yönelik eleştirilerde bulunduğunu öne sürdü, "Kurul üyeleri de hakarette bulunmadığımı bilmektedir. Ancak kendilerine yönelttiğim eleştirilerden rahatsız olmaları sebebiyle kullanmadığım ifadeleri içeren tutanak tutmuşlardır" dedi.
"Cumhuriyetin sembolü olan Cumhurbaşkanlığı makamına ve Cumhurbaşkanına hakaretinin ya da hakaret kastının olmadığını" savunan Kılıç, beraatını istedi.
Hakim Kınalı, Kılıç'ı, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıl 6 ay, "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün olmak üzere toplam 3 yıl 4 ay 15 gün hapse çarptırdı ancak bu suçlara ilişkin hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Kılıç 5 yıl denetim süresine tabi tutulacak, bu süre içinde aynı suçu işlemezse hüküm kaldırılacak, dava hiç açılmamış sayılacak.
İddianamede Kılıç'ın, adli yargı hakimliği mülakatında Erdoğan ile kurul üyelerine alenen hakaret ettiği gerekçesiyle "Cumhurbaşkanı" ile "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçlarından 2 yıl 5 ay 15 günden 8 yıl 9 aya kadar hapsi talep ediliyordu.
Son Dakika › Güncel › Avukata, Cumhurbaşkanına Hakaret Suçundan Ceza - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?