Avustralya Sığınmacıları Papua Yeni Gine'ye Gönderecek - Son Dakika
Güncel

Avustralya Sığınmacıları Papua Yeni Gine'ye Gönderecek

Avustralya Sığınmacıları Papua Yeni Gine\'ye Gönderecek

İnsan hakları örgütleri duruma tepkili

19.07.2013 18:01

Avustralya'ya gelen sığınmacılar artık Papua Yeni Gine'ye gönderilecek. Avustralya yönetimi böylelikle, fakir ülkelerden derme çatma balıkçı tekneleriyle yola çıkarak topraklarına gelen sığınmacıları caydırmayı amaçlıyor.

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ile Papua Yeni Gine Başbakanı Peter O'Neil, sığınmacıların Papua Yeni Gine'ye gönderilmesini öngören anlaşmayı Avustralya'nın doğu sahil kentlerinden Brisbane'de düzenlenen törende imzaladı.

Anlaşma uyarınca, Avustralya'ya teknelerle gelenlerin gerçek sığınmacı olup olmadıkları, Avustralya'da ve Papua Yeni Gine ve Nauru'daki gözaltı kamplarında değerlendirilecek. Avustralya, gerçek sığınmacı oldukları belirlenerek, Papua Yeni Gine'ye yerleştirilenlere yardımda bulunacak. Sığınmacı statüsü verilmeyenler ise geldikleri ülkelere veya Avustralya dışındaki bir ülkeye dönecek. Anlaşma bugünden itibaren geçerli olacak.

İmza töreninin ardından basına açıklamada bulunan Rudd, "Bundan sonra sığınma talebiyle Avustralya'ya tekneyle gelen hiç kimsenin Avustralya'da sığınmacı olarak yerleşme şansı bulunmuyor" dedi.

Yapılan anlaşma, savaşların vurduğu fakir ülkelerden, Endonezya ve Malezya gibi ülkelere geldikten sonra, derme çatma balıkçı tekneleriyle yola çıkarak Avustralya'ya varmaya çalışan sığınmacıları caydırmayı amaçlıyor.

-İnsan hakları örgütleri anlaşmaya tepkili

Avustralya'daki insan hakları örgütleri ise yayımladıkları bildirilerle yapılan anlaşmaya karşı çıktı. İmza töreninin ardından bir bildiri yayımlayan, Uluslararası Af Örgütü'nün Avustralya Kampanyası Direktörü Graeme McGregor, anlaşmanın Avustralya'nın sığınmacılara yönelik hukuki ve ahlaki sorumluluklarını hiçe saydığı anlamına geldiğini belirtti.

Anlaşmaya Avustralya Sığınmacı ve Mülteciler Yasal Merkezi İcra Direktörü Davin Manne da tepki gösterdi. Papua Yeni Gine'yi, şiddetin yaygın olduğu, her gün ciddi insan hakları ihlallerinin meydana geldiği güvenli olmayan bir ülke olarak niteleyen Manne, bu anlaşmanın sığınmacıları korumaya yönelik yükümlülüklerin temelden reddedilmesi anlamına geldiğini kaydetti. - Canberra

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya Sığınmacıları Papua Yeni Gine'ye Gönderecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement