Aydınlar İlçesinin İsminin 'Tillo' Olarak Değiştirilmesi - Son Dakika
Güncel

Aydınlar İlçesinin İsminin 'Tillo' Olarak Değiştirilmesi

Aydınlar İlçesinin İsminin \'Tillo\' Olarak Değiştirilmesi

Demokratikleşme paketi içerisinde yer alan, Siirt'in Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.

10.10.2013 20:21

Demokratikleşme paketi içerisinde yer alan, Siirt'in Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. AK Parti Siirt Milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören de kanun teklifine imza atarken, değişiklik vatandaşlardan olumlu tepki aldı.

Aydınlar (Tillo) Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu, kanun teklifinin bayram sonrası Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girmesinin ardından Aydınlar olan ilçenin isminin yer aldığı tabelayı aynı gün değiştireceklerini söyledi.

Memduhoğlu, Tillo'nun isminin Arapçada 'tepenin zirvesi', Süryanicede ise 'yüksek ruhlar' anlamı taşıdığını ifade eden konuşmasında, "Kanun teklifi ilçemizde çok olumlu bir yankı buldu, çünkü Aydınlar olan isminin resmi yazışmalarda karışıklığa neden oluyordu. İlim ve irfan yurdu olan ve ilçemiz yüzyıllardır bu Tillo olarak anıldı ve halende Tıillo olarak anılan bu ismin değiştirilmesinde emeği geçen başta Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Milletvekillerimiz ve Valimize Tillo halkı adına teşekkür ediyorum" dedi.

Siirt AK Parti Milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören'in Aydınlar olan ismin Tillo olarak değiştirilmesi için verdiği kanun teklifini değerlendirdi.

Demirkıran, "18 Mayıs 1990 tarihinde 3647 sayılı kanun ile ilçe olan "Tillo"nun adı Aydınlar olarak değiştirilmiş, ancak yerleşim yerinin adının tüm dünyada "Tillo" olarak biliniyor olması sebebiyle Aydınlar ismi başta bölgemiz olmak üzere ülkemiz ve dünyada kabul görmemiş, halk arasında Aydınlar ilçesi "Tillo" olarak anılmaya devam etmiştir. Bu isim problemi İlçemizin tanıtımında ve gelişmesinde de olumsuz bir faktör oynamıştır. Öte yandan başta İbrahim Hakkı Hazretleri'nin "Marifetname" adlı dünyaca ünlü eseri olmak üzere, pek çok Tillolu alimin eserlerinde yerleşim yerinin adını "Tillo" olarak zikretmeleri, uluslararası ilim literatüründe Aydınlar ilçesinin "Tillo" adına tekrar kavuşmasını zorunlu hale getirmektedir" diye ifade etti.

Yasaklara, dayatmalara karşı mücadele ettiklerini belirten Siirt Milletvekili Osman Ören, ülkenin demokratikleşmesi, normalleşmesi adına önemli reformlar gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirten açıklamasında, "Aydınlar adının Tillo olarak değiştirilmesi ile ilgili Kanun Teklifimiz bu çerçevede verdiğimiz bir tekliftir. Aydınlar Adının Tillo olarak değiştirilmesi halkın isteği doğrultusunda yapılmıştır. Aydınlar adının Tillo olarak değişmesi gerektiğini her ortam ve platformda ifade eden Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bizleri bu kanun değişikliğini vermeye teşvik edip destek olmuştur. Tüm Siirtli hemşehrilerimiz adına teşekkür eder, sonsuz şükranlarımızı sunarız" ifadelerini kullandı.

HALKTA TAM DESTEK VERDİ

İlim ve irfan yurdu olan ilçenin manevi bir kimliğinin bulunduğunu belirten Recep Tan adlı vatandaş, bu kimliğin Tillo ismi üzerinde pekiştiğini belirterek, Aydınlar isminin Tillo olarak yeniden değiştirilmesinin çok isabetli olduğunu söyledi.

Tan, "ilim ve irfan beldesi olan ilçe manevi kimliği olan Tillo ismi ile pekişiyordu. Manevi şahsiyetlerin fen ve din ilimlerini aynı anda geliştirip yoğurduğu bu belde Tillo ismi ile bütünleşiyordu. 1990 yılında Aydınlar olarak değiştirilen ismin yeniden eski ismi olan Tillo'ya değiştirilecek olması bizi sevindirdi. Emeği geçenleri kutluyorum."dedi

Demokratikleşme süreciyle Türkiye'nin kabuğunu kırdığını belirten Sağlık-Sen Siirt Şube Başkanı Vesim Eviz, "Başbakan Erdoğan'ın gayretleriyle başlatılan çözüm süreci Türkiye'yi normalleştirmeye götürdü. Son açılan demokratikleşme paketinde özellikle coğrafi isimlerin geri verilmesi maddesinde yer alan Aydınlar isminin Tillo olarak düzeltilmesini destekliyoruz ve bu konuda sayın Başbakanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese bir Siirtlı olrak teşekkür ediyorum."dedi

Siirt Valisi Ahmet Aydın ise, Aydınlar isminin Tillo geri verilmesini twitter hesabında yorumladı. Vali Aydın, bu kararın, 'yerin altındakileri ve üstündekileri memnun etti' mesajını yazdı. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aydınlar İlçesinin İsminin 'Tillo' Olarak Değiştirilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement