Ayı Nüfusu Değil Arı Yetiştiriciliği Arttı - Son Dakika
Güncel

Ayı Nüfusu Değil Arı Yetiştiriciliği Arttı

Türkiye’de her geçen yıl artan arı yetiştiriciliği ve bal üretiminden dolayı insanlar doğal hayatta yaşayan ayı ve yaban hayvanlarının ortamlarına girmeye başladı.

21.06.2016 15:10

Türkiye'de her geçen yıl artan arı yetiştiriciliği ve bal üretiminden dolayı insanlar doğal hayatta yaşayan ayı ve yaban hayvanlarının ortamlarına girmeye başladı. Özellikle bala karşı düşkünlüğü ile bilinen ayının arılardan uzak tutulması için arı yetiştiricileri birlikleri tarafından bazı önemler alınmaya çalışılıyor.

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli aldıkları önemler hakkında bilgiler verdi. Arı ve arıcı sayısı geçtiğimiz yıllara göre her yıl arttığını belirten Elevli, "İster istemez de kabul görürsünüz ki dağda yabani hayatta yaşayan özellikle ayılarda hızlı bir nüfus artışı yok ama bizim arıcılarımız ayıların yaşam ortamlarına girmeye başladı. Çünkü koloni sayımız fazla, daha fazla ovalara çıkıyoruz, daha fazla orman içine girmeye çalışıyoruz. İster istemez bu da demektir ki yabani hayatla daha fazla kısa yoldan temas ediyoruz. Özellikle bölgemizde hızla gelişen HES'ler ardından yeni dikim sahaları, ardından arıcıların orman bölgelerine girmesi, ovada özellikle Gümüşhane, Bayburt, Sivas'ın bir kısmı Erzurum'un bir kısmı ve Giresun kırsalındaki dolaşan ayılar aynı ayılar. Yani ayılarda bir nüfus artışı yok, bizim onların bölgesine girmemizde bir artış var" dedi.

AYILAR ELEKTRİKLE KORKUTULARAK ARILARDAN UZAK TUTULUYOR

"Bölgede yaşayan ayıların sayısı belli ama biz ayıların yaşam alanlarına girmek zorunda kaldığımız için sıkı bir temas halindeyiz" diyen Elevli, "Her arıcı aslında bir doğaseverdir, her arıcı doğayı korumak zorundadır çünkü doğa yaşadığı sürece arılarımız bal yapacak. Doğayı yaşatmak için de arıların gerekli olduğunu biliyoruz. Bu karşılıklı yaşam döngüsünü bozmamak için son yıllarda daha önce açık sistemlerinde kullanılan elektrikli çit sistemleri var. Arazide güneş enerjisiyle çalışan ve etrafını tellerle çektiğimizde 0 amper 10 bin 20 bin voltluk enerji veriyoruz. Eğer ayılar veya herhangi bir yaban hayvanı bu tellere dokunduğu an bir çarpılma oluyor. Ayının yasam faaliyeti devam ediyor, ayıyı ve yaban hayvanlarını öldürmüyor. Böylelikle hem onları bizim kovanlardan koruyoruz hem de onlara yaşam hakkı veriyoruz. Bu sistem doğrultusunda her yıl özellikle son beş yıldır İl Özel İdaresi'nde ve Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği yüzde 50 çiftçi katkısı yüzde 50 İl Özel İdare katkısı kapsamında bu zamana kadar 40 tane ayı çiti dağıttık" ifadelerini kullandı. - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ayı Nüfusu Değil Arı Yetiştiriciliği Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement