Balıkesir'in Ayvalık ilçesi'nde, "Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda gerçekleştirilebilecek çevre dostu ekonomik faaliyetlerin belirlenmesi" için çalıştay düzenlendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce ortaklaşa gerçekleştirilen " Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında 'Ayvalık Tabiat Parkı'nda sürdürebilir ve çevre dostu ekonomik faaliyetlerin belirlenmesi' tartışıldı. Haliç Park Otel'deki çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Gülhan Özden, projenin amacının yeni gelir faaliyetleri hakkında bölgesel bir fizibilite çalışması hazırlanmak olduğunu söyledi. Bu kapsamda, eko-turizm, dalış turizminin yanı sıra benzeri yeni gelir arttırıcı ekonomik faaliyetler konusunda yöre halkıyla birlikte her alan için ayrı fizibilite çalışması yürütüleceğini belirtti.
Çalıştayda, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, projenin tanıtımını yaptı. Güçlüsoy, Türkiye'nin deniz ve kıyılarının doğasını korumak için eko-turizm, dalış turizmi, yerli ürün satışı desteklenmesi gerektiğini söyledi. Güçlüsoy, "Proje şu anda Foça, Köyceğiz- Dalyan, Gökova, Fethiye- Göcek, Datça- Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgeleri ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda devam ediyor. Proje kapsamında hayata geçirilmesi planlanan ekonomik etkinlikler için temel ölçüt, faaliyetlerin çevresel anlamda kısa vadeli değil, sürdürülebilir olmasıdır. Bu amaç doğrultusunda kurulmuş olan Özel Çevre Koruma Kurumu İş Geliştirme Birimi, Proje bölgelerinin özelliklerine ve bölgenin beklentilerine uygun ekonomik faaliyetlerin hayata geçirilmesi için çalışacak. Proje alanlarında geliştirilecek yeni gelir artırıcı faaliyetlerin tespit edilmesi ve uygulanması da projenin girdiği yeni süreçte ulaşılması tasarlanan amaçlar arasında yer alıyor" dedi. Doç. Dr. Güçlüsoy, Mayıs 2009'da başlayan ve 4 buçuk yıl süresi bulunan projenin, Ekim 2013 tarihinde sona ereceğini kaydetti. 6 milyon 500 bin dolar bütçeli projeye Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün 2 milyon doları ayni, 2 milyon doları nakdi ve GEF'in de 2 milyon 200 bin dolar hibe katkısı bulunduğunu açıkladı.
ÇEVREYLE UYUMLU EKONOMİK FAALİYETLER DEĞERLENDİRİLECEK
Projenin Finans Danışmanı Uğur Yolak da, finans, çevre ekonomisi ve yönetimi ile pazar araştırma uzmanlarının yürüteceği bu çalışmalarla, projenin yürütüldüğü altı bölgenin yerel ekonomilerinin geliştirilmesiyle birlikte, çevre değerleriyle uyumlu ekonomik faaliyetlerin devamlılık kazanmasının hedeflendiğini söyledi. Yolak, "Proje alanlarının herbiri için sürdürebilir ve doğayla uyumlu ekonomik faaliyetlerin tespiti sağlanacak ve bu bilgiler ışığında paydaş grupları ile yapılacak görüşme ve atölye çalışmaları sonucunda farklı ekonomik faaliyetler belirlenecek. Bu faaliyetler, içerdikleri fırsatlar ve önlerindeki olası engeller de hesaplanarak yerel temsilcilerin fikir ve görüşleri derlenerek bir liste haline getirilecek" diye konuştu.
Çalıştay sonunda, projenin yürütüldüğü altı alandan bir tanesi olan Ayvalık Tabiat Parkı'nda, yeni gelir faaliyetleri hakkında fizibilite çalışması hazırlanacak. Bu kapsamda, eko-turizm, dalış turizmi ve mevcut ziyaretçi merkezlerinde potansiyel yerli ürün satışı, ve benzeri yeni gelir arttırıcı ekonomik faaliyetler konusunda fizibilite çalışması yürütülecek.
Son Dakika › Güncel › Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?