Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'nde tedavi gören 7 çocuk babası 79 yaşındaki Mustafa Kemal Karpuz'un beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından ailesi kullanılabilir olan karaciğerini bağışladı.
15 Eylül'de Subdural Hemetom Tanısı ile Giresun Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümü'nde tedavi altına alınarak 20 Eylül'de ameliyat olan ve dün saat 17.30'da beyin ölümü gerçekleşen 79 yaşındaki Mustafa Kemal Karpuz'un kullanılabilir olan karaciğeri bugün Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Cerrahi ekipleri tarafından alınarak bir hastaya nakledilmek üzere Malatya'ya götürüldü.
Yoğun bakımda tedavi gören Mustafa Kemal Karpuz'un dün itibari ile beyin ölümünün gerçekleştiğini belirten Giresun Prof. Dr. A.İlhan Özdemir Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Bal, "Hastamızın beyin ölümü tanısı konulmasının ardından il organ nakli koordinatörlüğümüz bakanlığımız ulusal organ naklini haberdar ederek ülke genelinde donörden alıcıya nakledilmek üzere bir organizazyon gerçekleşti. Malatya'dan organ nakli cerrahi ekiplerimiz karaciğeri uygun şartlarda alıp Malatya'da uygun bir hastaya nakletmek üzere götürdüler. Hastamızın yakınları sağduyu örneği göstererek babalarının organını bağışladılar, kendilerine bu konuda teşekkür ediyoruz" dedi.
Beyin ölümü gerçekleşerek organı bağışlanan Mustafa Kemal Karpuz'un oğlu Sedat Karpuz ise "Tabi ki acımız var. Babamız öldü ama babamızın organını bağışladık. Bir can kurtarmak bizim için daha iyi" ifadelerini kullandı.
"ORGANLARIMIZA CENNETTE DEĞİL BU DÜNYADA İHTİYACIMIZ VAR"
"Bu organ bağışı ile Malatya'da bir hastamız yeniden hayata dönmüş olacak" diyen Giresun İl Organ Nakli Koordinatörü Dr. Adem Kırca, "Ailenin bu örnek davranışının tüm Türkiye'ye örnek olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
Organ naklinin tıbbın ulaştığı en son noktalardan bir tanesi olduğunu ifade eden Kırca, "Organ nakli konusunda Türkiye'de yetişmiş çok iyi hekimlerimiz ve çok iyi organ nakli merkezlerimiz mevcut. Fakat Türkiye'de yeterince organ bağışı yapılmadığından dolayı organ nakil merkezlerimiz hemen,hemen yarım kapasite ile çalışmaktadır. Avrupa'da beyin ölümü gerçekleşen insanların yaklaşık yüzde 85'nin organları bağışlanırken, bu oran Türkiye'de maalesef yüzde 23 civarındadır. Bizim organ nakli hekimlerimiz Avrupa ile boy ölçüşecek seviyede organ nakli yapıyorlar. Hatta Avrupa'da ki bir çok ülkeden çok daha iyiyiz. Mesela İtalya ve Fransa'da böbrek nakli olanların yaşama oranları yüzde 93-94'lerdeyken Türkiye'de yüzde 98 civarındadır. Biz birçok Avrupa ülkesinden daha iyiyiz. Geçen yıl Türkiye'de 1477 tane beyin ölümü gerçekleşti. Bunların sadece 345 tanesinin organları bağışlandı. Yani 50 bin insanımız organ umudu ile beklerken sadece 345 kişinin organları bağışlandı. Geçen yıl yaklaşık 9 bin kişi organ yetmezliğinden dolayı yaşamını yitirdi. Biz bunlara organ bulabilseydik, organ takabilseydik bu 9 bin insan şuan da aramızda yaşıyor olacaktı. Bu hastalar hastane köşelerinde sessiz sedasız vefat ediyorlar. Buda bizim içimizi kanatıyor. Bu hastlarımızın tedavi imkanı varken maalesef organ bulanamadığı için yaşamlarını yitiriyorlar. Bu konuda toplumumuzun bilinçlenmesi lazım. Sivil Toplum Kuruluşları'nında organ bağışına önem vermeleri lazım. Organlarımızı cennete götürmeyelim. Organlarımıza cennette değil bu dünyada ihtiyaç var. Tüm halkımızı organ bağışına destek vermelerini bekliyoruz" diye konuştu. - GİRESUN
Son Dakika › Güncel › Baba Acısını Unutup Organ Bağışı Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?