Babam Sağolsun - Son Dakika
Güncel

Babam Sağolsun

Babam Sağolsun

Doğuştan böbrek yetmezliği bulunan 3.5 yaşındaki Zeynep Ebrar Tiştaş, babasından nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu.

04.07.2013 15:33

Doğuştan böbrek yetmezliği bulunan 3.5 yaşındaki Zeynep Ebrar Tiştaş, babasından nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu.

Konya'da yaşayan Yasin ve Havva Tiştaş çiftinin üçüncü çocukları 3.5 yıl önce dünyaya geldi. Doğumun üzerinden 2.5 ay sonra Zeynep Ebrar Tiştaş'a nefrotik sendroma bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. İlaç tedavisiyle 3.5 yaşına kadar gelen küçük Zeynep'e doktorları ya diyalize girmesi gerektiğini yada böbrek nakli yapılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine ev hanımı 32 yaşında anne Havva Tiştaş ve 38 yaşındaki elektrik mühendisi baba Yasin Tiştaş, böbrek nakli için araştırma yapmaya başladı. Türkiye'de bir çok hastane hakkında inceleme yapan Tiştaş çifti, 15 gün önce nakil için Medical Park Antalya Hastanesi'ne başvuru yaptı. Burada ilk tetkikleri yapılan küçük Zeynep'te albüminin düşük olduğu tespit etildi. Medical Park Hastanesi organ nakli ekibinden Op. Dr. Sabri Tekin, küçük çocuğun önce kendi böbreklerini alarak, küçük Zeynep'in albümini yükseltti. Ardından baba Yasin Tiştaş'tan alınan böbrek 3.5 yaşında ve 11 kilogram ağırlığındaki Zeynep'e başarıyla nakledildi.

Naklin ardından bugün taburcu olmaya hazırlanan Zeynep Tiştaş'ın sağlık durumu hakkında bilgi veren Op. Dr. Sabri Tekin, "Zeynep'te nefrotik sendrom denilen hastalığa bağlı, böbrek yetmezliği vardı. Bize başvurduğunda bu hastalığa bağlı ciddi albümin kaybı vardı. Haliyle öncelikle bu kaybı durdurmak gerekiyordu. Öncelikle çocuğun hasta olan kendi böbreklerini çıkardık. Bu şekilde bu albümin kaybını önledik. Bir kaç gün sonra eksik olan albümini Zeynep'in vücudunda tamamladıktan sonra babasından böbrek nakli yaptık" dedi.

Organ naklinin çocuklarda hayat kurtarıcı bir işlem olduğunun altını çizen Op Dr. Tekin, "Bu çocukların diyaliz tedavisi görmeleri çok zor. Bu yaştaki çocuklar hem damar yapıları müsait değil, hem karın boşlukları küçük olduğu için periton diyalizi içinde uygun olmuyorlar. Ayrıca diyaliz bu çocuklarda ciddi gelişim geriliğine yol açıyor. Dolayısıyla en iyi seçenek böbrek naklidir. Babasının bütün tetkikleri uyumlu çıktı.Nakili başarıyla yaptık. Bugün 10. gündeyiz. Bütün fonksiyonları normal durumda. Böbrek sağlıklı şekilde çalışıyor" diye konuştu.

BABALIK GÖREVİMİ YAPTIM

Kızına böbreğinin birini vererek hayata tutunmasını sağlayan baba Yasin Tiştaş ise "Doğuştan protein kaybı vardı. Vücudunda şişme meydana geldi. 3.5 yıl ilaç tedavisi gördü. İlaç tedavisinde sona geldik. Böbrek nakline karar verdik. Kadavradan çıkmaz diye de yazılmadık. Anneden değerleri uyumlu çıkmadı. Ben hemen böbreğimi düşünmeden kızma vermeye karar verdim. Babalık görevimi yaptım. Şuan kızım sağlıklı. İnanın hiç düşünmedim böbreğimi verirken. Şuan hem kızım hem ben sağlıklıyım" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Babam Sağolsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement