Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesi 69 kişi hakkında hapis cezası verilmesiyle ilgili olarak, "Başından itibaren mahkemin tarafsızlığına, bağımsızlığına gölge düşürüldü" dedi.
Korkusuz, BAE Devlet Yüksek Güvenlik Mahkemesi'nin (DYGM) "iktidarı ele geçirme planları yapmakla" suçlanan 94 sanıktan 69'u hakkında hapis cezası vermesiyle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Biri BAE vatandaşı ikisi yabancı olmak üzere 3 üyeden oluşan özel mahkemenin tarafsızlığına başından beri gölge düşürüldüğünü söyleyen Korkusuz, yaşanan gelişmelerin arka planına, sanıkların kimliğine ve sürece dair bilgiler verdi.
Tutuklanan kişilerin BAE yasalarına göre kurulan ve 40 yıldan bu yana resmen faaliyette bulunan el-Islah Cemiyeti bünyesinde çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Prof. Korkusuz, "Arap Baharı yaşandığında bunu doğru okuyamayan ve endişeye kapılan BAE yönetimi, makul olmayan bir şekilde hareket etti. Aralarında baro başkanı, akademisyenler ve hukukçuların da yer aldığı 94 kişi, rejimi devirme ve Müslüman Kardeşler'in ülkedeki uzantısı olma suçlamalarıyla tutuklandı" diye konuştu.
Hiçbir şekilde şiddete, silaha ve hatta hükümet karşıtı faaliyetlere karışmayan bu kişilerin düşüncelerinden ötürü tutuklandığını vurgulayan Prof. Dr. Korkusuz, olaylar başladığında, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB) gibi teşkilatların süreci izlemek için BAE'ye gittiğini ancak sanıklarla görüşmeleri için verdikleri dilekçelere Adalet Bakanlığı'ndan cevap dahi verilmediğini dile getirdi.
Korkusuz, "Şahsımın da yer aldığı heyet, bırakın sanıklarla görüştürülmeyi, dilekçesine dahi cevap alamadı. Hukukçular mahkemenin yapılacağı binanın 500 metre yakınına yaklaştırılmadı" şeklinde konuştu.
"Tam 1 yıl boyunca güneş yüzü görmeyen, en temel ihtiyaçlarından mahrum bırakılan, avukatlarla veya aile fertleriyle görüştürülmeyen sanıklardan bahsediyoruz. Bunlar ancak bir yılın sonunda sadece beş dakikalığına aile fertleriyle görüştürüldü" diyen Korkusuz, uluslararası hukukçu heyetinin de mahkum yakınları ile görüşmelerinin engellendiğini belirtti.
Sözleşmeli yargıçlar
Sanıklar hakkında mahkumiyet kararı veren mahkemenin yapısına dair açıklamalarda da bulunan Korkusuz, mahkumiyet kararı veren mahkemenin basında "Anayasa Mahkemesi" olarak anılmasının yanlış olduğunu, söz konusu mahkemenin bu dava için özel olarak oluşturulduğunu kaydetti.
İşin başından beri mahkemenin tarafsızlığına gölge düşürüldüğünü ifade eden Korkusuz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Düşünce suçlusu olan bu kişileri yargılaması için özel bir mahkeme kuruldu. 3 kişiden oluşan mahkeme başkanı Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı iken diğer ikisi sözleşmeleri olarak çalışan farklı ülke vatandaşları. Bunların da polis veya savcının isteğinin dışında bir karar alması imkansız,çünkü böylesi bir durumda sözleşmeleri iptal edilecek ve kapı dışı edilecekler. Uluslararası hukuk ilkelerine tamamen aykırı bir şekilde yürütülen süreç sözkonusu. Özel olarak kurulan DYGM'nin verdiği karara temyiz yolu da kapalı. Bu haksız kararın kaldırılması için tek makam Emir."
Başından beri süreci yakından takip ettiğini ve mahkemenin verdiği son kararın bir kopyasının kendisine ulaştığını kaydeden Prof. Korkusuz, "Emir'in devreye girerek, içlerinde baro başkanı, çok değerli akademisyenler, üst düzey yöneticiler ve hukukçuların da yer aldığı 69 kişi hakkındaki bu haksız kararı kaldırtmasını ümit ediyorum, böylesi bir adımın atılmasını umuyorum" ifadesini kullandı.
BAE'de Müslüman Kardeşler ile bağlantılı oldukları iddia edilen 94 kişi, "iktidarı ele geçirmek için gizli örgüt kurmak ve ülke dışındaki örgütlerle işbirliği yapmakla" suçlamasıyla 27 Ocak'ta Devlet Yüksek Güvenlik Mahkemesine sevk edilmişti. 4 Mart tarihinde yapılan ilk duruşmada sanıklar, mahkemenin yaptığı tüm suçlamaları reddetmişti.
Öte yandan suçlamaların odağındaki Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı ise" devrim ihracı" ithamını reddederek, "her özgür halkın kendi yöneticilerinin kim olacağına kendisinin karar vereceğini" belirtmişti.
DYGM, dün yapılan duruşmada, "iktidarı ele geçirme planları yapan gizli örgüt" üyesi olduğu iddia edilen 8 sanık hakkında gıyaben 15 yıl, mahkemede bulunan 56 sanık hakkında 10 yıl ve 5 sanık hakkında ise 7 yıl hapis cezası verdi. Hapis cezası verilenler arasında BAE'deki yedi emirlikten biri olan Re's el-Hayme Emiri'nin kuzeni Şeyh Sultan bin Kayed el-Kasımi de bulunuyor.
Mahkeme, aralarında 13'ü kadın 25 kişi hakkında ise beraat kararı vermişti.
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, hakkında hapis cezası kararı çıkartılan BAE vatandaşlarıyla aynı davada suçlanan 14 Mısır vatandaşı hala yargılanmayı bekliyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Bae'de 'İhvan Üyelerine' Hapis Cezası Verilmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?