Bafra Ovası'nda Tütün Dikim Sezonu Açıldı - Son Dakika
Güncel

Bafra Ovası'nda Tütün Dikim Sezonu Açıldı

Bafra Ovası\'nda Tütün Dikim Sezonu Açıldı

Samsun’un Bafra Ovası’nda 97 mahallenin geçim kaynağı olan tütün dikim sezonu açıldı.

03.06.2017 14:09

Samsun'un Bafra Ovası'nda 97 mahallenin geçim kaynağı olan tütün dikim sezonu açıldı.

Bafra Ovası'nda havaların ısınmasıyla birlikte tütün dikim dönemi başladı. Yetiştirilen tütün fideleri toprakla buluşmaya başladı. 97 mahallede yaygın olan tütün dikimi, merkez ve ova mahallelerinde gerçekleşiyor. Bafra'da kırsal kesimde tütünle uğraşan 5 bin 170 aile yaklaşık 85-90 bin dönüm arazide tütün dikimi yapıyor. Geçen yıl 8 bin ton tütün üretilen ovada bu yıl 10 bin tonun üzerinde üretim bekleniyor.

Üretici fiyattan memnun değil

Eldavut Mahallesi'nde havaların ısınmasıyla birlikte tütün dikimine başlayan üreticisi Ahmet Alkan, "Çektiğimiz eziyete göre tütün fiyatları oldukça düşük. En düşük bir paket sigara 10 lira, 1 kilo tütünü 17-18 liraya veriyoruz. Bir kilo tütünden de kaç paket sigara çıkıyor. Çiftçinin, köylünün hakkını arayan yok. Tütün şu anda 25 lira olması lazım. Fide ekiminden bir başlıyoruz traktörler hiç durmuyor. Bir bidon mazot alsanız 100 liraya dolduramıyorsunuz, günde de bir bidon mazotu yakıyorsun. Çiftti var, bunun ilacı var. Şu tütünü ektin insanın yevmiyesini, her şeyini hesaba koysan hamallık yapıyoruz. Ha ne var köyde duruyorsun, düzenim dağılmasın, etmesin gene işte bu oluyor başka bir şey değil, bu rakamlar düşük" dedi.

"Devlet tütün üreticine destek vermeli"

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise, "Bafra tarımda Türkiye'nin ikinci büyük ovası. Ovada yapılan tarımlar çeltik, mısır, buğday, yazlık, kışlık sebzelerle uğraşılıyor. Bafra'nın yüzde 55'i kırsalda yaşıyor. Kırsalın da yüzde 100'ü tütünle geçimini sağlıyor. Türkiye'de en kaliteli ve en verimli tütüne sahip olan Bafra. Karadeniz'in en fazla tütün üreten ilçesi. 97 mahallesinde türün yapılıyor, bunun 80 mahallesinin tamamı geçimini tütünden sağlıyor. Tütün 2007'de özelleştiğinden Bafra'da 6 firma vardı. Şu an bir tanesi bıraktı ve 5 firma üzerinden sözleşmeli tütün yapılıyor. Maalesef 3-4 senedir tütün fiyatları tamamen taban yapmış durumda. Fiyatlar çok düşük, girdiler pahalı. Vatandaş tütünden zarar ediyor. Sabahın ilk ışıklarından gece yarına kadar uğraş veriyor. Sezonu kısa ama çok maliyetli en zor olan bir tarım. Fiyatlar geçen sene 17 lira idi, bu sene firmaların dediğine göre 20 lira olacak. Yalnız bu 20 lira kurtarmıyor. Yaptığımız hesaplara göre tütün hiç kar amacı gözetmeden 23-24 lira maliyeti var. Tarım işçisinin bugün yevmiyesi 90 lira ile 100 lira arasında. Bunları hesap edince işin içinden çıkılmıyor. Devletimiz kırsalda tarımda var olan çiftçilerin göçünün önlenmesi için tütünün en az 25 lira olup, diğer tarım ürünlerine verdiği desteği vermesi lazım. Buğday, mısır destek alıyor ama maalesef tütüne devlet destek vermiyor. Bundan çiftçi çok mağdur. Bunların giderilmesi için Tarım Bakanımız Samsun'a geldiğinde bize bir sözü var. Tütünün devamlılığı ve artışı için bize söz verdi. İnşallah bu sene devletimiz destek verir, özel firmalar da fiyatları 25 lira yaparsa kırsaldaki üreticinin göçü önlenir. Tütünün de artışı devam eder" diye konuştu.

Bu sene tütün ekiminin daha fazla olduğunu belirten Osman Tosuner, "Bu sene geçen seneye göre ekim biraz fazla ama bu fiyatlar yükselmese 2018-2019 yılında en az yüzde 20 kaybı olacak. Bu kayıp da devletin kaybı olacak. Çünkü devletimiz en büyük vergiyi tütünden alıyor. Bu vergiyle devam edebilmesi için fiyatların yükselmesi lazım. Sarı altın tütün azalmaz, çoğalır" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bafra Ovası'nda Tütün Dikim Sezonu Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement