Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında petrol ihracatı nedeniyle yaşanan krizden dolayı uzun süredir ödenmeyen memur maaşlarının ödeneceği bildirildi.
Hükümetten yapılan açıklamada, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, "memur maaşlarının ödenmesi karşılığında IKBY ile Kerkük'teki bazı bölgelerden çıkarılan petrolün merkezi hükümete teslim edileceği" yönündeki açıklamasının memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, "IKBY'nin petrol ihracatını ulusal SOMO şirketi aracılığıyla yapması durumunda Kürt bölgesindeki memur maaşlarının ödeneceği" taahhüdünde bulunuldu.
IKBY'nin merkezi hükümetten bağımsız olarak daha az fiyata petrol ihraç etmesinin, ülkenin ve IKBY'nin gelirlerine zarar verdiği kaydedilen açıklamada, Başbakan Haydar el-İbadi'nin, IKBY'nin, ihraç ettiği petrolün tamamını merkezi hükümete teslim etmesi halinde, bölgedeki ekonomik kriz nedeniyle ödenemeyen memur maaşlarını ödeyeceklerini birçok defa dile getirdiği hatırlatıldı.
Bu arada, Irak Meclis Başkanının Petrol ve Enerji Danışmanı Ali Fayyad da yaptığı açıklamada, Bağdat ile Erbil arasında petrol meselesine ilişkin Irak lehine bazı anlaşmaların olduğunu belirtti.
IKBY ile Irak merkezi hükümeti arasında petrol ihracatı nedeniyle yaşanan krizden dolayı Bağdat, 2014 yılı başından bu yana Erbil'e bütçe ve memur maaşlarını göndermiyor. Erbil, Bağdat'tan bağımsız şekilde kendi bölgesinden çıkan petrolü Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Ceyhan'a sevk ederek dünya pazarına satıyor, ancak petrol fiyatlarında meydana gelen ciddi düşüş bölgedeki memur maaşlarını dengelemiyor.
IKBY'deki yaklaşık bir milyon 400 bin memurun maaşının ödenmesi için her ay yaklaşık 800 milyon dolara ihtiyaç olduğu, ancak petrol satışlarından elde edilen gelirin yaklaşık 400 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu yüzden Erbil hükümeti, memur maaşlarının zamanında ödenmesi için geçen yıl "kesintili ödeme" yapmaya başladı, ancak söz konusu kesintili maaşların ödenmesinde de sorun yaşanıyor.
Erbil, maaşların "kesintili ve gecikmeli" ödenmesine neden olarak petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşü ve terör örgütü DEAŞ ile mücadelenin yüksek maliyetini gösteriyor. Bunun yanında Irak'ın çeşitli bölgelerindeki terör olaylarından dolayı evlerini terk eden sığınmacıların bölgeye akın etmesinin dolayı hükümet masraflarının arttığı ifade ediliyor.
Erbil ve Bağdat arasında petrol satışı ve bütçe kesintisinden dolayı meydana gelen krizlerden dolayı ikili ilişkiler çok kötü bir seviyeye girmişti ancak Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonun başlamasından önce Barzani'nin 29 Eylül'de Bağdat'ı ziyaret etmesiyle buzlar erimeye başladı.
Barzani'nin Bağdat ziyaretinden hemen sonra Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin Musul operasyonunda ortak hareket edecekleri açıklanmıştı.
Son Dakika › Güncel › Bağdat ile Erbil Arasındaki Maaş Krizi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?