Antakya'da, 23 yaşında doğum kanalı olmayan hastaya kalın bağırsaktan alınan bir segment ile doğum kanalı yapılarak üreme sağlığına kavuşturulması ile ilgili operasyonda rahim de yapıldığı şekildeki algılamanın yanlış anlamadan kaynaklandığı, bu operasyonun sadece tıbbi olarak 'mayer rokitansky kuster hauser sendromu rekonstrüksiyonu' operasyonu olduğu belirtildi.
Kadın üreme organındaki rahim, vajina ve doğum kanalı tanımlarının ayrı şeyler olduğu belirtilen, operasyonun yapıldığı Özel Akademi Hastanesi açıklamasında, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'ne başvuran hastaya Opr. Dr. Ahmet Duymaz tarafından yapılan tetkikler sonucunda nadir görülen bu hastalık teşhisinin konulduğu,
3 saat süren operasyonu Opr. Dr. Ahmet Duymaz ve Opr. Dr. Kıvanç Taç'ın gerçekleştirdiği ameliyat sonrası takiplerde olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı kaydedildi. 10 gün önce yapılan ameliyatın ardından hastanın taburcu olma aşamasına da geldiği bildirildi.
HASTALIK NEDİR?
Hastalık hakkında bilgi veren Opr. Dr. Ahmet Duymaz şöyle dedi:
"Doğum kanalı (Vajen) onarımları çoğunlukla doğumsal olarak kanalın gelişme bozukluğu durumunda gerçekleştirilir. Diğer haller cerrahi ya da kazalar sonucu doğum kanalı (vajen) bölgesinin hasar gördüğü durumlarda uygulanır. Doğumsal olan bazı sorunlar neticesinde doğum kanalı çok sığ olarak gelişebilir. Bazen rahim, rahim ağzı, tüpler ve yumurtalıkların hiç gelişmediği sendromların yanı sıra; hastanın rahmi (uterus) normal ve yerinde olmasına rağmen, doğum kanalı ile birleşemediği ve bundan dolayı üreme fonksiyonları bozulduğu durumlar da vardır. Doğum kanalının doğum yapmamış normal bir bayanda en az 10 cm'lik bir derinlikte olması gerekir. Bu derinliğin çeşitli nedenlerle olmadığı ya da bozulduğu durumlarda doğum kanalı (vajen) rekonstrüksüyonu ameliyatı yapılır. Bir kaç temel yöntemden bahsedebiliriz; barsak dokusunun kullanıldığı durumlar, deri yaması kullanılan durumlar, kas dokularının kullanıldığı operasyonlar, aşamalı genişletme (retraksiyon) yöntemleri sayılabilir. İyi bir sonuç için hasta-hekim ve hasta yakınlarının uyumlu çalışması gerekir."
Plastik ve Rekonstrüktif Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Duymaz da "Plastik cerrahinin en temel kuralı olan, kaybolan dokulara en yakın dokuların kullanılarak onarımı felsefesinden hareketle, olgumuzda barsak ile onarım, doğum kanalının anatomik yapısına en çok benzeyen doku olması, güncel ve modern cerrahi tedavi yaklaşımı olmasından dolayı tercih edildi. Olgumuzda şimdiye kadarki takiplerimizde nakledilen barsak segmentinin kan dolaşımının çok iyi olduğu ve herhangi bir sorun olmadığını gördük, takiplerimiz haftalık devam edecek. Umarım her şey bu şekilde yolunda gider hastamız normal doğal yaşamına devam eder" dedi. - Hatay
Son Dakika › Güncel › Bağırsaktan Doğum Kanalı Yapılan Hasta Taburcu Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?