Bakan Ergin, Milletvekili Yıldız'ın Soru Önergesini Cevapladı - Son Dakika
Güncel

Bakan Ergin, Milletvekili Yıldız'ın Soru Önergesini Cevapladı

Bakan Ergin, Milletvekili Yıldız\'ın Soru Önergesini Cevapladı

CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız'ın 18 Haziran 2012 tarihinde bazı ilçelerde kapanan adliyelerle ilgili verdiği yazılı soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yazılı cevap verildi.

28.12.2012 15:03

CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız'ın 18 Haziran 2012 tarihinde bazı ilçelerde kapanan adliyelerle ilgili verdiği yazılı soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yazılı cevap verildi.

CHP Ordu Milletvekili Yıldız'ın adliyelerin kapatılması kararının ilçelerin sosyal, ekonomik, hukuki ve mali yapısını olumsuz etkileyeceğini aktardığı yazılı soru önergesinde, "Ulusal ve uluslar arası hukuk metinleri, düzenlemeleri, sözleşmeleri, bireyin adalete en az masrafla, doğrudan, kısıtlama olmaksızın ulaşabilmesini en temel insan hakları değerlendiren biri kabul etmektedir" denilmişti.

Ordu CHP Milletvekili İdris Yıldız, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den yazılı olarak istediği 5 maddelik sorusuna karşılık dört maddelik cevap geldi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından Ordu Milletvekili İdris Yıldız'a hitaben gönderilen yazıda milletvekili Yıldız'ın "Kapatılma kararı alınan adliyeler hangi kriterlere göre belirlenmiştir?" sorusuna, "5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve yetkileri Hakkında Kanunun 7 ve 15. Maddeleri uyarınca, coğrafi durum ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak hukuk ve ceza mahkemelerinin kaldırılmasına veya yargı çevrelerinin değiştirilmesine, Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilebileceği, Yargıda verimliliğin artırılması, yargının hızlandırılması, davaların uzamadan kısa sürede sonuçlandırılması, hakim ve savcı ihtiyacı da dikkate alınarak dengeli bir iş yükü dağılımının sağlanması, adalet hizmetlerinin çağdaş çalışma ortamlarında teknolojiden yararlanılarak sunulması, adalete olan güvenin artırılması ve kamu kaynaklarında tasarruf amacıyla, mahkeme ve savcılıkların üç yıllık ortalama iş sayısı, insan kaynakları, en yakın adli teşkilata uzaklık, merkez ve toplam nüfus, adliyenin fiziki durumu değerlendirilerek Bakanlığımızca teklif olunan 146 mahal adliyesinin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 15.06.2012 tarihli ve 347 sayılı kararıyla en yakın adli teşkilatla birleştirilmesine karar verilmiştir" karşılığı verildi.

Yapılan yazılı açıklamada, yapılan itirazlar sonucunda 44 adliyenin birleştirme kararının iptal edildiğine dikkat çekilerek, "Yapılan itirazların değerlendirilmesi sonunda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 22.06.2012 tarihli 383 sayılı kararıyla 44 adliye hakkında verilen birleştirme kararının iptali ile faaliyetlerine devamına karar verilmiş, bunun dışında kalan 102 adliye hakkında verilen birleştirme kararları kesinleşmiştir. Bu çerçevede, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 15.06.2012 tarihli ve 347 sayılı kararıyla Ulubey Adliyesinin Ordu Adliyesi adli teşkilatıyla, İkizce Adliyesinin Ünye Adliyesi adli teşkilatıyla birleştirilmesine karar verilmiştir. Aynı kararda Gürgentepe Adliyesinin Gölköy Adliyesi adli teşkilatı ile birleştirilmesine karar verilmiş ise de, itiraz üzerine yapılan yeniden değerlendirme sonunda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 22.06.2012 tarihli ve 383 sayılı kararıyla, Gürgentepe Adliyesinin faaliyetinin devam etmesine karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Yıldız'ın sabıka kaydı için yeni bir birim oluşturulacak mı? sorusuna da, "05.04.2012 tarihli ve 6290 sayılı "Adli Sicil Kanunu ile Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"la, 5352 sayılı Adli Sicil Kanununda değişiklik yapılarak adli sicil bilgilerinin kaymakamlıklarca da verilebilmesine imkan sağlanmıştır" diye cevap verilirken Milletvekili Yıldız'ın "Son almış olunan ve Türkiye genelinde yaklaşık 150 Adliyenin kapatılması planlanan çalışma ile ne kadar tasarruf sağlamayı planlamaktasınız?" sorusuna ayrıca "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 15 Haziran tarih ve 347 sayılı Kararı ile birleştirilmesine karar verilen 102 adliyenin 2011 yılında genel bütçeden almış olduğu pay 58 milyon 218 bin 97 Türk lirasıdır" şeklinde cevaplandırıldı. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Ergin, Milletvekili Yıldız'ın Soru Önergesini Cevapladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement