Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) aracılığıyla fındık alımı kararını verdiklerini bildirerek, "2017 yılı ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla TMO önümüzdeki pazartesiden itibaren tüm gücü, hızı ve takımıyla alıma başlayacaktır." dedi.
Fakıbaba, bakanlıkta fındık rekoltesine ilişkin basın toplantısı yaptı.
TMO aracılığıyla fındık alımı kararını verdiklerini belirten Fakıbaba, "2017 yılı ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla TMO önümüzdeki pazartesiden itibaren tüm gücü, hızı ve takımıyla alıma başlayacaktır." diye konuştu.
Bu fiyatların alt fiyatlar olduğunu vurgulayan Fakıbaba, üreticilerin fındıklarını satmakta acele etmemelerini ve piyasayı takip etmelerini önerdi.
Fakıbaba, bakanlığın üretimin sürdürülebilemesi yoğun gayret gösterdiğine dikkati çekerek, "Üreticimiz kazanmalı ki üretim süreklilik kazansın, hiçbitmesin. Üreten yoksa yaşam yoktur. Gıda yoksa hayat yoktur. Meseleye böyle yaklaşıyoruz. Çiftçimiz, üreticimiz başımızın tacıdır. Fındık üreticilerimiz de aynı şekilde başımızın tacıdır. Malum fındık, karadeniz bölgemizde alternati·fi· olmayan stratejik bir üründür. Fındık, 700 bin hektar alanda 500 bin üreticiyi ilgilendiren bir üründür. Karadenizli vatandaşlarımız, fındık üreticilerimiz zor coğrafya şartlarında üretim yapmaktadır." ifadesini kullandı.
Fındığın aynı zamanda çok önemli bir ihracaat ürünü olduğuna da işaret eden Fakıbaba, fındıkta 2 milyar doların üzerinde ihracaat geliri olduğunu söyledi.
Fakıbaba, fındık rekoltesine ilişkin, "Fındık rekoltesini önceden 700 bin ton olacağını hesap ediyorduk, ancak son zamanlarda külleme ve güneş yanığından dolayı rekoltenin 650–700 bi·n ton civarında olmasını öngörüyoruz. Bizde rekolte yüksek olmasına rağmen dünya rekoltesinde geçen yıla göre ciddi bir artış yoktur, bu da Türkiye'nin bir avantajı olarak görülmektedir." dedi.
Mısır hasadının da başladığını hatırlatan Fakıbaba, mısır üreticilerinin mağdur olmaması için her türlü tedbiri aldıklarını aktardı.
"Kurbanlıkla ilgili sıkıntımız yoktur"
Fakıbaba, Kurban Bayramı'na ilişkin de şunları kaydetti:
"Kurbanlıkla ilgili bir sıkıntımız yoktur. Vatandaşlarımız rahat etsinler. Bizim amacımız hem üreticimizi hem aradaki esnafımızı sanayicimizi, bu işle iştigal eden bütün arkadaşlarımızı ve en neticesinde de tüketicimizi rahat ettirmektir. Tüketici sıkıntıya düştüğünde diğer taraflarında sıkıntıya düşecektir."
Son Dakika › Güncel › Bakan Fakıbaba: '(Fındık Alım Fiyatları) Giresun Kalite Fındık İçin 10,5 Lira, Levant Kalite Fındık... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.