Bangladeş'te Hükümet Karşıtı Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Bangladeş'te Hükümet Karşıtı Gösteriler

Bangladeş\'te Hükümet Karşıtı Gösteriler

Pakistan Cemaat i İslami Lideri Münevver Hasan: "Bizim yolumuz barış yoludur.

16.12.2013 16:57

Pakistan Cemaat-i İslami Lideri Münevver Hasan, Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idamının ardından çıkan olaylara ilişkin, "Bizim yolumuz barış yoludur. Her meseleyi barış yoluyla çözmemiz gerekir" dedi.

Hasan, başkent İslambad'da düzenlendiği basın toplantısıda, Molla'yı idam ederek,Bangladeş hükümetinin tarihi bir hata yaptığını,bu hatanın bedelini de yaklaşan genel seçimlerde ödeyeceğini söyledi. İdamın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Hasan, "Pakistan Dışişleri Bakanlığı 'bu iş, Bangladeş hükümetinin iç meselesi' diyerek beyanat verirken en azından Banladeş hükümetine şunu söylemesi şart oldu 'sen Pakistan'ı, Pakistan askerlerini iç meselene ne diye karıştırıyorsun ve bununla ilgili olarak kendi halkını niye cezalandırıyorsun.' 1973'te Pakistan Devlet Başkanı Zülfikar Ali Butto ile Bangladeş Başbakanı Mucibur Rahman, her iki devletin birbirini kabullenmesi ve şiddete başvurmamasıyla ilgili sözleşme imzalamışlardı. Bu idam ise şiddet oluşturmuş, şiddeti körüklemiştir. Bangladeş verdiği sözde durmamaktadır" diye konuştu.

Molla'nın idam edilmesinin ne ilk ne de son olacağını anlatan Hasan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben bu sözleri yaklaşık 2 senedir her yerde söylüyorum ama malesef hükümet kanadından bu konuyla kimse ilgilenmedi. En azından gizli diplomasi yolu ile bile olsa bu sözleşmenin hatırlatılması gerekirdi. Abdülkadir Molla'nın şehadeti ne ilktir ne de son. Bu bir kafiledir. Amaç, bu yolun kıymetinin bilinmesidir, bu yolun sonunun kıymetini bilmektir. Dünya çapındaki tüm dini cemaatler, partiler, herkes bir yerlerde duruyor ama beni etkileyen şudur ki herkes dönüp şu noktaya geliyor:  Bizim düşmanımız kim? Her kim ise onunla açıkça savaşmamız mı gerekiyor yoksa diplomasi yoluyla mı mücadele etmek gerekiyor? Benim cevabım şudur ki; bizim yolumuz barış yoludur. Her meseleyi barış yoluyla çözmemiz gerekir."

-"Müslümanların gözleri, umutları Türkiye'ye çeviriliyor"-

Öte yandan Ravalpinde şehrinde toplanan Cemaat-ul Dava üyesi bir grup, Molla'nın idamını protesto etti. Kentteki Liyakat Meydanı üzerinde bulunan basın kulübü önünde düzenlenen protestoya katılarak Molla'nın idamını kınayan Azad Keşmir eski Başbakanı Serdar Atik Ahmet Han, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada idam cezasının ortadan tamamen kaldırılmaya çalışıldığı bir çağda Molla'nın idam edildiğini söyledi.

Han, Pakistan'ın Molla'nın idamına karşın herhangi bir tepki vermemesini manidar bulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Molla'nın Pakistan için mücadele ettiği dönemde Bangladeş yönetimi ortada yoktu bile. Molla infaz edildi, Molla'nın suçu yoktu. Pakistan yönetimi Türkiye liderleri Tayyip Erdoğan'ı örnek almalı. Ben Türkiye liderini selamlıyorum ve tüm dini ve ahlaki cüret sergileyerek Müslümanlara sahip çıktıkları için onu kutluyorum. Müslümanların haklarına sahip çıkarak Hasine Vacid'e telefon açtı ve diğer Müslümanların infazının durdurulmasını rica etti. Eğer diğer yaklaşık 300 Müslümanın infazı durdurulursa herkesten çok Türkiye'nin rolü büyük olacak.

Azad Keşmir'in eski Başbakanı olarak ve şimdi bir vatandaş olarak keşmir halkı adına Türkiyeli kardeşlerimizi ve yönetimini selamlıyorum. Bütün zor zamanlarda Müslümanların gözleri, umutları Türkiye'ye çeviriliyor. Türkiye, bu karışıklara rağmen böyle bir adım atarak 'Müslümanlar henüz sahipsiz kalmadı' mesajını vermiş oldu." - İslamabad

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bangladeş'te Hükümet Karşıtı Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement