Baro Vatandaşlık Konusunda Endişeli - Son Dakika
Güncel

Baro Vatandaşlık Konusunda Endişeli

Baro Vatandaşlık Konusunda Endişeli

Suriyelilere vatandaşlık verilmesini eleştiren Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, "Suriyelilere vatandaşlık hakkının verilmesi yanlış tutumdur" dedi.

11.07.2016 10:50

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın Suriyelilerin vatandaşlığa alınması yönünde yaptığı açıklamanın ardından birçok olumlu veya olumsuz tepki gelmeye başladı. Suriyelilere vatandaşlık verilmesinin yanlış olduğunu belirten Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, Urfa'daki aşırı sığınmacı nüfusuna dikkat çekti ve Urfa'nın potansiyel olarak bunu kaldıramayacak düzeyde olduğunu söyledi.
2012-2013 yılında başlayan Suriye'deki iç savaşın ardından Şanlıurfa'da resmi olmamakla birlikte 750 bin kişiye yakın Suriyelinin olduğunun altını çizen Baro Başkanı Av. Hikmet Delebe;"Suriye iç savaşının başladığı tarihten bu yana yaklaşık olarak Şanlıurfa'da, 750 bin civarında Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Türkiye'ye iltica eden ve sığınan Suriyeli kişi sayısı şuanda resmi olmayan rakamlara göre, 5 milyon civarında. Bunun en ağır yükünü kuşkusuz 81 vilayet içerisinde Şanlıurfa taşıyor. Urfa'daki Suriyeli sığınmacı oranının Suriye'den gelen sığınmacılarının 4'te 1'i olduğu tahmin edilmektedir. Malum son dönemlerde hükümet kanadından özellikle Suriye'den gelen sığınmacılara vatandaşlık verilmesiyle ilgili açıklamalar geliyor. Elbette bu bütün halkın içerisinde tepki ve tedirginlik yaratıyor. Çünkü gerçekten gelen Suriyelilerin Türkiye'de yaşayan insanlarla adaptasyon gösterebilmesi ve uyum sağlaması bir soru olarak önümüzde duruyor. Elbette Suriyeli sığınmacılar, misafir olarak Türkiye'de bulunurlar. Bu insani olarak kabul edilebilir bir durumdur ancak yarın öbür gün Suriye'deki iç savaş sona erdikten sonra gelen sığınmacıların toplu halde geri dönmesi gerekmektedir" dedi.

'URFA ZATEN İSTİHDAMIN, FAKİRLİĞİN KOL GEZDİĞİ BİR İL'
Suriyelilerin Şanlıurfa'ya gelmeden öncede işsizlik ve fakirliğin kol gezdiği bir il olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Delebe; "Türkiye, Urfa ili bazında işsizliğin hat safhada olduğu, fakirlerin kol gezdiği bir ülke. Dolayısıyla Suriye'den gelen sığınmacılara da ayrıca iş imkanlarının sağlanması halinde onların istihdama dahil edilmesi halinde işsizlik sorunu bir kat daha artmış olacaktır. Ve yine elimize geçen rakamlara göre, Urfa'da şuan yaşayan Suriyeli sığınmacıların önemli bir kısmının oy kullanması söz konusu. Dolayısıyla bunlar politik mülahazalarla yapılıyorsa gerçekten vahim bir tablodur. Çünkü politik mülahazalarla, siyasi argümanlarla gelen sığınmacılara vatandaşlık hakkı tanımak en azından ciddi bir hukuksuzluktur. Kendi ülkesinin vatandaşlarına duyarlı olmamak anlamına gelmektedir. Bu bakımdan yerel halkta bu konudan hoşnut değil. STK'lar da, insan hakları örgütleri de bu yaklaşımı kabul etmiyor. Biz Urfa Barosu olarak da bu yaklaşımın yanlış bir yaklaşım olduğunu düşünmekteyiz. Biraz önce dediğim gibi iç savaş sona erdikten sonra kesinlikte buradaki Suriyeli sığınmacılar ülkelerine geri dönmeleri gerekir" diye belirtti.

'SOSYAL VE EKONOMİK ANLAMDA CİDDİ SORUNLAR BAŞ GÖSTERDİ'
Savaş zamanında Türkiye'nin kapılarını mağdur Suriyelilere açarak üzerine düşen vatandaşlık görevini yerine getirdiğini fakat savaş sonrası Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesi gerektiğinin de altını çizen ve sözlerine kentte sosyal ve ekonominin de bozulduğunu ekleyen Delebe; "Türkiye üzerine düşen duyarlılığı yerine getirdi, bu bakımdan politik mülahazalarla Suriye'den gelen sığınmacıların vatandaşlığa kabul edilmesi, kabul edilebilir bir durum değil. Zaten şuan Şanlıurfa'da politik anlamda, siyasi anlamda, sosyal ve ekonomik anlamda ciddi sorunlar baş göstermiş. Çünkü her şeyden önce gelen Suriyeli sığınmacılar, çok ucuz rakamlarla iş bulmanın derdine düşüyorlar ve daha önce çalışan insanlar da iş bulma noktasında yani, Türkiye'de Urfa'da yaşayan insanlar da, iş bulma noktasında çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya gelmektedirler. Diğer taraftan sosyal ve ekonomik yönden de Urfa'daki yapı ciddi anlamda tahrip edildi. Örneğin ev kiraları çok anormal bir düzeyde arttı, ev fiyatları anormal düzeyde arttı, işsizlik yine ciddi anlamda arttı. İşin bir boyutu da, kuma tipi evlilikler ciddi bir anlamda artış gösterdi" diye konuştu.

'KUMA EVLİLİĞİ BAŞLADI, BOŞANMALAR ARTTI'
Suriyelilerin başta Şanlıurfa'ya gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kuma ve boşanmaların arttığını ve Şanlıurfa'da aile mahkeme sayısının bu yüzden arttığını belirten Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Hikmet Delebe; "Kuma tipi evliliklerin artmasıyla birlikte boşanma davalarında ciddi anlamda artışlar meydana geldi. Malum bir olan aile mahkemesi önce 2'ye çıkartıldı, şimdide 3'e çıkartılmanın çalışması devam etmekte. Bu da sosyal dokunun ciddi anlamda tahrip edildiğini göstermektedir. Bu bakımdan Suriye'den gelen insanların vatandaşlığa kabul edilmesi çok yanlış bir tutum olur ve kesinlikle halkın tepkisi ile karşı karşıya kalınır" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Baro Vatandaşlık Konusunda Endişeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement