Başbakan'a "Sendikacı Polisleri Görevlerine İade Edin" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Başbakan'a "Sendikacı Polisleri Görevlerine İade Edin" Çağrısı

Başbakan\'a "Sendikacı Polisleri Görevlerine İade Edin" Çağrısı

Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, sendikal örgütlenme haklarını kullanan, 6 polisin bu gerekçeyle hukuksuz bir şekilde meslekten men edilmelerinin uluslararası arenada Türkiye'nin...

27.04.2013 12:28

Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, sendikal örgütlenme haklarını kullanan, 6 polisin bu gerekçeyle hukuksuz bir şekilde meslekten men edilmelerinin uluslararası arenada Türkiye'nin itibarını olumsuz olarak etkileyeceğini belirterek Başbakan Erdoğan'a "Polisleri görevlerine iade edin" çağrısı yaptı Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, sendikal örgütlenme haklarını kullanan, 6 polisin bu gerekçeyle hukuksuz bir şekilde meslekten men edilmelerinin uluslararası arenada Türkiye'nin itibarını olumsuz olarak etkileyeceğini belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karardan dönülmesi çağrısı yaptı. Yokuş, "Sayın Başbakan 2002 yılından bu yana, "ileri demokrasi ve demokratik hakların, evrensel hukukun Batı standartları düzeyinde geliştirme ve hayata geçirme' iddiasıyla iktidar oldunuz. Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nü gerekçe göstererek, hukuksuz bir şekilde iş akdi fesh edilen Emniyet-Sen kurucularının derhal göreve iadelerinin sağlanması, hem ülkemiz için hem de siyasi iktidar için önemli bir kazanım olacaktır. Aksi durum Uluslararası platformda, temel insan haklarının uygulanması açısından kredi notu zaten çok düşük olan ülkemizin, bir kere daha itibar kaybına uğramasına neden olacaktır" dedi.

-POLİSLERİN İŞTEN ÇIKARILMASI ULUSLARARASI ANLAŞMALAR VE YERLİ MEVZUATA AYKIRI-

Yokuş yazılı açıklamasında, Emniyet sendikası kurucusu 6 polis memurunun örgütlenme haklarını kullandıkları için işsiz kaldıklarını belirterek "Karar hukuk dışı bir karar olarak tarihe geçmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü bir ilki gerçekleştirmiş, hak aramak üzere örgütlenenleri işten atarak demokratik bir hakkın kullanımına nasıl engel olduklarını kamuoyuna göstermiştir" iddiasında bulundu.

Sendikalaşma özgürlüğüne ilişkin Türkiye'nin imzaladığı uluslararası anlaşmalardan örnekler veren Yokuş, "Uluslararası anlaşmalar iç hukukta doğrudan sonuç doğurmaktadır. Uygulanması için ayrıca yeni bir düzenleye gerek bulunmamaktadır. Uluslar arası sözleşmelerin bağlayıcılığı hakkında çeşitli Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları bulunmaktadır" dedi. Türkiye'de çalışanların sendika kurma hakkının mutlak bir hak konumunda bulunduğunu belirten Yokuş, "Görevden çıkarılmalar bir hukuk cinayetidir. Sendika kuran polisleri işten atan irade sendikanın tüzel kişilik kazandığını hukuki varlığını sürdürdüğünü, mahkemelerin herhangi bir kapatma kararının olmadığını göz ardı etmiştir" dedi.

Fahrettin Yokuş, sendika mevzuatına göre Emniyet-Sen kurucularının bu sıfatlarının sendikalarının tüzel kişiliği ile birlikte devam ettiğini kaydetti ve "Üstelik ihraç kararını veren idare; sendikanın kapatılması faaliyetlerinin durdurulması şikayeti ile Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuş, bu şikayetleri bu konuda iş mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesi ile red edilmiştir. Bu haliyle; ihraç kararı veren idare örgütlülüğe müdahale etmiş, uluslararası sözleşmeleri sendikalar yasasını inkar etmiştir" dedi.

-"ÖZGÜRLÜKLER İHLAL EDİLDİ"-

Fahrettin Yokuş, "Sonuç olarak; hak arama mücadelesi için örgütlenmek demokratik bir toplumun vazgeçilmez bir niteliğidir. Bu hakkın engellenmesi, hükümetlerin bu hakka müdahale etmesi özgürlüklerin açıkça ihlalidir. Emniyet-Sen mensubu çalışanlarında en temel haklarını kullanırken bu temel gerekçe içerisinde değerlendirilmeksizin cezalandırılmaları işsiz bırakılmaları kabul edilemez. Türkiye Kamu-Sen olarak ülkemizde Sivil Toplum Örgütlerine yapılan baskı ve yıldırmaları kınıyor, tüm çalışanları sendikal örgütlenmeye davet ediyoruz. Hak mücadelesi verirken mağdur edilen Emniyet-Sen yöneticilerinin, her zaman yanlarında olacağımızı ve her platformda mücadelelerine destek vereceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan'a 'Sendikacı Polisleri Görevlerine İade Edin' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement