Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin yarın, kısa bir dönem içinde Suriye'ye gireceği gibi bir beklenti içine kimse girmemelidir.

03.07.2015 02:48

Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Türkiye'nin yarın, kısa bir dönem içinde Suriye'ye gireceği gibi bir beklenti içine kimse girmemelidir. Spekülatif şeylerdir bunlar" dedi.

AK Parti Genel Merkezi'nde Kanal 7 televizyonunun canlı yayınına katılan Davutoğlu, Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, sınır boylarında Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek her türlü yapılanmaya karşı gereken tedbirin alınması konusunda direktif verildiğini belirterek, "Buradan kastedilen öncelikle DEAŞ terör örgütüdür. Suriye rejiminin bazı Türkiye'yi rahatsız edecek faaliyetleridir. Eğer Türkiye'yi tehdit edecek niteliğe dönüşürse veya bu tür faaliyetler içine girerse, tabi PYD ve ilgili bütün yapılar, terör örgütlerinin her türlüsüne veya Türkiye'ye mülteci akınına sebebiyet verecek her türlü gelişmeye karşı her türlü senaryo ile ilgili olarak hazırlıklarımızı sürdürdük" diye konuştu.

Türkiye'nin cuma günü Suriye'ye gireceğine ilişkin haberler çıktığının hatırlatılması üzerine, Davutoğlu, şunları söyledi:

"Tekrar söylüyorum, Türkiye'nin yarın, kısa bir dönem içinde Suriye'ye gireceği gibi bir beklenti içine kimse girmemelidir. Spekülatif şeylerdir bunlar. Eğer Türkiye'ye dönük bir güvenlik saldırısı olursa veya Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden bir durum söz konusu olursa o zaman yarını da beklemeyiz, bir dakika sonra da. Bütün tedbirlerimiz hazırdır ama böyle bir güvenlik riski oluşturacak durum yoksa da Türkiye'nin her hangi bir şekilde, tek taraflı bir müdahaleyi yakın bir zamanda yapacağı gibi bir beklenti oluşturmak da doğru değil. Oldu bittiye izin vermeyiz, maceraya hiçbir şekilde sürüklenmeyiz. Bu konuda da halkımız huzurlu olsun. Tansiyonu yükseltecek açıklamalardan da bu anlamda veya kamuoyu psikolojisinden uzak durmak lazım. Türkiye bu etrafındaki ateş çemberinin içinde nasıl istikrarını korumuşsa, önümüzdeki dönemde de buna devam edecektir."

Davutoğlu, Suriye bölgesinde başka riskler nedeniyle koridorun kapatılması veya Halep'le bütün bağlantının kesilmesi halinde neler yaşanacağına ilişkin soru üzerine, şunları dile getirdi:

"Onun olmaması içinde gerekli tedbirler alınır ama bu tedbirler Türkiye'nin doğrudan müdahalesi anlamına gelmeyebilir. Yani Türkiye'nin Halep ile irtibatını kesecek, Türkiye'nin güneyinde bir oldu bitti şeklinde DEAŞ'ın, PYD'nin, başka yapıların veya rejimin bir takım yapılanmalar içine girmesine sebebiyet verecek gelişmeleri engellemek için gereken tedbirler alınır ama bu tedbirlerin hepsi mutlaka müdahale edeceği anlamına gelmeyebilir. Bunu herhalde yorumlayacak olanlar ne demek istediğimi anlarlar."

"Türkiye'nin her zaman hazırlığı olmuştur"

Davutoğlu, Türkiye'nin hangi şartta, hangi senaryoda ne yapacağını tespit ettiklerini ve bu konuda hiçbir tereddüdün hasıl olmaması gerektiğini ifade ederek, "Bakın 4 yıldır Suriye'de bu zulüm başladığı andan itibaren Türkiye'nin her zaman hazırlığı olmuştur. Son bir yıl içinde DEAŞ terör örgütünün faaliyetleri dolayısıyla bu hazırlıklar en üst düzeye de çıkartılmıştır" şeklinde konuştu.

Bir konuya da çok gündeme geldiği için dikkati çekmek istediğini belirten Davutoğlu "Suriye'nin demografik yapısını değiştirmek suretiyle, herhangi bir şekilde Suriye'nin siyasi geleceğini belirlemek istemek şeklinde bir şey olursa, yani Sünni, Nusayri dengesi, Müslüman, Hristiyan dengesi, Arap, Kürt ve Türkmen dengesi sadece tek başına bir denge değil. Bunların da doğurabileceği başka iç çatışmalar olacağı için onları da arzu etmeyiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de misafir edilen bir milyon 700 bine yakın mültecinin de geri dönmesini istediklerini aktaran Davutoğlu, demografik yapı değişikliklerinin bu mültecilerin geri dönmesini engelleyeceğini, bu nedenle bu tür yapı değişikliklerine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sünnilerin Humus'tan neredeyse tümüyle çıkarıldığını aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Humus yüzde 80 Sünni, yüzde 20 Nusayri'ydi. Kuzeyde de Türkmenler, Araplar bazen Kürtler'in de kendi içinde çıkartıldığı yerler oldu. Türkiye'ye sığınan ilk Suriyeli Kürt grubu PYD'den kaçan, daha KDP yani Barzani'ye yakın tutumları sebebiyle PYD tarafından sürülen Kürt gruplardı. On binlercesi böyle geldi önce bize. Çatışmalar tek yönlü Arapların Kürtlerle, Kürtlerin Türkmenlerle yaptığı çatışma, birçok yönüyle süren çatışma. Bizim her an bu tabloyu görmemiz, değerlendirmemiz, ona göre de tavır almamız lazım."

Gazeteci Acet'in Suriye'deki rejimin artık değiştiği şeklinde haberler olduğunu aktarması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle nisan ve mayıs aylarında muhaliflerin, ılımlı muhalefetin İdlib'i, Cisr-eş Şuğur'u ve Eriha'yı alması sonrasında Lazkiye'ye 30 kilometre kadar yaklaşmışlardı. Onun üzerine Lazkiye'ye binlerce Şii milisler, bölge ülkelerinden çabalarla gelenler oldu. Aynı şekilde Hama ve Humus civarında ve Dera'da güneyde, rejim çok sıkıştı ve rejimin bu anlamda uluslararası gözlemcilerde, takatinin tükendiği yerde rejim DEAŞ'la görüşme yaptı. İşte bizim sınır üzerindeki baskının sebebi o. Bakın tarihini de veriyorum, yerini de söylüyorum. 28-30 Mayıs arasında DEAŞ ile rejim Haseke'de, PYD kontrolündeki Haseke'de bir araya geldiler ve belli şeylerde anlaşıp hep beraber özgür Suriye ordusu ve muhalif güçlerin zayıflatılmasına dönük bir alışverişte bulundular."

Davutoğlu, kendilerini tedirgin eden durumun da bu olduğunu kaydetti.

"Tedbir almamızdan daha doğal bir durum olmaz"

Davutoğlu, Türkiye'nin etrafında terör grupları görmek istemediklerini vurgulayarak, "Biz etrafımızda ne terör grubu görmek istiyoruz, ne de rejimin zulmünü görmek istiyoruz. Bu anlamda da tedbir almamızdan daha doğal bir durum olmaz. Onun için bütün bu koridor. Yoksa rejim kendini güçlü hissetse, DEAŞ'la oturup bunları konuşmaya ihtiyaç hissetmeyebilirdi. Şu anda DEAŞ'la rejim arasında taktik ve işbirliği var. PYD'de bu işbirliğine göre bazı yerleri kazanıyor, bazı yerlerden çıkıyor" diye konuştu.

Bu üçlü işbirliğinin Suriye halkına ve Türkiye'ye karşı çok büyük riskler içerdiğini düşündükleri için belli tedbirler alma ihtiyacı hissettiklerini aktaran Davutoğlu, "Türkiye kendi güvenliği için bir tehdit alırsa ne rejime sorar, ne de herhangi bir başka ülke ya da topluluğa sorar. Kendi tedbirimizi gerektiğinde alırız. Ama şu anda böyle bir tedbir gerektirecek durum var mı sorusuna, Türkiye'nin fiili bir askeri müdahalesi gerekmesi halinde hazırlıklarımız var" diye konuştu.

Davutoğlu, şu anda kimsenin böyle bir beklenti içinde olmaması gerektiğini ifade ederek, böyle bir durum söz konusu olduğunda gündeme gelecek senaryoların belli olduğunu kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement