Başbakan Davutoğlu'nun Stk Temsilcilerini Kabulü - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu'nun Stk Temsilcilerini Kabulü

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri sivil toplum kuruluşu temsilcilerini Çankaya Köşkü'nde kabulünün ardından, Van'daki oda başkanları değerlendirmede bulundu.

03.02.2016 12:13

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri sivil toplum kuruluşu temsilcilerini Çankaya Köşkü'nde kabulünün ardından, Van'daki oda başkanları değerlendirmede bulundu.

Başbakan Davutoğlu'nun, Çankaya Köşkündeki kabulüne katılan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 kişilik ekiple Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan sorunları anlattıklarını söyledi.

Yaklaşık 90 kişilik katılımla toplantının gerçekleştiğini belirten Takva, şu ifadelere yer verdi:

"Toplantıda, TSO adına söz hakkı aldım. Öncesinden ana başlıklar belirlemiştik. Bu ana başlıklar altında Çözüm Süreci endeksli bir yaklaşım ve sürecin devamına ilişkin yeni yöntemlerin kullanılmasıyla ilgili talepler sunuldu. Bu anlamda ben hem sosyal hem de siyasal değerlendirmelerle beraber finansmana erişim, bankalar ile yaşadığımız sorunlar, sicil affı, bölgede işletme gösteren işletmelerin kapanması gibi konuları dile getirdim. Hiçbir odamız kendi ilini ilgilendiren yaklaşım içinde olmadı. Bölgede yaşanan sorunların bölgesel değerlendirilmesi yapıldı."

"Uzlaşma zemini oluşturulmalı"

Çözüm Süreciyle ilgili taleplerini Başbakan Davutoğlu'na ilettiklerini kaydeden Takva, sürecin her yönü ve tüm tarafların katılımıyla oluşturulan bir uzlaşma zemini olması gerektiğini ifade ettiklerini belirtti.

Takva, şunları anlattı:

"Çözüm Süreci'nin bir plana, stratejiye ve pakete dönüşmesini doğru bulmadığımızı ifade ettik. Terörle mücadele planı, bir huzur ve güvenlik planı üzerinden daha küçük ölçekte ele alınarak çözülemeyeceğine dair kanaatimizi paylaştık. Bu planda ne, nasıl olacaksa, bunun mutlaka ortak bir dille dile getirilmesine duyulan ihtiyacı ifade ettik. Ortak bir yumuşama dili oluşturulmaz ve üslup değiştirilmezse bu bizi başarıya götürmez. Birlik ve beraberlik içinde, demokratik bir anayasa çerçevesinde, hak ve özgürlüklerin korunduğu bir birlikten yana olduğumuzu dile getirdik. Türkiye'nin en temel sorunu olan Kürt sorunu için uzlaşma ve tüm tarafların içinde yer aldığı bir zeminin oluşturulmasının önemine dikkat çektik."

Bahar ayında çatışmaların daha da yaygınlaşacağı konusunda endişelerinin olduğunu belirten Takva, bu endişeleri de Başbakan Davutoğlu'na ilettiklerini bildirdi.

Takva, "Bu artık kentlerimizde çok konuşulan meseleye dönüştü. Bu konuda endişelerimiz var. Bahar ayı gelmeden, biz Türkiye'de birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde sorunun çözülmesinden yanayız. 'Acaba baharda ne olacak' gibi bir endişenin içinde olmak istemiyoruz" dedi.

"Önemli başlıklar tartışıldı"

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (VESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir ise toplantıda önemli başlıkların tartışıldığını ifade etti.

Aydemir, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ve bölgenin geleceğini olumlu etkileyecek önemli açıklamalar yapıldı. Birçok konuyu Başbakana ilettik. Özellikle bölgedeki olaylardan dolayı esnafın içinde bulunduğu ekonomik krizi görüştük. Kredilerin yarattığı sıkıntıları görüştük. Başbakan cuma günü Mardin'e gidecek orada önemli açıklamalarda bulunacak. Ayrıca Çözüm Süreci'ne dair önemli açıklamalarda bulundu. Mart ayında önemli girişimlerde bulunulacağı belirtildi. Ayrıca HDP için de görüş belirten Başbakan, Meclis'te her türlü tartışmaya açık olduklarını ifade etti."

MÜSİAD Başkanı Kerem Baynal da toplantıda söz hakkı aldığını ve konuşmasında birçok önemli konuyu dile getirdiğini ifade etti.

Toplantıda Çözüm Süreci'nin yeniden başlamasının ne kadar çok istendiğine şahit olduklarını dile getiren Baynal, Özellikle Başbakan Davutoğlu'nun çözümü çok istediğine şahit olduğunu kaydetti.

Toplantıda çözümün bir an önce gerçekleşmesi için çukurların kapatılıp, silahların indirilmesi gerektiğinin vurgulandığını anlatan Baynal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplantıda herkes düşüncesini özgürce dile getirdi. 9 bakan da toplantıda bulundu. İyi ve yararlı bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Umudumuz bir an önce barışın ve huzurun yeniden bu topraklara gelmesidir. Ayrıca bölgede her kesimden katılımın olacağı bir danışma meclisinin kurulması ve Van'daki sermaye göçünün önlenmesi gerektiğini ifade ettik. Özellikle siyasilerin üsluplarını değiştirmeleri gerektiğini ve barıştan yana bir tavır takınmaları gerektiğini söyledik. Taleplerimiz bunlardan yanaydı. Çünkü toplumumuzun buna ihtiyacı var. Her şeyin hayırlısını diliyorum."

Cuma günü Mardin'e gidecek Başbakan Davutoğlu'nun, burada yapacağı konuşmanın bir milat olacağını söyleyen Baynal, "Orada 300 maddelik eylem planı açıklanacak. Mardin konuşması çok önemli" dedi.

Toplantının ümit verici olduğunu söyleyen Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu da sürecin yeniden yaşama geçirilmesiyle ilgili konuşmalar yapıldığını ifade etti.

Halkın taleplerini toplantı da dile getirdiklerini ve bunları Başbakan Davutoğlu'na sunduklarını kaydeden Memduhoğlu, "Ümit verici bir toplantı gerçekleştirildi. Bize yapılması gereken her şeyin yapılacağı söylendi. Bu konuda STK'lar olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Türkiye kardeşlik bağları güçlü olan bir ülkedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu'nun Stk Temsilcilerini Kabulü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement