Başbakan Erdoğan(2/son): Tayland ile 30 Günlük Vize Muafiyeti Söz Konusu, Tamamen Kaldıracağız - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan(2/son): Tayland ile 30 Günlük Vize Muafiyeti Söz Konusu, Tamamen Kaldıracağız

Başbakan Erdoğan(2/son): Tayland ile 30 Günlük Vize Muafiyeti Söz Konusu, Tamamen Kaldıracağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tayland ile 30 günlük vize muafiyetinin söz konusu olduğunu belirterek, "Fakat biz bunu, karşılıklı geri kabuller görüşmesini bir neticeye bağladıktan sonra tamamıyla kaldırmanın da düşüncesi içerisindeyiz Başbakan"...

05.07.2013 20:20

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tayland ile 30 günlük vize muafiyetinin söz konusu olduğunu belirterek, "Fakat biz bunu, karşılıklı geri kabuller görüşmesini bir neticeye bağladıktan sonra tamamıyla kaldırmanın da düşüncesi içerisindeyiz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tayland ile 30 günlük vize muafiyetinin söz konusu olduğunu belirterek, "Fakat biz bunu, karşılıklı geri kabuller görüşmesini bir neticeye bağladıktan sonra tamamıyla kaldırmanın da düşüncesi içerisindeyiz. Arkadaşlarımız bu çalışmayı bitirdikten sonra tamamıyla kaldıracağız" dedi.

Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Tayland Başbakanı Yıngluck Shınawatra ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile Tayland arasında ticari, ekonomik, kültürel ve askeri konularda ilişkileri geliştirme gayreti içinde olduklarını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin, göreve geldiklerinde 200 milyon dolar olurken, bugün 1.5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bu rakamı da yeterli görmediklerini ve daha ileri taşımanın gayreti içinde olacaklarını söyleyen Erdoğan, Tayland'ın da özellikle inşaat sektöründe başarılı bir ülke olduğuna dikkat çekti.

-"DESTEK NOKTASINDA SÖZLERİMİZİ VERDİK"-

Türkiye'nin ise inşaat sektöründe, Çin'den sonra ikinci sırada olduğuna işaret eden Erdoğan, gerek iki ülke arasında, gerekse üçüncü ülkelerde bu alanda güçlü işbirliği oluşturma imkanı olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tabii tüm bunların yanında özellikle savunma sanayine yönelik, enerji alanında yapabileceğimiz işbirliği var. Bunların değerlendirmesini ikili görüşmemizde de heyetler arası görüşmede de yaptık. İkili ilişkilerimizi karşılıklı olarak daha ileri seviyelere taşımak ve atmakta olduğumuz uluslararası adımlar noktasında desteklerini istedik. İzmir Expo, bunun yanında 2015-2016 Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi gibi konularda, kendileri de Türkiye'yi destekleyeceklerini, bizimle aynı şekilde kendilerinin üye olacağı veya temsil noktasında bulunacağı birçok uluslararası adımlarına biz de destek verme noktasında sözlerimizi verdik."

-"TAYLAND İLE ÜÇ AYRI ANLAŞMA YAPTIK"-

Erdoğan, Tayland Başbakanı Yıngluck Shınawatra'nın ziyareti vesilesiyle, iki ülke arasında ilişkileri geniş bir vizyonda, karşılıklı fayda esasında derinleştirmeyi hedefleyen bir ortak eylem planını da kabul ettiklerini açıklayarak, "Bu noktada üç ayrı anlaşma yaptık. Bu anlaşmaların, Türkiye ile Tayland arasındaki ilişkileri çok daha güçlendireceğine inanıyorum" dedi.

-"MEVKİDAŞIM "SEFER SAYILARINI ARTIRALIM' DİYOR"-

İki ülke arasındaki turizm konusunu da değerlendiren Erdoğan, THY'nin Bangkok'a seferler düzenlediğini ve Türkiye'den geçen yıl 50 bin vatandaşın Tayland'ı ziyaret ettiğini söyledi. Shinawatra'nın, bu seferlerin artırılmasını istediğini dile getiren Erdoğan, "Tabii bu sefer sayılarını mevkidaşım da 'artıralım' diyor. Biz de aynı kanaatteyiz. Bunları artırmaktan yanayız. Bu sefer sayılarını artırmak suretiyle, inanıyorum ki Tayland'dan Türkiye'ye, Türkiye'den Tayland'a giden vatandaşların sayısı daha da artacaktır" dedi.

-"TAMAMIYLE KALDIRACAĞIZ"-

Türkiye ve Tayland arasındaki vize muafiyeti konusuna da değinen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana, Tayland vatandaşlarının ülkemize ziyaretine vize muafiyeti getirilmesiyle, Tayland'dan Türkiye'ye gelenlerin sayısında ciddi artış oldu. 30 günlük vize muafiyeti söz konusu. Fakat biz bunu karşılıklı geri kabuller görüşmesini bir neticeye bağladıktan sonra tamamıyla kaldırmak düşüncesi içerisindeyiz. Arkadaşlarımız bu çalışmayı bitirdikten sonra tamamıyla kaldıracağız. Bu artışın devam etmesinden ve daha fazla Tayland vatandaşını Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyarız. Tüm bu gelişmeler, esasen halklarımız arasındaki temasları da güçlendirecektir."

-"SERBEST TİCARET ANLAŞMASI MÜZAKERELERİNE BAŞLANMASINI İFADE ETTİM"-

Erdoğan, görüşme sırasında Tayland ile "Serbest Ticaret Anlaşması" müzakerelerine biran önce başlanması isteğini de ifade ettiğini açıkladı. Tayland Başbakanı Shinawatra'nın, Marmaray'ı gezdiğini de belirten Erdoğan, "Temenni ederim ki bir dahaki gelişlerinde artık, Marmaray'dan yüksek hızlı trenle Avrupa'dan Asya'ya veya Asya'dan Avrupa'ya geçme fırsatını buluruz" ifadelerini kullandı.

-"MARMARAY BENİ ÇOK ETKİLEDİ"-

Başbakan Erdoğan'dan sonra söz alan konuk başbakan Shinawatra, Başbakan Erdoğan'a gösterdiği sıcak ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Shinawatra, "Bugün Sayın Başbakan ve ben bu ortaklığı daha da ileri götürme kararını aldık. İmzalamış olduğumuz eylem planı, ilişkilerimizi geliştirmek ve genişletmek için önemli bir mekanizma teşkil edecektir. Ticaret ve yatırım ilişkilerimiz geliştirilmelidir. Biz, bu karşılıklı ticaretin önümüzdeki 5 yıl içinde 2 milyar doları aşması konusunda da mutabakata vardık" diye konuştu. Marmaray konusuna değinen Shinawatra, bu sabah ziyaret ettiğim Marmaray tünelinin, kendisini çok etkilediğini söyledi.

-TAYLANDLI 90 ÖĞRENCİ TÜRKİYE'DE BURSLU ÖĞRENİM GÖRÜYOR-

Soruları da yanıtlayan Shinawatra, Başbakan Erdoğan ile hangi konuların görüşmede ele alındığının sorulması üzerine, "Sayın Başbakan'a enerji, altyapı olsun bu çalışmalar konusunda bilgi verdim. Biz Türk tarafıyla bu konuda daha ileri görüşmeleri yapmayı arzu ediyoruz. Türkiye'ye sağladıkları burslardan dolayı da teşekkür ettim. Pek çok öğrenci var. En son sayı 90. Bu öğrenciler Türkiye'de öğrenim görüyor" dedi. (ANKA/SON)

(HMD/OLÇ) - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan(2/son): Tayland ile 30 Günlük Vize Muafiyeti Söz Konusu, Tamamen Kaldıracağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement