"Öğrencilerimizin, Yurt ve Kredi İhtiyacı 2015'te Bitecek" - Son Dakika
Güncel

"Öğrencilerimizin, Yurt ve Kredi İhtiyacı 2015'te Bitecek"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Öğrencilerimizin, kredi ve yurtlara olan ihtiyacı, zannediyorum ki 2015 başına kadar tamamen karşılanmış olacaktır." dedi.

15.09.2014 21:04  Güncelleme: 21:11

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Öğrencilerimizin, kredi ve yurtlara olan ihtiyacı, zannediyorum ki 2015 başına kadar tamamen karşılanmış olacaktır" dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulunun ardından yaptığı açıklamada, geçen toplantıların, iş güvenliği ve iş kazalarının yoğun tartışıldığı günlerde yapıldığını belirtti ve İstanbul'daki kazada 10 yurttaşın hayatını kaybetmesinin milleti eleme sürüklediğini dile getirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, bu konuda bakanlıkların çalışmaları ile belediyelerin ve meslek kuruluşlarının yapması gerekenlerin etraflıca görüşülmesi, yetki karmaşasını önleyecek, kusur kimdeyse bunu rahatlıkla tespit edecek, iş kazalarını asgari düzeye indirecek çalışmalar yapılmasına ilişkin talimat verdiğini ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

"Ayrıca kendileri bakanlar veya bakanlıklarla yapacağı ilk toplantının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında olacağını ifade etmişti. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliği yaptığı, tarafların tamamının temsil edildiği faydalı, yararlı bir çalışma yapıldı. O çalışma sonucu elde edilen veriler Bakanlar Kurulunda görüşmeye açıldı. Önümüzdeki Bakanlar Kurulunda da bu çalışma sonuçlandırılacak. Yani, eylem planı dediğimiz ve Sayın Başbakanımız tarafından da açıklanacağını ifade ettiğimiz çalışmanın ön görüşmesini bugün yaptık. Yararlı, faydalı olduğunu gördük. Bunu sonuçlandıracağız ve bütün taraflarla birlikte belki eylem planı tekrar masaya yatırılacak, ondan sonra da herkes bu konularda eksiklik nedir, fazlalık nedir, yanlışlık nedir, bunu tekrar görmüş olacak."

Arınç, kanunları çıkarmanın yetmediğinin görüldüğünü, iyi uygulanması halinde iyi sonuçlar alınacağını ifade etti. İş sağlığı ve güvenliği konusunda çıkarılan onca kanuna rağmen bugün başıboşluk ve denetimsizlik yaşanabildiğini kaydeden Arınç, "İnsan hayatı tehlikeye giriyorsa bunun sorumlularının tek tek ortaya konulması, elbette giderilmesi ve tekrarından mutlaka kaçınılması gerekir. Bakanımızın yaptığı çalışma, bir ön çalışma olarak değerlendirildi. Kısa zamanda sonuçlandırılmış olacak" diye konuştu.

Arınç, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, geçen hafta ILO ve G20 toplantılarına hazırlık çalışmalarına katıldığını hatırlatarak Kurtulmuş'un kendi sorumluluk alanındaki AFAD ile ILO ve G20 toplantılarındaki konuşmaları ve çalışmaları hakkında bilgiler sunduğunu bildirdi.

G20 toplantısına gelecek yıl Türkiye'nin ev sahipliği yapacağına işaret eden Arınç, bunun ön hazırlık çalışmasının bizzat Kurtulmuş'un katılımıyla yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, Türkiye'deki yoğun gündemi dolayısıyla bu toplantıların bir bölümüne katılamadığını ifade eden Arınç, "Sayın Başbakan Yardımcımız, bu çalışmalarda, aynı zamanda hükümetimizi de temsil etmiş oldu" diye konuştu.

-Öğrenci yurtları-

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın, özellikle Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kapsamında, yeni eğitim öğretim yılına başlayan üniversiteler ve yüksekokullara kaydını yaptıran, şu anda sırada bekleyen, yedeğe alınan kapasiteler, bu kapasitelerin nasıl artırılacağı konusunda ayrıntılı bilgi verdiğini anlatan Arınç, esasen 62. Hükümet Programı'nda, bu konuda fevkalade önemli bilgiler bulunduğunu belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçesinin 2002'ye göre 15, KYK'nın bütçesinin 11 kat artırıldığını kaydeden ve artık 380 bin öğrenci kapasitesinden bahsedilebildiğini söyleyen Arınç, ihtiyacı karşılayacak bazı çalışmaların yapıldığını, öğrencilerin tek, iki, üç yataklı odalarda, modern, çağdaş tüm imkanlara kavuştuğunun söylenebileceğini kaydetti.

Reel olarak, 60 bin kişi civarında bir açığın bulunduğunu belirten Arınç, bunların da yeni kiralanacak yurtlarla ve bazı devlet misafirhanelerinden istifade edilmek suretiyle ocak ayına kadar büyük ölçüde kapatılabileceğini düşündüklerini anlattı.

Arınç, şöyle devam etti:

"Kaldı ki sizler de öğrencilik yaptınız, belki o dönemlerde vardı, belki şimdi var, öğrenci geliyor, hem üniversiteye kaydını yaptırıyor hem de ondan sonra KYK'ya kaydını yaptırabiliyor. Biz, verdiği bilgileri 11 ayrı bakanlıkla on-line (çevrim içi) sistem içinde değerlendiriyoruz, ondan sonra sıraya göre kendisini kaydediyoruz. O kaydettiğimiz kişiler, çok güzel bir örnek olduğu için söylemeliyim, annesiyle babasıyla üniversiteye kaydını yaptırmaya geldiğinde çocuk, belki çok az bir kısmıdır ama dikkat çekicidir, annesini, babasını otobüsle memleketine uğurladıktan sonra tekrar yurda geliyor ve kaydını sildirebiliyor. Asıl amacı, başka yerlerde ev tutarak kalmaktır veya başka arkadaşlarıyla birlikte bunu bir ihtiyaç olarak karşılamaktır. Buna da saygı duymak gerekir. Yani kayıtlarını yaptıran herkesin KYK'ya kesinlikle, mutlaka girmek amacıyla yaptırdığını da düşünmemek lazım. Kaydını yaptırıyor, geçici kaydı asla da dönüştürülebiliyor ama bir ay sonra ayrıldığını görüyoruz, ev tutmuş da olabilir, bir başka sebeple oradan ayrılmış da olabilir. Dolayısıyla bugün 60 bin civarında görülen boşluğun kendi içinde regülasyona uğramak suretiyle tamamen sıfır noktasına gelebileceğini de görebileceğiz. Bugünkü kapasitelerin artırımı... Eğer özel sektör elindeki imkanlarla bina yapmış biz de onunla sözleşme yapmışsak, asgari 15 yıllığına kiralayabiliyoruz, içini donatıyoruz ve bugünkü yurtlarımız gibi fevkalade verimli bir şekilde öğrencilerimiz orada kalabiliyor."

Arınç, belediyelere de yurt yapma konusunda görevler verildiğini ancak bugün başlamaları durumunda, onların bu sene için faaliyete geçmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Bazı yerlerde, 3 kişilik odaların 4 kişiye çıkarılmak suretiyle kapasitelerin artırıldığını bildiren Arınç, ranzalı sisteme tekrar geçilmesinin düşünülmediğini belirtti.

Arınç, "Artık, karyola ve baza sistemine geçtikten sonra ranza sistemine, ben hukukta okurken, 13 ranzalı, yani 26 kişinin kaldığı bir odada üç yıl geçirmiştim ama artık öğrencilerimizin ranza sisteminden uzaklaştığını hepimiz biliyoruz. Sayın bakanımızın çalışmaları da elbette diğer bakanlıklar tarafından da desteklenecektir. Öğrencilerimizin, kredi ve yurtlara olan ihtiyacı, zannediyorum ki tamamen karşılanmış olacaktır 2015 yılı başına kadar" diye konuştu.

Arınç, bunların dışında ülke, bölge ve gündemdeki diğer konuların da toplantıda görüşüldüğünü bildirdi.

(Sürecek)

"Öğrencilerimizin, Yurt ve Kredi İhtiyacı 2015\'te Bitecek"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Öğrencilerimizin, Yurt ve Kredi İhtiyacı 2015'te Bitecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement