Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesiyle ilgili ayrıntıları açıkladı. Türkiye'nin asimilasyoncu hedef takip etmediğini, uyumlaştırıcı politika izlediğini belirten Kaynak, "Suça karışmış, teröre bulaşmış olan gibi birçok kriteri koymak lazım. Talepler oldukça valiliklerimize, valiliklerimiz de bunu bakanlığımıza iletecek. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilerek kabul edilecekler" dedi.
152 BİN SURİYELİ ÇOCUK TÜRKİYE'DE DÜNYAYA GELDİ
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, memleketi Kahramanmaraş'ta AK Parti İl Başkanlığı ve valilik önündeki parkta düzenlenen bayramlaşma törenlerine katıldı. Başbakan Yardımcısı Kaynak, beraberinde Vali Vahdettin Özkan, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla parkta uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlarla tokalaşarak bayramlarını kutladı. Kaynak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesiyle ilgili açıklamasının detaylarını anlattı. Türkiye'de 5.5 yıldır barınan sığınmacılara vatandaşlık verilmesiyle ilgili İçişleri Bakanlığı'nın çalışma yürüttüğünü belirten Veysi Kaynak, şöyle dedi:
"Neticede 5.5 yıl oldu bu insanlar buradalar. Belli kriterlerle başlayacak bu iş. İşte tahsil seviyesi, varlık seviyesi gibi yara aciliyet gibi belirli kriterlerle başlayacak. Ben şuna inanıyorum; Türkiye'nin dinamizmine dinamizm katacaktır. Ama bu mülteci, göçmen probleminden sorumlu bir Başbakan Yardımcısı olarak da benim işim olağanüstü artacaktır. Birçok idari, sosyal, hukuki başka meseleler olacaktır. Valilerimizle o konuları, belediye başkanlarıyla birlikte alt yapı sorunlarını planlamamız gerekecektir. Bizim istediğimiz şudur aslında; hiç kimse vatandaşı olduğu ülkenin vatandaşlığını bırakmaz, kendi ülkesinde vatandaşlık statüsü devam etsin ama bizde de çifte vatandaş olabilsin. Ayrıca bir dram var ortada. Yanlış aklımda kalmadıysa 152 bin Suriyeli çocuk Türkiye'de doğdu. 152 bin çocuk, Suriye'de her şey düzelirse, barış ve huzur gelirse, demokrasi gelirse Suriye'ye döndüklerinde Suriye topraklarda dışında doğdukları için de zaten vatandaş kabul edilebilecekler."
'ASİMİLASYON PEŞİNDE OLMAYACAĞIZ'
Kaynak, Türkiye'nin asimilasyon hedefinde ve peşinde olmayacağını uyumlaştırıcı politika izleyeceğini ifade ederek, "Bu vatandaşlık meselesini, inşallah biz süreci hep beraber iyi yönetirsek Türkiye'ye ilave bir dinamizm kazandıracaktır. Ama biz şuna inanıyoruz; bizim milletimiz 1860'larda başlayan Kafkas göç hareketinden sonra, Balkanlar'dan sonra, Afganları kabulünü yaptı, Bulgaristan'daki soydaşlarımızı yaptı. Bizim devletimiz ve milletimiz hiç bir zaman vatandaşlık yada ikamet izni verilen kitlelere, nüfusa yönelik asimilasyoncu bir politika takip etmedi. Ancak uyumlaştırıcı bir politika takip etti. Tekrar ediyorum; asimilasyon hedefinde, asimilasyon peşinde olmayacağız. Bizim milletimizde uyum konusunda tabi ki gayretli olacağız. Ama herkese tavsiyemiz o ki hem bizim yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza, hem de bizim kabul edeceğimiz insanlara çifte vatandaşlık daha tercih edilmesi lazım" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Suriyelilerin Hangi Koşullarda Vatandaş Olacağı Konusu Açıklık Buluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?