Bilgisayarlı Manken İle Yaşama Dönüş - Son Dakika
Güncel

Bilgisayarlı Manken İle Yaşama Dönüş

Bilgisayarlı Manken İle Yaşama Dönüş

112 Çalışanları bilgisayar destekli cansız manken üzerinde, kalp krizi geçirenleri yaşama döndürmenin yollarını öğreniyor.

10.05.2013 11:12  Güncelleme: 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum, Ardahan ve Bayburt'ta görevli acil tıp teknisyenleri (ATT), İl Sağlık Müdürlüğü 112 Komuta Merkezi'ne 4 yıl önce 50 bin dolara alınan bilgisayar destekli cansız manken üzerinde, kalp krizi geçirenleri ve nefessiz kalanları yaşama döndürmenin yollarını öğreniyor.

Eğitim çalışmalarını izleyen İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, cansız manken üzerinde kalp masajı yaptı. Soluk borusu açma, kalbi durmuş kişiyi canlandırma eğitimlerinin önemine değinen Vançelik, trafik kazaları, afetler veya meydana gelen olaylarda yaralananlara müdahale ederek onları hayata döndüren 112 Acil Sağlık ekiplerinin sürekli eğitimden geçirildiğini bildirdi. Eğitim koordinatörü olan Vançelik, ATT'lerin yaptıkları müdahalenin doğru mu, yanlış mı olduğuna bilgisayarın karar verdiğini anlattı. Serhat Vançelik, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

"Bilgisayar yardımı ile mankene kalp krizi geçirtiyoruz. Kriz sırasında yapılan masajının doğru noktaya uygulanıp, uygulanmadığını bilgisayar ekranında görüyoruz. Görevli kalbin üzerine değilde mideye doğru bastırdığında sistem uyarı veriyor. Bugün kadar 979 sağlık çalışan bu yöntemle eğitildi. Bu tür bir eğitimden geçen sağlık çalışanları ambulansta yaptıkları müdahaleyle bir bebeği yeniden yaşama döndürdü. Acil olaylarda hastayı bir iki dakikayla kaybedebiliyoruz. Hayatla ölüm arasındaki çizgi bu arkadaşların elinde. Onun için bu tür eğitimleri önemsiyoruz." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bilgisayarlı Manken İle Yaşama Dönüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement