"Bilim Savaşları Henüz Bitmedi" - Son Dakika
Güncel

"Bilim Savaşları Henüz Bitmedi"

"Bilim Savaşları Henüz Bitmedi"

Özyeğin Üniversitesi dünyaca ünlü fizikçi Alan David Sokal'ı ağırladı.

19.11.2011 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özyeğin Üniversitesi, akademik dünyada 'bilim savaşları' tartışmasını başlatan, ünlü matematik ve fizik profesörü Alan David Sokal'ı ağırladı. Düzenlenen seminerde bilimsel yöntem ve ilerleme konularına odaklanan Sokal, postmodernizmin yarattığı düşünce bulanıklığının bilimsel bakış açılarına yaptığı etkiyi değerlendirdi.

Türkiye'nin öncü üniversitelerinden Özyeğin Üniversitesi, özellikle 1996'daki "Sokal Vakası" olarak adlandırılan olayla akademik çevrelerde ünlü bir isim haline gelen ve 'bilim savaşları' tartışmasını başlatarak dünyaca tanınan matematik ve fizik profesörü Alan David Sokal'ı ağırladı. Halen University College London'da Matematik Profesörü, New York Üniversitesi'nde Fizik Profesörü olarak görev yapan Sokal, 18 Kasım Cuma günü Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü'nde "Bilim nedir ve ona neden gereksinim duyarız?" başlıklı bir seminer verdi. Seminerde bilimsel ilerleme ve gerçeklik konularına odaklanan Sokal, bilimsel düşüncenin temellerini ve bilimsel yöntemleri değerlendirerek ilginç saptamalar yaptı ve hayatın her alanında bilimsel yöntemi kullanmanın gerekliliğine değindi.

Bilim savaşlarıyla bilimsel düşüncenin seyrini değiştirdi

Araştırmaları istatistiksel mekanik, kuantum alan teorisi, matematiksel fizik ve sayısal fizik alanlarında yoğunlaşan Profesör Alan Sokal, özellikle 1996'daki "Sokal Vakası" olarak adlandırılan olayla akademik çevrelerde dünyaca tanınan bir isim haline geldi. "Sokal Vakası", Alan Sokal'ın postmodern kültürel araştırmalar alanında prestijli bir yayın olan Social Text dergisine hileli bir makale göndermesiyle ve derginin bu makaleyi yayımlamasıyla başladı. Makale, postmodern jargona ve düşüncelere çokça yer vermesine ve önde gelen postmodern düşünürlere gönderme yapmasına rağmen, aslında tamamen anlamsız ve bilimsel bakımdan uydurma bir içeriğe sahip bulunuyordu. Makalenin yayımlanmasından sonra, Sokal hakkında çeşitli postmodern dergilerde övgüler yer aldı. Sokal kısa bir süre sonra Lingua Franca dergisinde makalenin gerçek içeriğini ortaya koydu ve böylece "Bilim Savaşları" olarak da adlandırılan bir tartışmayı başlattı. Sosyal ve insani bilimler alanlarında da geniş bir yankı uyandıran bu tartışma Sokal gibi, bilimsel düşünceyi sahte türevlerinden ayırmaya çalışan bilim insanlarının yolunu açmıştır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Bilim Savaşları Henüz Bitmedi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement