Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'deki tohumculuğa ilişkin, "Son dönemde Türk tohumculuğu artık dünyada konuşulur rağbet gören bir sektör ülke haline geldi" dedi.
İsviçre Büyükelçiliği'nin ve Syngenta'nın birlikte düzenlediği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve tarım sektöründe görev yapan sivil toplum örgütlerinin üst düzey temsilcilerinin katıldığı "Bir Gezegen Altı Taahhüt" konulu toplantıya Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Gençer de katıldı. İsviçre Büyükelçiliği Rezidansı'nda gerçekleşen toplantıda Türkiye'de ki tohumculuk sektörünü değerlendiren Gencer, "Bugüne geldiğimizde Türkiye tohumculuk sektöründe, son 10 yıl içerisinde önemli gelişmeler oldu. Tohumculuk sektörü kendi kabuğunu kırdı. Özellikle ihracatımızda dışa satış gerçekleşti. Bugün artık 70'den fazla ülkeye 130 milyon dolar civarında ihracat yapıyoruz. Son yıllardaki gelişmelerde sektörümüzün dinamik yapısı, sektörün dinamik yapısıyla birlikte Ar-Ge'ye daha çok önem verilmesi, odamızın tohumculukla ilgili oluşturduğu politikalar ve özellikle destek politikaları 2006 yılında çıkan tohumculuk kanunu gerçekten sektörün örgütlenmesi adına. Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı olarak konuşuyorum. Bu örgütlenme 2006 yılında çıkan kanunla gerçekleşti. Bu tip politikalar son yıllarda hızlı bir şekilde büyümesini, gelişmesini, dışa alımını biz artık kendi ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra yurt dışına ihraç eden konumuna geldik. Hem stratejik konumumuz itibariyle hem ülkemizdeki toprak zenginliği itibariyle hem de tohumcularımızın daha fazla Ar-Ge kaynakları yapmış oldukları ıslah çalışmaları ile son dönemde Türk tohumculuğu artık dünyada konuşulur rağbet gören bir sektör ülke haline geldi" şeklinde konuştu.
Sygenta Kurumsal İlişkiler Direktörü Ayhan Kullep ise, "Bir Gezegen Altı Taahhüt" konulu toplantı hakkında, "Bu programın esası önümüzdeki dönemlerde dünyada yaşanacak olan kıtlık ve hatta gıda emniyeti ile ilgili olabilecek sıkıntıları gündeme taşımak. Burada birlikte acaba bu planı nasıl Türkiye'de uygulamaya sokabiliriz ve bu uygulamanın sonucunda da ne tür neticeler alabiliriz. Görünen şu ki hala dünyada 870 milyon insan ki bu aşağı yukarı facebook kullanıcılarına eşit bir sayı. Dünyada yatağa aç giriyor. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde nüfusun 2 milyar daha artacağını düşünürsek herhalde problemimizin oldukça önemli olduğu ortaya konulabilir" ifadelerini kullandı. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Bir Gezegen Altı Taahhüt Toplantısı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?