Böbrek Hastası Çocuklara Dikkat - Son Dakika
Güncel

Böbrek Hastası Çocuklara Dikkat

Böbrek Hastası Çocuklara Dikkat

Çocuk Nefroloji Derneği ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı tarafından düzenlenen 'Çocuk Nefroloji Olgu Panayırı 2' sempozyumu, Erciyes Üniversitesi'nde başladı.

01.03.2013 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk Nefroloji Derneği ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı tarafından düzenlenen 'Çocuk Nefroloji Olgu Panayırı 2' sempozyumu, Erciyes Üniversitesi'nde başladı. Çocuk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu, Türkiye'de böbrek hastası çocuk sayısının azımsanmayacak düzeyde olduğunu belirterek, "Aileler bu konuda çok dikkatli olmalılar" dedi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda 2 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Prof. Dr. Düşünsel, "İlki 2011 yılında yapılan olgu panayırı sempozyumu, çocuk böbrek hastalıklarının tanı ve tedavilerinin olgu temelli tartışıldığı çok faydalı bir sempozyum. Sempozyum boyunca çocuk nefroloji pratiğinde sık karşılaşılan hastalıklar yanında, tanı zorluğu olan nadir hastalar da olgular tartışılacak" dedi.

Çocuk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu ise konuşmasında dernek olarak gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk ve eğitim çalışmalarından bahsetti. Türkiye'de böbrek hastası çocuk sayısının azımsanmayacak düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Söylemezoğlu, "Aileler bu konuda çok dikkatli olmalılar. Çocuğun uzun süren ateş ve altına sık idrar kaçırma durumunda aileler, mutlaka bir doktora başvurmalılar. Çünkü böbrek hastalıklarının büyük çoğunluğu idrar yolu enfeksiyonlarından ya da doğuştan ortaya çıkmakta. Erken teşhis edilmeyen böbrek hastalıkları ciddi rahatsızlığa, hatta böbrek nakline kadar gitmekte" diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Muhammet Güven ise konuşmasında olgu panayırı sempozyumunun başarı ile geçmesi temennisinde bulundu.

'ÜNİVERSİTE GELİŞMEDEN ÜLKE GELİŞMEZ'

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, ülke olarak çağın gerisinde kalmamamız için daha çok çalışmanın gerektiğini kaydetti. Rektör Keleştemur, "Dünyada hiçbir ülke yoktur ki üniversitesi gelişmiş kendisi geri kalmış ya da ülkesi gelişmiş, üniversitesi geri kalmış. Üniversitesi gelişmeden ülke gelişmez. Temel felsefe budur. Üniversiteleri geliştireceksiniz, eğitimi de iyi vereceksiniz. Bilimsel araştırmalara gereken önemi göstereceksiniz" dedi.

Erciyes Üniversitesi'nde yapılan bilimsel araştırma çalışmalarına ve bu çalışmaların yapıldığı bilimsel araştırma merkezlerine de değinen Rektör Keleştemur, "Üniversitemiz bünyesinde çeşitli bilimsel araştırma merkezleri kurarak, üniversitemizi bir araştırma üniversitesi haline getirmeyi planlıyoruz. Bu araştırma merkezlerinde farklı branşların birlikte çalışmalarını, birlikte proje üretmelerini de sağlıyoruz. GenKök, Nanoteknoloji Merkezi, Nano Biyoteknoloji Merkezi, İlaç Geliştirme Merkezi bunlardan bazıları. Hayırseverlerimizin de desteği ile bu tür araştırma merkezlerini kurmaya ve burada bilim adamlarımızın proje üretmesine büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

ERÜ ÇOCUK NEFROLOJİ BİLİM DALI 'AKREDİTE' OLDU

Sempozyumun açılışında ayrıca Çocuk Nefroloji Derneği tarafından akredite edilen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı'na akredite belgesi verildi.

Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel'e akreditasyon belgesini Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur takdim etti. Çocuk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu, 2010 yılında akredite çalışmalarına başlayan derneklerinin, ilk olarak 2011 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı'nı akredite ettiğini söyledi. Prof. Dr. Söylemezoğlu, "Bu akreditasyonu nefroloji alanında eğitimin en üst seviyede yapıldığı göstermek için veriyoruz. Türk Tabipleri Birliği ve Derneğimizden ortak komisyonun yürüttüğü akreditasyon denetleme çalışmaları 3 gün sürüyor. Denetleme sürecinde gerekli şartları sağlayan bilim dalını eğitim yönünden akredite ediyoruz. Türkiye nefroloji alanında faaliyet gösteren 33 bilim dalı var. Bunların 5'i akreditasyon için bize başvurdu. Biz bu başvurulardan 2'sine akredite belgesi verdik. Akreditasyon belgesini alan Nefroloji Bilim Dalı'nın, nefroloji alanında eğitimin en süt seviyede yapıldığı referans merkez olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

İki gün sürece sempozyuma, Türkiye'nin değişik üniversitelerinden 150 kadar bilim adamı katılırken, sempozyumda 35 sözel ve 40 poster sunumu yapılıyor. - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Böbrek Hastası Çocuklara Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement