Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, "Bakanlık, bölgesel rekabet edebilirlik programı kapsamında, toplam bütçe büyüklüğü 600 milyon avro civarında, 37 ildeki 63 proje üzerinde çalışıyor, temel hedef projeleri 2017'ye kadar tamamlamak" dedi.
Karaca, Ramada Plaza Otel'de, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı evsahipliğinde düzenlenen "Bölgesel Rekabete Avrupa Birliği ve Türkiye Desteği" toplantısında, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin önemli bir boyutunu mali işbirliği çalışmalarının oluşturduğunu söyledi.
Mali işbirliği sürecinin AB tarafından 2007'de gerçekleştirilen değişimle 'Katılım Öncesi Yardım Aracı' (IPA) adı altında başlatıldığını belirten Karaca, "IPA'nın bölgesel kalkınma bileşeni altında yer alan programlardan birisi de bakanlığımızca 2007'de hazırlanan ve halen yürütülen bölgesel rekabet edebilirlik operasyonel programıdır. Programın 2007-2013 dönemi yaklaşık bütçesi 565 milyon avrodur. Bu kaynağın yüzde 85'lik dilimi olan yaklaşık 480 milyon avroluk kısmı AB tarafından, yüzde 15'lik bölümü olan yaklaşık 85 milyon avroluk dilimi ise bakanlığımız bütçesinden karşılanmaktadır" diye konuştu.
Bakanlığın, bölgesel rekabet edebilirlik programı kapsamında, toplam bütçe büyüklüğü 600 milyon avro civarında, 37 ildeki 63 proje üzerinde çalıştığını anlatan Karaca, temel hedefin projeleri 2017'ye kadar tamamlamak olduğunu ifade etti.
Türkiye'ye sağlanan mali desteğin hedeflerine ulaşmasına ve programın genel başarısına katkı sağlamak olan teknik yardım projesinin, 4 temel hedefe hizmet ettiğini dile getiren Karaca, şöyle konuştu:
"Projenin ilk hedefi; program otoritesi daire başkanlığı personelinin Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programını (BROP) yönetme, uygulama, izleme ve kontrol etme kapasitesini iyileştirmek, ikinci hedefi; ulusal ve yerel paydaşların, özellikle projelerimizin nihai faydalanıcılarının proje geliştirme ve yönetim kapasitelerine destek vermek, üçüncü hedefi; BROP kapsamında sağlanan fonların hazmedilme kapasitesini arttırmak amacıyla programlama faaliyetlerine destek vermek, dördüncü hedef ise geçiş dönemi sonrasında, program otoritesi bünyesindeki finans ve ihale bölümünün faal hale gelmesine destek vermek."
- 43 ilde istihdam olanakları yaratıldı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve AB eş finansmanıyla yürütülen program kapsamında Türkiye'de gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi verilen toplantıda, BROP'un, son 5 yıl içinde Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de bölge ekonomisine doğrudan etki edecek ve bölge ekonomisini hem ulusal hem de uluslararası pazarlara taşıyacak 60'ın üzerinde projeye finansman desteği sağlandığı bildirildi.
Program ile yerel yönetimler, kalkınma ajansları, ticaret ve sanayi odaları ve üniversiteler gibi bölgesel kalkınmada etkin role sahip birçok kurum tarafından yürütülen projelerle, programın hedef bölgesinde yer alan 43 ilde istihdam olanakları yaratıldığı belirtildi. Projeler kapsamında imalat ve turizm sektöründe faaliyet gösteren yüzlerce KOBİ'ye teknik altyapı, pazarlama, işletme, lojistik ve depolama gibi alanlarda destek verildiği de ifade edildi.
Toplantıya, desteklenen projelerin temsilcileri, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpari de katıldı.
Son Dakika › Güncel › 'Bölgesel Rekabete Avrupa Birliği ve Türkiye Desteği' toplantısı - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?