Bolu - Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın: - Son Dakika
Güncel

Bolu - Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın:

Bolu - Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın:

Türkçe, 35 Ülkede Konuşuluyor

19.07.2010 15:09

TÜRKÇE, 35 ÜLKEDE KONUŞULUYOR

TÜRK Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, son yaptıkları araştırmaya göre Türkçe'nin 35 ülkede konuşulduğunu, bunun Türkçe'nin evrensel bir dil olduğunu kanıtladığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Kalkındırma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba toplulukları öğretim üyeleri ve eğitim yöneticilerine yönelik düzenlenen "Eğitimdeki Gelişmeler ve Kültürel Paylaşım Semineri", Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kongre Merkezi'nde başladı. 20 ülkeden 80 akademisyenin katıldığı seminerin açılış programına Bolu Vali Vekili Cemal Polat, Bolu Belediye Başkanı Ak Partili Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü Hasan Kaplan ve akademisyenler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından Bolu Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibinin yaptığı gösteri büyük alkış aldı. Yabancı katılımcılar, halk oyunları ekibinin gösterisini cep telefonlarıyla çektiler. Akademisyenlere "Geçmişten Geleceğe Türkçe" konulu ilk dersi Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın verdi.

Türkçe'nin yeryüzündeki diller içerisinde en fazla konuşulan 5'inci dil olduğunu açıklayan Prof. Dr. Akalın, "Türkçe bugün sınır aşan dildir. Yeryüzündeki çok az dil Türkçe gibi sınır aşan dil konumundadır. Türkçe'nin sınırları Türkiye'nin sınırlarının da ötesindedir. Balkanlara, Kafkaslara, Orta Doğu'ya, Avrupa'ya, Orta Asya'nın içlerine ve Sibirya'ya kadar çok geniş bir alanda Türkçe'nin kolları yazı dili olarak kullanılıyor. Türkçe yeryüzündeki diller içerisinde konuşuluşu bakımından en fazla konuşulan 5'inci dil konumundadır. Türkçe bugün 220 milyona ulaşan konuşucuya sahip. Özellikle son yıllarda kitle iletişim araçları, radyolar, televizyonların uydudan, sanal ortamdan yayın yapmaları sayesinde Türkçe'nin sesi dünyanın her bir köşesine ulaşıyor. Son yaptığımız araştırmaya göre Türkçe dünyada 35 ülkede konuşuluyor. Bu Türkçe için çok önemli. Türkçe'nin evrensel bir dil olduğunu kanıtlayan önemli bir veri" dedi.

Akademisyenlerin Türkçe'yi daha iyi öğrenebilmeleri için seminer düzenlediklerini belirten Hasan Kaplan ise, "Dış ülkelerdeki üniversitelerde Türk dili bölümleri var. Akademisyenlerimiz Türkçe öğretiyorlar. Bizde Türkçe'yi daha iyi öğretebilmeleri için, alanlarında daha başarılı olabilmeleri için, motivasyon ve yeni bir vizyonla işlerine daha iyi sarılmaları için kendilerine moral vermek istedik. Burada kendi alanlarında derinlik kazanacaklar. Hem de Türkiye'deki Türkologlarla ilişkilerini kuvvetlendirecekler" diye konuştu.

Bakü Slavyan Üniversitesi Filoloji İlimleri Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Şakar Orucova ise, Türk dilinin gelişmesinin, daha uygun ortamda anlaşılmasında bu projenin çok büyük katkısı olduğunu söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bolu - Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın: - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement