Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın siyasetin merkezi olduğunu belirterek, "Onun için finans merkezi İstanbul diyorsak, finansın en önemli kontrol mekanizmaları olan kamu bankalarını da İstanbul'a çekmemiz gerekir. Buna Merkez Bankası da dahildir" dedi.
Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda İstanbul'un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olması yolunda, en önemli kurumlardan biri olacak Borsa İstanbul AŞ'nin faaliyete başlaması dolayısıyla İstinye'deki merkezinde gong töreni düzenlendi.
Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, güçlü bir finansal sistemin önemli bir ayağının, güçlü bir sermaye piyasasının varlığıyla paralel olduğunu, özellikle geçen yıldan itibaren, güçlü bir sermaye piyasası altyapısı oluşturma yolunda önemli adımlar attıklarını söyledi.
Ankara'nın finans merkezi olamayacağı üzerinde ısrarla durduklarını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ankara siyasetin merkezidir, onun için de finans merkezi İstanbul diyorsak, o zaman finansın en önemli kontrol mekanizmaları olan kamu bankalarını da İstanbul'a çekmemiz gerekir. Buna Merkez Bankası da dahildir. Ama baktık ki ülkemizin anamuhalefeti, yavru muhalefeti hepsi başladı şunu söylemeye; 'Yeniden Türkiye'nin başkentini İstanbul'a taşımak istiyor'. Benim ve partimizin böyle bir derdi yok. Bugün ABD'nin siyasi merkezi Washington'dur, finans merkezi New York'tur. Türkiye'nin de tarihi geçmişi itibarıyla finans merkezi zaten İstanbul'dur. Aynı zamanda siyasi merkezlik de yapmıştır. Türkiye'nin şu anda siyasi merkezi var. Fiziki ve coğrafi şartlar itibarıyla bu Ankara'dır. Ticari hareketliliği, bir finans merkezi olmaya layık olduğu için İstanbul'u değerlendirmenin faydalı olduğuna inandık, bu adımı da attık."
Erdoğan, İstanbul'un Anadolu yakasında çalışmaların devam ettiğini, fiziki mekanlar hazırlandığında ciddi bir hareketlilik yaşanacağını, İstanbul'un çok daha farklı bir sıçramanın içinde olacağını vurguladı.
-"2013 ve 2014 çok daha farklı olacak"-
Başbakan Erdoğan, geçen yıl sonu itibarıyla yeni Türkiye Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "Bu kanun ile sermaye piyasalarının daha güvenilir, şeffaf ve etkin bir şekilde işlemesi, hukuki temellerinin oluşması, ufkumuzun nerelere vardığını, nelerin olması gerektiğini, adil bir yaklaşım tarzıyla ortaya koyması bakımından önem arz ediyor" dedi.
Erdoğan, geçen yılın, borsa açısından da önemli başarıların yaşandığı bir yıl olduğunu dile getirerek, 2013 ve 2014'ün çok daha farklı olacağını ifade etti.
Genel olarak dünyada borsaların özellikle Avrupa borsalarının, borç krizinin etkisiyle ciddi olarak gerilerken, Türkiye borsasının tam tersine rekor üstüne rekor kırdığını anlatan Erdoğan, geçen yıl içerisinde İMKB 100 endeksinin, bir önceki yıla göre yüzde 53'lük artış gösterdiğini ve bu performansla borsanın Dünya Borsalar Birliği'ne üye borsalar arasında birinci sırada yer aldığını aktardı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yani, 2012 yılında borsamız, dünya yatırım yapılabilir borsalar liginde şampiyon oldu. Bu performansın somut manası şudur; Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin piyasa değeri, 201 milyar dolardan 309 milyar dolara yükseldi.
Bu şunu gösteriyor; kriz sürecinde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm gelişmiş ülke ekonomileri, tarihlerinde görülmemiş bir fakirleşmeyi yaşarken bizler ülke olarak zenginleştik. Şirketlerimiz değer kazandı. Tabii şirketlerimizin değer kazanması daha fazla istihdam demek. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 milyonluk bir istihdam artışına şahit olduk ki bunda sermaye piyasalarımızın gösterdiği bu başarının katkısını da unutmamamız gerekiyor."
-"Önemli sayıda halka arz gerçekleşti"-
Borsayı bir başka başarısıyla da tebrik etmek istediğini ifade eden Erdoğan, borsanın 2012 yıl sonu itibarıyla Dünya Borsalar Federasyonu'na üye gelişmekte olan ülke borsaları arasında 8. sırada, pay piyasasındaki hacmin devir hızı açısından ise üye tüm borsalar arasında 4. sırada yer aldığını belirtti.
Dünyada halka arzlarda ciddi gerilemeler yaşanırken, Türkiye'de önemli sayıda halka arzın gerçekleştiğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz dönemde bölge borsaları ile borsamız arasında teknolojik altyapıya, ortak ürün gelişimine ve ortak eğitim programlarına yönelik mutabakat zabıtları imzalandı. Şu anda borsamız, Bakü, Kırgız ve Saraybosna borsalarına ortak. Başta Balkanlar olmak üzere bölge borsalarıyla hem doğrudan ortaklık yoluyla hem müşterek somut projeler yoluyla kurulacak ilişkiler, hiç şüphesiz İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projemize önemli katkı sunacaktır."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ileri teknolojiyle donatacakları Borsa İstanbul'un, 1,5-2 yıl içinde dünyada örnek bir borsa olarak hizmet vereceğini belirterek, bunun da proje çalışmalarının hazır duruma geldiğini, inşaat çalışmalarına süratle başlanacağını anlattı.
(Sürecek) - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Borsa İstanbul'da İlk Gong Çaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?