Bosna'nın kardeş belediyeleri dostluk köprüleri kuruyor - Son Dakika
Güncel

Bosna'nın kardeş belediyeleri dostluk köprüleri kuruyor

Bosna\'nın kardeş belediyeleri dostluk köprüleri kuruyor

Türkiye, dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin güçlü olduğu Bosna'ya, TİKA eliyle verdiği doğrudan desteğin yanı sıra, belediyeler aracılığıyla yaptığı yatırımlarla dostulk köprüleri kuruyor.

04.12.2013 13:43

Türkiye, dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin güçlü olduğu Bosna'ya, TİKA eliyle verdiği doğrudan desteğin yanı sıra, belediyeler aracılığıyla yaptığı yatırımlarla dostulk köprüleri kuruyor.

TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak Bosna Hersek'te son 3-4 yılda, gelir getirici proje desteklerinin yanı sıra 50'ye yakın inşaat ve tadilat yaptıklarını belirtti.

Bosanski Şamats'ta "Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu evi, Mostar'daki Karagözbey Medresesi ile Vişegrad'daki tarihi Sokulu Mehmet Paşa Köprüsü'nün restorasyonlarının da aralarında bulunduğu işler için 15 milyon avro tutarında yatırım yaptıklarını ifade eden Oruç, bunların yanı sıra Bosna Hersek'e katkı sağlamak isteyen Türkiye'deki belediyelere de müşavirlik ve kontrolörlük hizmeti verdiklerini anlattı.

Dr. Oruç, Türkiye'deki yerel yönetimlerin tarihi ve kültürel bağlar nedeniyle Bosna'ya büyük ilgisi olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bosna Hersek'teki bazı belediyeler ile bizim belediyelerimiz arasında 'Kardeş Belediye' protokolleri var. Belediyelerimiz, Bosna'da eser bırakmak istiyorlar. Biz de onlara projelerin hazırlanmasından, ihale, kontrol, açılış aşamalarına kadar hizmet veriyoruz. Belediyelerimizin, Bosna'daki birçok projesinin müşavirlik ve kontrolörlük işini biz yaptık. Belediyelerimizin, TİKA aracılığıyla Bosna'da gerçekleştirdiği destek projelerinin tutarı 2 milyon avroyu buldu.

Ankara Keçiören Belediyesi ile Gaziantep Şahinbey Belediyesi Gorajde'de İslam Kültür Merkezi, Bursa Büyükşehir Belediyesi Saraybosna'da cami, Konya Meram Belediyesi Haciçi'de sağlık ocağı ve oyun parkı, Sivas Belediyesi Gradacaç'ta kültür merkezi inşa ettirirken, Konya Selçuklu Belediyesi de tarihi Saraybosna Mevlevihanesi'nin restorasyonunu yaptırdı. Bu örnekler dışında belediyelerimizin destek verdiği başka projeler ve yardımlar mevcut."

Öte yandan, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan Saraybona'daki Kovaçi Şehitliği Elektronik Bilgi Sistemi, Kocaeli Belediyesi'nce yapılan Yablanitsa'daki Türk-Bosnak Kardeşlik Camisi, Ümraniye Belediyesinin Foynitsa'daki kültür merkezi ile Güngören Belediyesi'nin Gorajde'de inşa ettirdiği park, Türkiye'deki belediyelerin, TİKA üzerinden gerçekleştirdiği projelerin dışında, direkt yaptıkları ya da katkı sağladıkları işler arasında yer alıyor.

Türkiye'den belediyeler, ayrıca Bosna'da çeşitli meslek edindirme kurslarına ve şenliklere de katkı veriyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna'nın kardeş belediyeleri dostluk köprüleri kuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement