Bozdağ - "Kral Kızı"Nın Unesco'nun Geçici Listesine Alınması - Son Dakika
Güncel

Bozdağ - "Kral Kızı"Nın Unesco'nun Geçici Listesine Alınması

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde, Unesco dünya kültür mirası geçici listisine giren tarihi Roma hamamının orijinalliğini bozmadan ortaya çıkarmaya, Türkiye ve dünya kültür mirasına katacaklarını söyledi.

06.06.2018 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde, Unesco dünya kültür mirası geçici listisine giren tarihi Roma hamamının orijinalliğini bozmadan ortaya çıkarmaya, Türkiye ve dünya kültür mirasına katacaklarını söyledi.

Sarıkaya ilçesinde Roma hamamı önünde bir televizyon programına katılan Bozdağ, program sonrası gazetecilere açıklamada bulundu.

Roma hamamının halk arasında kral kızı hamamı diye de bilindiğini anlatan Bozdağ, "Burasının 2 bin yıllık bir geçmişi var. 2 bin yıldır buranın sıcak suyu kesintisiz akıyor. Türkiye'de ve dünyanın pek çok yerinde Roma hamamları var ama kesintisiz 2 bin yıldır suyu akan Roma hamamı bir burası, bir de İngiltere'de. Burada 2 bin yıldır yapıldığı gibi kesintisiz sıcak suyu aktığını buradaki araştırmacılar tespit etti ve halen su akıyor. Havuzu orijinal, yapıldığı gibi duruyor. Çünkü buralar yeni kazılarla gün yüzüne çıkarıldı ve hamam bütün boyutlarıyla ortaya çıkıyor. Şimdi buraya hükümet olarak ciddi kaynak aktarıyoruz. İnşallah her yıl kademe kademe bu hamamı bütün ihtişamıyla ortaya çıkaracağız ve insanlar istifade edecek" dedi.

Hamamın hikayesini anlatan Bozdağ şu bilgileri verdi:

" Kayseri'de Roma krallarından birisi var onun kızı çok ağır bir hastalığa yakalanıyor ve buradaki sıcak su ile tedavi oluyor. O nedenle buranın ismi Kral Kızı Hamamı olarak da biliniyor ve ondan sonra burası yapılıyor o günden bu güne faaliyetine devam etmiş. Sonra kaybolmuş, yeniden ortaya çıkarıldı, değişik hastalara da burası deva olan bir yer."

Bozdağ, Roma hamamının Unesco dünya kültür mirası geçici lisesine alındığını anımsatarak, "Bundan sonraki süreçte Kültür Bakanlığıyla beraber orijinalliğini bozmadan ortaya çıkarmaya, Türkiye'nin ve dünya kültür mirasına katmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

İnsanları Sarıkaya ilçesinde bulunan termal sulardan yararlanmaya davet eden Bozdağ sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin çok eski bilinen 2 bin yıldan beri de var olan bir sıcak su,termal su var. Pek çok hastalığa deva olur. Bunu bilen özel insanlar onların hepsi her yıl buraya gelirler ama Türkiye'nin her tarafında bu özellikle bilinmiyor. O nedenle bizi duyanlar varsa onlara Sarıkayayı bir ziyaret etmelerini uğramalarını, buradaki 2 bin yıldır devam eden bu sudan istifade etmelerinde fayda vardır. Burası henüz faaliyet geçmedi ama burası termal merkezi olduğu için buranın aldığı kaynaktan şuanda termal yerler oteller var, vatandaş, gelen ziyaretçiler onlardan istifade ediyorlar."

Bozdağ - "Kral Kızı"Nın Unesco\'nun Geçici Listesine Alınması
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bozdağ - 'Kral Kızı'Nın Unesco'nun Geçici Listesine Alınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement