Bulgaristan'da Müslümanlara Ait Vakıf Mallarının İadesi - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Müslümanlara Ait Vakıf Mallarının İadesi

Bulgaristan\'da Müslümanlara Ait Vakıf Mallarının İadesi

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Gökçe: “Filibe’deki olayların ikili ilişkilerimize gölge düşürmesine izin veremeyiz” Hak ve Özgürlükler Hareketi, Filibe’deki Cuma Camisi’ne yapılan ırkçı sadırıyı kınadı.

15.02.2014 14:49

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Bulgaristan'ın Filibe şehrinde Müslümanlara ait vakıf mallarının iadesiyle ilgili dün görülen dava sırasında düzenlenen gösteriye ilişkin, "Filibe'deki olayların ikili ilişkilerimize gölge düşürmesine izin veremeyiz" dedi.

Bulgaristan Ulusal Radyosu'na konuşan Büyükelçi Gökçe, Türkiye'nin olayları üzüntüyle takip ettiğini, Bulgar makamlarının müdahalesi sonucu sorunun büyümesinin önlendiğini belirtti.

Filibe'deki dünkü olayların "derin kaygı, üzüntü ve endişe uyandırdığını" ifade eden Gökçe, "Çünkü orada çok sayıda Türk vatandaşı da vardı. Olaylar kontrol altına alınmasaydı, endişe verici şeyler de olabilirdi. İkili ilişkilerimizin boyutları, sadece bu konularla sınırlandırılacak boyutta değil. Olayların ikili ilişkilerimize gölge düşürmesine izin veremeyiz" diye konuştu.

Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden tepki

Hükümet ortağı olan, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) de ırkçı futbol taraftarlarının Filibe şehir merkezini savaş alanına çeviren eylemini kınadı.

HÖH basın merkezinden yapılan açıklamada, saldırganların Filibe merkezinde bulunan Cuma Camisi'nin taşlanması ve camlarının kırılmasına sert tepki gösterdi. "Eylemlerin önceden planlanmamış, kendiliğinden gelişen bir şekilde" olmadığı ifade edilen açıklamada, eylemlerin Karlovo ve Filibe belediye başkanlarının işbirliğiyle gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, "Bulgaristan'da toplumsal barış, siyasi desteğe ihtiyaç duyuyor. Etnik ve dini barışa karşı yapılan eylemlerin, yapay değil gerçek bir özenle ele alınmasına ihtiyaç var. Arkasında karanlık güçlerin durduğu bu eylemin amacı, etnik bunalım yaratarak hükümeti devirmekti" ifadelerine yer verildi.

HÖH, eylemcileri kışkırtanların kimliklerinin belirlenmesi ve cezalandırılması için gerekli soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılmasını istedi.

Bulgaristan Başmüftülüğü'nün, vakıf mallarının iadesi için ülkenin çeşitli şehirlerinde başlattığı hukuk mücadelesi çerçevesinde Filibe'nin Karlovo ilçesinde bulunan Kurşun Camisi davasının dünkü duruşması öncesinde çeşitli milliyetçi gruplar, mahkeme binası önünde eylem yapmıştı. Bulgaristan Futbol Taraftarları Birliği üyeleri ve bazı milliyetçi örgütlerin şiddet içeren gösterisinde 120 kişi gözaltına alınmış, bir polis ve bazı göstericiler yaralanmıştı.

Mahkeme binasının önünden Filibe'nin merkezindeki Cuma Camisi olarak da bilinen Murad Hüdavendigar Camisi'ne yürüyen göstericiler, camiye taş, sis ve ses bombalarıyla saldırmıştı. Şiddet olayları Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü ve İçişleri Bakanlığı tarafından kınanmıştı. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Müslümanlara Ait Vakıf Mallarının İadesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement