Bulgaristan parlamentosu, "yatırım karşılığı ikamet ve vatandaşlık" verilmesini öngören Yabancılar Kanunu konusunda Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in veto kararını aşamadı.
Bulgaristan parlamentosu geçen ay yapılan oylamada Yabancılar Kanunu'nu geçirmiş, kanun Cumhurbaşkanı Plevneliev'e gönderilmişti. Plevneliev, kanunu 7 Ekim'de veto etmişti.
240 sandalyeli Bulgar meclisinde cumhurbaşkanının vetosunu aşmak için 121 milletvekillinin oyu gerekiyor. İktidar ortakları Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden (HÖH) toplam 114 milletvekili Plevneliev'in itirazlarına karşı oy kullandı. Muhalefet Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) ve milliyetçi ATAKA (Atak) partisinden 91 milletvekili ise Plevneliev'in vetosunu destekledi.
Veto edilen kanun, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelen yabancıların 5 yıllığına çekmeme kaydıyla Bulgaristan'a 1 milyon leva (yaklaşık 500 bin avro) yatırmaları durumunda ülkede sürekli ikamet hakkı kazanmalarını öngörüyordu. Yatırımın bir sonraki yıl 2 milyon levaya yükseltilmesi durumunda kolaylaştırılmış prosedürle Bulgaristan vatandaşlığı verilmesi planlanıyordu.
Kanunun Bulgaristan vatandaşlığının değerini erozyona uğrattığını savunan Plevneliev, sadece finansal argümanların öne sürülmesine karşı çıkıp ilgili maddeleri veto etmişti. Cumhurbaşkanı Plevneliev, benzer bir uygulamanın 2013 yılının başına dek yürürlükte olduğunu ancak istihbarat servislerinin kimi yabancıların uygulamayı kötü amaçla kullandıklarını tespit ettiğini hatırlatmıştı.
Parlamento tüzüğüne göre, Plevneliev'in kanunda veto ettiği maddeler yürürlüğe giremeyecek. Konu ile ilgili başka bir tasarı ise en az 6 ay sonra parlamentoya getirilebilecek. - Sofya
Son Dakika › Güncel › Bulgaristan'da 'Yatırım Karşılığı Vatandaşlık' Kararı Cumhurbaşkanı'na Takıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?