Burundi'de 13 Mayıs'ta darbe girişiminde bulunmak suçlamasıyla tutuklanan 28 şüphelinin davası başladı.
Adli yetkililer, 13 Mayıs'taki darbeyi düzenlemekle suçlanan ve aralarında eski Savunma Bakanı General Cyrille Ndayirukiye'nin de bulunduğu 28 şüphelinin davasının Gitega kentinde başladığını açıkladı.
Savcı Adolphe Manirakiza, şüpheliler hakkında "darbe düzenlemek, halka ayaklanma çağrısında bulunmak, asker, polis ve sivil öldürmek" suçlamalarıyla hazırladığı iddianamede müebbet hapis isteminde bulundu.
Hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan darbecilerin başındaki, istihbarat teşkilatının eski başkanı General Godefroid Niyombare'nin ise nerede olduğu hala bilinmiyor.
Uluslararası toplumdan diyalog çağrısı -
Doğu Afrika Topluluğu Hukukçular Örgütünden yapılan yazılı açıklamada, bölgeyi etkileyebilecek yeni bir krizin durdurulması için Doğu Afrika Topluluğu'nun (EAC) Burundi ile diyalog kurması gerektiği bildirildi.
Avrupa Birliği'nden önceki gün yapılan açıklamada ise ülkedeki sorunun ulusal diyalog yoluyla çözülmesi ve şiddetin reddedilmesi istenmişti.
Silahlı kişilerce cuma günü üç askeri birliğe yapılan saldırı ve sonrasındaki çatışmalarda 79'u ayrılıkçı, 8'i asker toplam 87 kişi hayatını kaybetmişti.
ABD ve Kanada hükümeti olayın ardından, Burundi'deki vatandaşlarına, artan şiddet olaylarından dolayı ülkeyi terk etmeleri çağrısı yapmıştı.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.
Bunun üzerine, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.
Ülke, 13 Mayıs'ta eski Genelkurmay Başkanı General Godefroid Niyombare'nin önderliğinde düzenlenen başarısız darbe girişimine sahne olmuştu. Çok sayıda subay, başarısız girişimin ardından Ruanda başta olmak üzere komşu ülkelere kaçmış, ülkedeki şiddet olaylarında da 150'den fazla kişi yaşamını yitirmiş, binlerce kişi ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Ardından 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.
BM'nin verilerine göre ülkede olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana en az 280 kişi öldü, eylül ayından bu yana da 704 kişi tutuklandı.
Son Dakika › Güncel › Burundi'deki Olaylar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?